Wim  Plomp van Redeoss. Op de achtergrond de badmintonners van Redeoss. (Foto: Dennis van den Berg)
Wim Plomp van Redeoss. Op de achtergrond de badmintonners van Redeoss. (Foto: Dennis van den Berg)

Bij Redeoss laten sporters zich niet beperken door hun beperking

sport

DELFT – Sporters met een lichamelijke beperking kunnen sinds 16 mei 1966 terecht bij Redeoss voor het beoefenen van verschillende sporten. Met een sportieve feestdag gaat het gouden jubileum volgend jaar gevierd worden.

Door: Dennis van den Berg

Er was eens een groep ouders, wier kinderen op de plaatselijke Mytylschool zaten of hadden gezeten. Zij besloten om een sportvereniging op te starten voor hun kroost en andere belangstellenden uit de doelgroep. De meeste sportclubs hadden in de jaren 1960 mensen met een lichamelijke beperking weinig te bieden. En als er al belangstelling bestond, dan hadden clubs er meestal geen kader voor. Bij Revalidatie Delft en Omstreken Sport en Spel, kortweg Redeoss, werd niet in problemen maar in oplossingen gedacht. "Iedereen met een beperking weet maar al te goed wat hij of zij niet kan", legt voorzitter Wim Plomp uit. "Wij draaien het om: wat kan iemand dan wél? Daar komt vervolgens de focus op te liggen." Plomp is sinds vorig jaar actief als voorzitter van Redeoss, maar is geen onbekende voor de club. Hij heeft een tweelingbroer die spastisch is en kwam zodoende al vroeg in aanraking met de club. Hij was zo'n vijfentwintig jaar betrokken bij het rolstoelbasketbal; daarna verliet hij Redeoss voor een tijdje.
Alle sportactiviteiten van Redeoss vinden plaats in het Sophia Revalidatiecentrum aan de Reinier de Graafweg. Op maandag is er een speciale training voor mensen met de longziekte COPD, met technieken om beter adem te kunnen halen. Dinsdag staan er een training voor mensen die een CVA of beroerte hebben gehad op het programma, evenals tafeltennis en zwemmen in het zwembad van het revalidatiecentrum. De badmintonners zijn op dinsdagen en donderdagen actief. Woensdag en vrijdag is er Fitness on Wheels, en op donderdag en zaterdag het rolstoelbasketbal .
De zaterdag is sowieso de drukste dag van de week, met zwemmen, tafeltennis en jeugdbadminton en –rolstoelbasketbal. "En daar willen we binnenkort nog een activiteit aan toevoegen voor de jongste jeugd: bewegen op muziek", meldt Plomp. Omdat Redeoss een officieel leerbedrijf is, wordt de vereniging vanuit het beroepsonderwijs ondersteund door een groep stagiaires. Een van die stagiaires, Manon Spruijt, meldde zich vrijwillig bij Plomp voor de organisatie van de jubileumfestiviteiten. "Het mes snijdt aan twee kanten: zij maakt er haar afstudeerproject van, en wij krijgen er een goed georganiseerd evenement voor terug op 4 juni 2016. Het is de bedoeling, dat een aantal bekende sporters en deelnemers aan de Paralympics op deze dag naar Delft komen."
Het jubileum is een belangrijke mijlpaal voor de club, maar Plomp wil er tegelijkertijd voor zorgen dat de club tot in lengte van dagen zulke mijlpalen kan blijven beleven. "We zijn daarom op zoek naar sponsors, die ons structureel met geld of in natura willen steunen. En vrijwilligers zijn ook altijd van harte welkom, met name voor de zaterdag." Voor informatie en aanmeldingen: www.redeoss.nl.