Anita van Velzen zet zich al jaren in voor de jaarlijkse kerstviering voor dak- en thuislozen. Links van haar Gérard Pool van de Non-foodbank Delft.
Anita van Velzen zet zich al jaren in voor de jaarlijkse kerstviering voor dak- en thuislozen. Links van haar Gérard Pool van de Non-foodbank Delft.

Kerstviering trekt steeds minder daklozen en steeds meer eenzamen

Algemeen

DELFT – Het RK Stadsdiaconaat organiseerde woensdag weer een Kerstviering voor – samenvattend - iedereen die het moeilijk heeft. Die doelgroep veranderde afgelopen jaren behoorlijk van samenstelling.

Door: Jesper Neeleman

Als we voorafgaand aan de viering en maaltijd in de Maria van Jessekerk komen kijken, is Anita van Velzen al druk in de weer. Ze is al voor de tiende keer namens het stadsdiaconaat bij de actie betrokken, dit keer als coördinator. "Heel gaaf om straks weer al die mensen met eten door de kerk te zien lopen", zegt ze. "Veel van hen beginnen begin december altijd al te vragen wanneer de viering weer is." Wie zij zijn? "Mensen die in de moderne samenleving in de knel zijn gekomen. Hulpbehoevenden, die onderaan de samenleving bungelen. Veel van hen zijn eenzaam."
Anita van Velzen zag de samenstelling van de bezoekers van deze viering afgelopen tien jaar flink veranderen. "Er is wel een soort hard kern, die je al jaren ziet. Maar waar je vroeger vooral daklozen zag, is dat aantal echt afgenomen. Tegelijk is het aantal eenzamen en mensen die een beetje in de war zijn juist heel erg toegenomen." Dat merkt ook stadsdiaken en pastor Jan Lamberts. "Toen mijn voorganger Hans van Bemmel met deze viering begon, was het vooral iets voor daklozen en verslaafden. Deze groep wordt nu gelukkig goed verzorgd door instellingen als PerspeKtief en Brijder. Door de crisis zijn echter veel mensen slachtoffer geworden. Slachtoffer in de breedste zin van het woord. Veel mensen die hier vandaag komen hebben moeite met meedoen aan de deze snelle samenleving, waarbij je voor iedere scheet een account aan moet maken. Ze raken tussen wal en schip. Hier willen we voor die mensen zorg dragen. Wij hebben het goed. Maar er zijn er veel die een rugzakje hebben en geestelijke en spirituele hulp kunnen gebruiken." De viering is een mooi moment om het kerstgevoel in de praktijk te brengen en samen een mooie avond te beleven, vindt Lamberts. "We vertellen tijdens de viering het kerstverhaal en geven iedereen nog mee dat het kerstkindje juist is geboren voor zij die het moeilijk hebben. We geven iedereen iets geestelijks en iets materieels mee, want na afloop krijgen ze bovendien een fleece-dekentje." Daarnaast gaat niemand met een lege maag naar huis. Dankzij de Kiwanisclub Delft Blauw. "Momenteel zijn 27 leden van ons aan het koken", vertelt Jan-Eric Lübbers namens de Kiwanis. Het is een haast militaire operatie om een driegangen maaltijd voor 200 man te koken, weet de 64-jarige Nootdorper. "Gelukkig hebben we een heel draaiboek. Dat werkt goed." Meestal. "We hebben weleens een klein brandje gehad, maar dat heeft bijna niemand gemerkt." Verder zien ze vooral tevreden gezichten die genieten van dat lekkere eten. "Soms nemen ze ook nog iets mee naar huis. Voor hun zieke broer, die nog thuis zit, zeggen ze dan", zegt Peter Zuure (65). "Alleen maar mooi." Laura Reparon loopt bewapend met een doos vol boekjes door de kerk. De 23-jarige Delftse helpt namens de christelijke jongerengroep M25. Waarom? "Om anderen blij te maken", antwoordt ze. "Fijn dat alle daklozen hier toch een kerkdienst meemaken en lekker kunnen eten." En dat is nodig, benadrukt Jan Lamberts. "Ik hoorde vanmiddag nog op de radio zeggen dat de crisis nog niet voorbij is. Veel kwetsbaren zijn nog in node en hulp blijft nodig. Ik ben echter hoopvol voor de toekomst. Als we, zoals we in Delft al doen, met grote organisaties de krachten blijven bundelen, dan kunnen we kwetsbaren de hulp bieden die nodig is." Lamberts wenst alle lezers een geweldige Kerst. "En", voegt hij eraan toe, "denk tijdens de Kerst ook even aan een ander."