Coördinator Youp Soulman van Stichting Op-Nieuw, samen met vrijwilligster Jantine in de Kringloop Twinkeltje.
Coördinator Youp Soulman van Stichting Op-Nieuw, samen met vrijwilligster Jantine in de Kringloop Twinkeltje.

Stichting Op-Nieuw, zo wil iedereen wel opgeleid worden

Algemeen

DELFT – Wie midden op de glooiende grasvlakte van het Poptapark staat, ziet aan de ene kant imposante bouwwerken. Het resultaat van grootscheepse renovaties en vernieuwingen van twee flatgebouwen aldaar. Aan de andere kant staat nog altijd het gebouwtje dat vroeger dienst deed als muziekschool. Vele Delftenaren hebben hier ooit muziekonderwijs genoten.

De functie van dit gebouwtje is inmiddels, na ook nog een tijdje onderkomen van het projectbureau Poptahof geweest te zijn, helemaal anders. Hier is namelijk sinds drie jaar de Stichting Op-Nieuw gevestigd. Een gecertificeerd leerwerkbedrijf, dat stageplekken biedt aan leerlingen. "Ik noem het wel eens de laagste vorm van onderwijs in Nederland", zegt coordinator Hans van der Burgh, die zelf jaren lang in een praktijkschool heeft les gegeven. "Bij ons kan een leerling ervaring opdoen in praktische en sociale vaardigheden." In het onderkomen van Op-Nieuw is onder meer een kringloop met de naam Twinkeltje gehuisvest. Hier kunnen mensen terecht voor tweedehands spulletjes. "Hier kan iemand dus leren om in een winkel te werken", zegt Youp Soulman, een andere coördinator van Op-Nieuw. "In de winkel heeft Nel de leiding en nu heeft zij hulp van de Jantine, die nu al in staat is om ook leiding te geven." Een soortgelijk traject kan ook gevolgd worden bij Kirstens Haar- en Nagelstudio.

Fietsacademie
Daarnaast bestaat Op-Nieuw uit de Fietsacademie, gevestigd aan de Taj Mahalplaats - onder de imposante nieuwbouw - waar fietsen gerepareerd kunnen worden. Ook klein meubilair kan worden gerestaureerd en heeft u een klusje? Stichting Op-Nieuw kan dit voor u uitvoeren tegen een kleine vergoeding. "De Speelbal is een ander initiatief van ons, met een locatie vlak voor de Parkschool in het Poptapark", gaat Van der Burgh verder. "En boven zijn we nu druk bezig met de inrichting van kapperszaak De Barbier." Op-Nieuw probeert leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden naar een echte opleiding met stageplaats. "Maar de gezelligheid vergeten we ook niet", zegt Soulman. "Regelmatig hebben we een open podium waarbij de hele zaak leeg gaat en iedereen zijn talent mag laten zien. Dinsdagavond is dit het domein van het Happy Heart koor onder leiding van Leonie Bolleboom. Twee keer per jaar is er een EHBO-cursus. Op iedere laatste zaterdag van de maand is er een Maandfeest, dit weekend met een Zwarte Pieten Disco." Kom ook langs of kijk op www.op-nieuw.nl.