Politiek in het KORT

Politiek

Delft heeft en houdt in elke wijk één wijkcentrum

DELFT – Buurthuis De Molshoop sloot vorige maand voorgoed de deuren en ook voor het verenigingsgebouw van Stichting SILA/Boccia nadert het einde nu het de huur niet meer kan betalen. Wim Hamelink (SP) vroeg afgelopen dinsdag daarom tijdens de commissievergadering of de wethouder verwachtte dat komende tijd nog meer buurthuizen zouden sluiten. Wethouder De Prez gaf aan het beleid uit te voeren waarmee een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd. "Dat betekent dat we in elke wijk één wijkcentrum behouden en daarnaast in Buitenhof nog een jongerencentrum hebben." Gebruikers van die niet officieel toegewezen wijkcentra, zoals De Molshoop, is aangeboden hun locaties over te nemen door het te huren of kopen tegen marktconforme prijs. "Sommigen kunnen die huur opbrengen, anderen niet. Dan betekent het einde relatie."

GroenLinks wil
groenere stroom

DELFT - GroenLinks wil de 121.380 aandelen Eneco die Delft heeft, met een boekwaarde van zo'n 12 miljoen euro, verder verduurzamen. Stroom wordt in Nederland steeds 'grijzer' opgewekt, vindt GroenLinks. 'Bij Eneco en vooral bij dochter Oxxio, valt er nog veel winst te behalen wat betreft duurzaamheid. Samen met fracties in andere gemeenten die aandelen hebben wil GroenLinks Delft de krachten bundelen om de stroomvoorziening verder te kunnen verduurzamen', laat de partij weten. GroenLinks stelde woensdag schriftelijke vragen aan het College van B en W. 'Delft kan er echter, met 2,44 procent van de aandelen, niet alleen voor zorgen dat Eneco verder verduurzaamt. Daarom trekt GroenLinks Delft samen op met collega-fracties in het land. Rotterdam heeft meer dan 30 procent van de aandelen en Den Haag meer dan 16 procent. Door de krachten te bundelen kunnen we echt een verschil maken en de stroomvoorziening verder verduurzamen', laat de partij weten.

Wisseling van de wacht bij STIP

DELFT – Raadsleden van studentenpartij STIP zitten, tot ongenoegen van enkele oppositiepartijen, maximaal een jaar in de gemeenteraad. Vorige week donderdag hebben Bert Vogel en Bas Vollebregt daarom alweer afscheid genomen van de raad. Hun opvolgers heten Elwin van Beurden en Falco Bentvelsen, die tot voor kort commissieleden waren. De vrijgekomen plekken in de commissie worden opgevuld door Matthias Floor en Michelle Corten. STIP geeft op haar website aan trots te zijn op deze werkwijze. 'Dit maakt het mogelijk om ook als student actief raadslid te kunnen zijn en bij te kunnen dragen aan de stad', staat op Stipdelft.nl. 'Daarbij zorgen de wisselingen voor nieuwe ideeën en inzichten, welke heel waardevol kunnen zijn. Een frisse blik op langlopende dossiers voegt vaak veel toe aan de discussie en besluitvorming.'