PvdA praat over de koers, maar niet vanwege stormachtig weer

Politiek

DELFT – De Delftse PvdA kwam vorig weekend bijeen om over hun toekomst en koers te praten. Dat klinkt onheilspellender dan het is, kan fractievoorzitter Ernst Damen ons verzekeren.

"We hebben een paar keer per jaar zo'n brainstormsessie. Dan bespreken met de fractie, het bestuur en leden over waar we staan en waar we heen gaan", legt Damen desgevraagd uit. Het was volgens hem een positieve sessie met zo'n tien tot vijftien aanwezigen. "Het is echt een interne activiteit. We gaan nu richting halverwege deze raadsperiode. Dank ga je nadenken over de tweede helft van de periode, over wat we anders willen en hoe we het anders willen. En we hebben al gesproken over de verkiezingen van 2018, al klinkt dat nog ver weg. Het was verder geen hoogdravende bijeenkomst waar keiharde conclusies uit zijn gekomen. Zo spannend was het niet."
-PvdA was jarenlang veruit de grootste partij van Delft, maar wordt almaar kleiner. Is daar over gesproken?
"Daar hebben we het altijd over, maar daarmee kom je niet zo ver. Het is altijd de vraag in hoeverre de redenen hier landelijk of lokaal zijn. Het was lokaal in elk geval geen makkelijke periode, als je steeds in colleges zit die moeten bezuinigen. We weten echter waarom we het doen. Maar ook híerover hebben we vorig weekend geen spannende conclusies getrokken."
-Wat heeft de bijeenkomst wel opgeleverd?
"Niet heel veel. Komende twee jaar gaan we samen met de leden meer op wijkniveau werken. Begin volgend jaar willen we naar bewoners in de wijken toe en vragen wat daar volgens hen goed en niet goed gaat. Hoe gaat het daar op de scholen, ligt het park er goed bij, hoe gaat het met parkeren? Dit is, zo halverwege de sessie, daar een goed moment voor. Als je mensen grote vragen over Delft stelt dan is dat voor veel van hen een ver van hun bed show. Maar met zulke gesprekken met bewoners in de wijken ben je toch bezig met dingen op stadniveau. Dat zijn leuke sessies."
- Hans Spekman zou dat toejuichen…
"Onze landelijke partij heeft nog weleens de neiging de barricaden op te willen. Maar wij zitten in Delft in het college, we besturen Delft en voelen ons niet altijd zo aangesproken door de landelijke partij."