Sam Ruinard keert na meerdere omzwervingen terug naar de club waar hij met voetballen begon.
Sam Ruinard keert na meerdere omzwervingen terug naar de club waar hij met voetballen begon. "Het gevoel om met je oude maten te spelen, is heel fijn". (foto: Roel van Dorsten)

Sam Ruinards mooiste jaren bij RKDEO moeten nog komen

sport

NOOTDORP – Sam Ruinard maakte afgelopen zomer de overstap van ARC naar RKDEO. Van afbouwen wil de verdediger nog niets weten, integendeel.

Ruinard is geen onbekende bij RKDEO. "Want ik heb hier ook in de jeugd gevoetbald. Ik heb mijn jeugdopleiding bij DHC afgerond en ben daarna teruggekeerd. Na een seizoen kwam ik erachter dat ik liever op zaterdag wilde spelen. Daarom ben ik overgestapt naar 'de SV'."

"IK ZAG BIJ DIE CLUBS MEER PERSPECTIEF"
Daar bleef het niet bij, want in de zoektocht naar sportieve successen belandde hij een jaar bij Vitesse Delft, keerde hij voor een seizoen terug bij Nootdorp en kwam hij de afgelopen twee seizoenen uit voor ARC. "Die overstappen heb ik gemaakt omdat ik bij die clubs op sportief gebied meer perspectief zag. Het is jammer dat ik het bij die clubs nooit tot de hoofdklasse heb geschopt. In mijn eerste seizoen bij ARC waren we heel dichtbij. We beleefden een tegenvallende seizoensstart, maar wonnen in de slotfase van de competitie negen wedstrijden op rij. Uiteindelijk kwamen we in de nacompetitie een doelpunt tekort om te promoveren. Als we het hadden gehaald, had het zeker mijn beste seizoen ooit geweest."
Ruinard hoopt dit seizoen bij RKDEO op een gelijksoortig competitieverloop. "Want het loopt op dit moment nog niet zoals we het graag zouden willen. Op papier hebben we een heel sterk elftal, maar in de praktijk blijkt dat we te vaak door persoonlijke fouten tegen tegengoals aanlopen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar in aanvallend opzicht weten we het net niet makkelijk te vinden. Je ziet dan ook dat we, op de wedstrijd tegen BMT na, niet zijn weggespeeld."
Ondanks de tegenvallende resultaten, heeft Ruinard geen spijt van zijn terugkeer naar het oude nest. "Ik was het reizen een beetje zat. Bij ARC moest ik vier keer per week een half uur heen en weer. Ik wilde dichter bij huis gaan voetballen en bij RKDEO spelen jongens als Rob van Hagen, Jaimy de Koning en Rick de Bruijn, met wie ik ook in de E- en D-jeugd heb gespeeld. Dat gevoel om weer met je oude maten aan het voetballen bent, is heel fijn. Een terugkeer bij Nootdorp heb ik niet overwogen: inmiddels zijn er nog maar weinig jongens over van de groep waar ik drie seizoenen geleden in speelde. Ik vind het wel ontzettend leuk voor de club dat ze het nu zo goed doen."
Met zijn 28 jaar is de verdediger één van de routiniers bij RKDEO. "Die leeftijdsopbouw was toen ik hier voor het eerst bij de selectie zat wel anders. Ik probeer mijn ervaring aan te wenden om jonge jongens beter te maken. Ik herken situaties en coach erbij, maar ik wil vooral niet dat ze hun eigen manier van voetballen opzij zetten."
Het spelen met een jong elftal heeft ook zo zijn nadelen, weet Ruinard. "Ik herken van mezelf dat ik dat 'o, dat doe ik wel even'. Een slippertje wordt in de senioren echter eerder afgestraft dan in de jeugd, dus je moet altijd scherp zijn. Aan de ene kant is het leuk om te zien dat die jonge jongens dezelfde ontwikkeling doormaken, maar aan de andere kant kan het ook weleens frustrerend zijn."

"IK BEN NIET MEER ZO NAÏEF"
Inmiddels is Ruinard een heel andere voetballer dan toen hij RKDEO zo'n tien jaar geleden voor de tweede keer verliet. "Ik ben niet meer zo naïef en probeer nu ook in balbezit van het elftal de organisatie goed te laten staan. Ook zoek ik veel minder vaak naar de moeilijke oplossing en heb ik meer rust aan de bal. Ik ga voor de veiligere keuzes. Ik hoop dat ik dit jaar mijn steentje bij kan dragen aan een succes, want men zegt dat je op je achtentwintigste op je sterkst bent. Naar de hoofdklasse zaterdag promoveren is me nooit gelukt, maar hopelijk lukt het wel om met RKDEO de eerste klasse te bereiken. Ik ben hier namelijk absoluut niet gekomen om af te bouwen."