Vrijwilliger Henny Wunderink en bewoner Frans Middelkoop zijn elke vrijdag heerlijk aan het tuinieren in de moestuin achter de begeleid wonen-locatie aan de Voorstraat. (foto: Herman Zonderland)
Vrijwilliger Henny Wunderink en bewoner Frans Middelkoop zijn elke vrijdag heerlijk aan het tuinieren in de moestuin achter de begeleid wonen-locatie aan de Voorstraat. (foto: Herman Zonderland)

Vrijwilligers en cliënten PerspeKtief vinden het leuk èn leerzaam met elkaar

Algemeen

DELFT – Stichting PerspeKtief is er voor regiogenoten die opvang, begeleiding of ondersteuning nodig hebben. Daarbij kan het hulp van vrijwilligers altijd goed gebruiken.

Henny Wunderink is zo'n vrijwilliger. Elke week komt ze naar de Voorstraat 22, waar een groep cliënten van PerspeKtief begeleid woont. Bewoners zijn dolblij met haar hulp, gezelligheid en luisterende oor. Ook bewoner Frans Middelkoop. De nu 67-jarige Delftenaar was in de jaren '60 bassist in de toen roemruchte Delftse band The Kwyet. Later in zijn leven raakte hij overspannen, kreeg hij een psychose en nu woont hij onder begeleiding van PerspeKtief aan de Voorstraat. Samen met Henny is hij elke vrijdag in de tuin achter het huis bezig. "Dan gaan we schoffelen, onkruid wieden of bladeren vegen", vertelt Middelkoop. "We zijn altijd wel even bezig in de tuin. Ik vind het leuk dat Henny ons hierbij altijd helpt. Het is ook gezellig. Naast het werken in de tuin drinken we altijd een half uurtje koffie."
Henny Wunderink werkte zestien jaar lang in de winkel van de tuin van GGZ Delfland aan de Sint Jorisweg. Toen haar vorig jaar werd gevraagd of het haar leuk leek om zich vrijwillig aan de Voorstraat in te zetten, hoefde ze niet lang na te denken. "Het is hartstikke leuk om te doen en hier te komen. Ik breng de mensen hier nog wat bij, over tuinieren en over van alles en nog wat. En ook voor mij is het leerzaam om hier te komen." Ze geeft toe dat ze niet bijzonder veel verstand heeft van tuinieren, maar dat dit ook niet nodig is. "Als je doet wat op de achterkant van een zakje zaadjes staat, komt het altijd wel goed. Iedereen kan doen wat ik hier doe, alleen niet iedereen doet het."
Er gaat overigens ook weleens iets mis, vertelt ze. "Op het moment schiet de sla bijvoorbeeld een beetje door." Niemand die hierom maalt. Belangrijkste is dat de bewoners lekker bezig zijn en even de zinnen kunnen verzetten. De 48-jarige Delftse kan het iedereen aanraden om zich vrijwilliger voor PerspeKtief in te zetten. "Het is natuurlijk een leuke vrijetijdsbesteding, je leert mensen kennen en ondertussen help je je medemens."
PerspeKtief kan vrijwilligers goed gebruiken, vertelt Karin Maks. Want juist zij kunnen net die extraatjes ondernemen met cliënten waar hulpverleners doorgaans niet aan toekomen. "We hebben nu zo'n acht vrijwilligers die ons helpen en we hopen dat dit aantal uitgroeit naar dertig", vertelt Maks. "Eén van hen heeft een busje en helpt cliënten bijvoorbeeld met verhuizen, een ander helpt met administratie, weer een ander gaat met ze naar de bioscoop of strijkt neer op een terrasje. En alle vrijwilligers zijn dankbaar dat ze dit kunnen doen. En wij zijn hartstikke blij dat ze dit willen doen."

Lichtjesavond
PerspeKtief staat tijdens Lichtjesavond, dinsdag 8 december van 16.00 uur tot 22.00 uur, met een kraam op de Hippolytusbuurt. Hier liggen dan flyers met meer informatie over het werken als maatjes of vrijwilligers en er liggen kaarten die kunnen worden verstuurd om vrijwilligers aan te moedigen zich aan te melden bij Stichting PerspeKtief en stichting Wende. Verder wordt bij deze kraam de PerspeKtief-krant uitgedeeld die eerder dit jaar als bijlage in Delft op Zondag verscheen. Wie interesse heeft om zich als vrijwilliger voor PerspeKtief in te zetten, kan mailen naar vacatures@perspektief.nu.