Afbeelding

Stephan Kemp

vaste rubrieken

De Delftse onderzoeker Stephan Kemp (49) won onlangs de Societal Impact Award van zijn werkgever, het AMC in Amsterdam, voor zijn strijd tegen de zeldzame hersenziekte ALD.

1. Waarom wilde je op de Markt worden gefotografeerd?
"Omdat je op de achtergrond mijn ouderlijk huis ziet. Café Marktzicht, waar tegenwoordig Café Huug zit, was van mijn ouders. Ik wilde met Hugo de Groot op de foto, omdat ik op het Grotius College heb gezeten."

2. Heb je altijd al iets met hersenen gehad?
"Nee, ik heb op het Grotius mavo, havo en vwo doorlopen, maar wist niet wat ik erna wilde. Ik was goed in tekenen en heb een jaar bij een reclamebureau gewerkt. Dat bleek niets voor mij en daarom ben ik biologie gaan studeren."

3. Hoe heb je ALD leren kennen?
"Dat was via mijn tweede stage. De eerste liep ik bij het Nederlands Kankerinstituut, het jaar erna bij het AMC. Toevallig werd in die tijd het gen, dat ALD veroorzaakt, ontdekt en lag daar een mooie taak voor mij."

4. Wat is ALD?
"Het is een dodelijke hersenziekte waarbij bepaalde vetten niet worden afgebroken en zenuwen in de hersenen niet functioneren. Dit leidt tot ontstekingen in de hersenen. Als het ziektebeeld opkomt, is het eigenlijk al te laat voor behandeling."

5. Wat houdt de Societal Impact Award in?
"Het is een prijs om AMC-wetenschappers te stimuleren hun onderzoeksuitkomsten effectief over te dragen aan doelgroepen in de maatschappij. Na een voorselectie heeft de jury drie genomineerden geselecteerd waarop medewerkers van het AMC konden stemmen. Met vijftig procent van de stemmen bleek ik de publieksfavoriet. De jury heeft zich achter dit oordeel geschaard, waardoor ik de prijs won."

6. Waarom heb jij hem gewonnen?
"Als team hebben we de ziekte in het hielprikprogramma gekregen. Er zijn indicatoren waaraan we in het bloed kunnen zien of de pasgeborene aanleg voor de ziekte heeft. Vervolgens doorlopen patiënten een traject, zodat we ze op tijd kunnen behandelen middels een beenmergtransplantatie."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"… zou ik de Delftenaren oproepen tot een gevoel van trots voor hun stad. Niet alleen voor wat betreft het verleden, maar ook het heden. We hebben de universiteit die op de vierenzestigste plek van de wereldranglijst staat. Ik zou proberen de interactie tussen wetenschappers en de Delftenaren te bevorderen. Daarnaast zou ik de aanwezige Delftse ondernemersgeest verder stimuleren."

8. Wat is je grootste verdienste?
"Ik denk dat ik vooral in staat ben om de juiste mensen op de juiste plek te zetten. Ik ben misschien niet de beste laboratoriumonderzoeker, maar weet wat ik wil en ik heb een geweldig team om mij heen gebouwd om dit doel na te streven. De prijs is er dan ook vooral één voor het team."

9. Wat is je volgende uitdaging?
"ALD heeft meerdere vormen, waarvan we ons nu op één focussen en waarbij we op de goede weg zijn. De andere vormen blijven over. Daarnaast blijven we op zoek naar de gouden pil. Gelukkig zie je dat steeds meer farmaceutische bedrijven hier ondanks de beperkte markt voor open staan en meedenken."

10. Waar ben je het meest trots op?
"Op het gevoel dat we stappen aan het maken zijn. Wetenschappers van over de hele wereld houden zich ermee bezig. Dat zijn fijne mensen met wie ik prima een biertje kan drinken. Ondanks het feit dat we uit dezelfde subsidievijver vissen hebben we één doel: het genezen van ALD. Daarom draag ik altijd uit om alle kennis te delen en ben ik niet uit op persoonlijke credits."