Wethouder Stephan Brandligt en Henk den Boer vieren de goede afloop tussen de kinderen, cavia's en clown Delfie. (foto: Jesper Neeleman)
Wethouder Stephan Brandligt en Henk den Boer vieren de goede afloop tussen de kinderen, cavia's en clown Delfie. (foto: Jesper Neeleman)

Delft en stichting blij om overdracht kinderboerderij en waterspeeltuin

Algemeen

DELFT – De kinderboerderij en waterspeeltuin in Tanthof zijn niet meer in gemeentelijke handen. Voortaan bepaalt Stichting Kinderboerderij en Waterspeeltuin wat hier gebeurt. Dat werd woensdag gevierd.

Door: Jesper Neeleman

Hiermee kwam een eind aan een ruim 2 jaar durende discussie. In het najaar van 2013 maakte de gemeente bekend vanaf 2015 geen cent meer uit te willen geven aan de kinderboerderijen, waterspeeltuinen en De Papaver. Delft ging op zoek naar partijen die het over wilde nemen. Dat is nu in alle gevallen gelukt. Dus poseerde wethouder Stephan Brandligt woensdag vrolijk en in het stro, omringd door bestuursleden van de stichting, kinderen, cavia's en stadsclown Delfie. "Ik ben hartstikke blij dat we nu ook de kinderboerderij en waterspeeltuin in Tanthof kunnen overdragen", zegt Brandligt. "Daar is door veel betrokkenen ongelofelijk hard en met een ongelofelijk groot enthousiasme aan gewerkt. Ik hoopte van tevoren dat het zo zou uitpakken, als dat dan ook gebeurt ben ik ontzettend blij." Met name de overname van de voorzieningen in Tanthof was geen sinecure. De gemeente had al budget gereserveerd om het om te vormen tot dierenweide. Nu dat niet meer nodig is, kan de stichting dit bedrag gebruiken om alles goed op te starten. Brandligt hoopt dat de stichting het goed besteed en de voorzieningen nog lang blijven bestaan. "Want met zoiets beginnen is één, ermee door blijven gaan is twee. Maar met hun enthousiasme denk ik dat dit zeker gaat lukken."
Henk den Boer is voorzitter van de stichting. Ook bij hem heerst grote blijdschap. Daarnaast heeft hij er ongeveer wel een dagtaak bij gekregen. "We zijn druk bezig met het werven en opleiden van vrijwilligers." Momenteel zijn zo'n vijf vrijwilligers aan de slag op de kinderboerderij en komt veel werk op het vijfkoppige bestuur af. "Dit terrein is zo'n twee hectare groot en het werk is veelomvattend. Het is meer dan dieren voeren en verzorgen, je hebt ook te maken met onderhoud." De betaalde kracht die er altijd namens de gemeente zat, werkt er niet meer. De stichting hoopt in de toekomst wel weer over een betaalde kracht te kunnen beschikken. En er zijn meer plannen. Den Boer: "We gaan eerst achterstallig onderhoud aanpakken. We willen bezoekers meer informatie en activiteiten bieden. Er moet hier meer reuring zijn." De voorzieningen moeten rendabel worden gemaakt met donaties, sponsoring en het adopteren van dieren, geeft Den Boer aan. "Voorlopig hebben we gelukkig een soort bruidsschat. Verder wordt de samenwerking met onze buren van de Kindertuinen, de kinderopvang en het wijkcentrum belangrijk, want we kunnen elkaar versterken." De samenwerking met de buren van Brasserie The Family wil Den Boer, zegt hij, komend jaar 'handen en voeten geven'. "Er komt nu zoveel op ons af dat we daar nog geen aandacht aan hebben gegeven."
Bij Brasserie The Family zijn de eigenaren Gerrit en Sylvia de Wit niet in jubelstemming. "We vinden het natuurlijk hartstikke fijn dat alles open blijft", begint Sylvia. "Maar zij zijn naar ons toegekomen om te praten over samenwerking." Laatste tijd verlopen de contacten tussen de horecagelegenheid en de stichting echter stroef, vinden de horecaondernemers. Van samenwerking is nauwelijks sprake. Dat is jammer, vinden ze. Zij kunnen zich bovendien niet vinden in de gewijzigde openingstijden. "Nu gaat de kinderboerderij pas om half 1 open. Wij zijn hier elke ochtend en zouden het geen enkele probleem vinden het hek open te doen", zegt Gerrit. "Ik vind, als je zoiets overneemt, dat je wel moet zorgen dat de kinderboerderij gewoon net zo vaak open is als voorheen."