Sander ter Steege staat in het Bouldercentrum Delfts Bleau zelden met zijn rug tegen de muur.
Sander ter Steege staat in het Bouldercentrum Delfts Bleau zelden met zijn rug tegen de muur.

'Je gebruikt alle spieren in je lijf en soms allemaal tegelijk'

sport

DELFT – De Bouldersport kan gerust in de categorie 'onbekende sport' worden ingedeeld. Boulderen wint echter flink aan populariteit en dat is, vindt Sander ter Steege, ook niet vreemd.

De 44-jarige Delftenaar beoefent de sport al ongeveer dertig jaar. Enkele jaren terug opende hij in de voormalige Kabelfabriek het Bouldercentrum Delfts Bleau. Die plek vormde afgelopen twee jaar het toneel voor het Nederlands Kampioenschap boulderen.

Schots en scheef
De muren lopen er schots en scheef en zijn voorzien van vele honderden abstracte vormpjes waar de boulderaar zich aan kan vasthouden. Bij officiële wedstrijden is het de bedoeling om in zo min mogelijk pogingen een bepaalde aangegeven route te klimmen. De snelheid is dus niet van belang. De kleur van de vormpjes geeft de moeilijkheid aan. "Dan is het dus de uitdaging om een zo moeilijk mogelijke boulder te klimmen", geeft Sander ter Steege aan. Geel is bijvoorbeeld voor beginners, paars is voor de die hards en topklimmers. "Het is een soort puzzelen", legt Sander ter Steege uit. "Heel uitdagend." Voordat wordt geklommen wordt eerst in gedachte al een soort route en tactiek uitgestippeld. Daarna volgt de fysieke en vaak korte inspanning."
-Hoe moeilijk is boulderen?
Ter Steege: "Het concept is een heel simpel. Je bouldert van een beginpunt naar een eindpunt en je kunt zelf de moeilijkheidsgraad kiezen."
-Wat is er leuk aan?
"Je kunt het doen met mensen van verschillende niveaus en krijgt direct feedback. Je merkt het namelijk meteen als je vooruitgang boekt, als bepaalde boulders (de af te leggen weg over de muur, red.) plots wel lukken. Vaak gaat een bepaalde boulder, waar je begin van de avond nog moeite mee hebt, later op de avond al stukken beter. Per kleur zijn hier twintig boulders en elke week vernieuwen we de boulders van één kleur weer. Zo zijn hier altijd wel weer nieuwe en uitdagende boulders."
- Is het intensief?
"Dat denk ik wel, ja. Zeker in het begin, als je techniek nog niet zo ver gevorderd is. Het is ook wel een complexe sport, waarbij je oog-hand-coördinatie heel belangrijk is. Soms moet je met je ene been duwen, ondertussen met je hand trekken, terwijl je tegelijkertijd ook iets met je andere arm en been moet doen. Je gebruikt alle spieren in je lijf en soms allemaal tegelijk. En dan moet je ze ook nog op de juiste manier aanspannen om zo efficiënt en met zo min mogelijk energie mogelijk boven te komen. Het is heel ontspannend."
-Het klinkt juist niet ontspannend…
"Omdat je zo gefocust bent en zo met je lijf bezig bent, is het vooral mentaal heel ontspannend. Je hoofd raakt er leeg van. Veel boulderaars ervaren dat zo."
-Wordt de sport al populairder?
"Zeker. Toen we ons bouldercentrum openden, waren er maar drie bouldercentra in Nederland. Nu zijn het er al negen en binnenkort gaan er nog twee open. Ik denk dat de laagdrempeligheid mensen aanspreekt. Je kan hier met een groep, maar ook in je eentje trainen. Je hebt verder niemand nodig. Je bent met je eigen prestaties bezig, tegelijkertijd is het hier ook gezellig met andere boulderaars. Tussen het boulderen heb je alle tijd even een praatje te maken."
-Wat vind je zelf het mooiste aan de sport?
"De manier waarop je zo intensief met je lijf bezig bent en je lichaam steeds meer uitdaagt met weer nieuwe bewegingen. Het is bovendien een mooie en elegante sport. Als je mensen die het goed kunnen omhoog ziet boulderen, dat is zó mooi…"
Meer weten? Kijk dan op de website www.delftsbleau.nl.