Roel Kappetijn vertelt tijdens de rondleiding enthousiast over de vele voordelen van wonen in Pieters Kamerhuis. (foto: Jesper Neeleman)
Roel Kappetijn vertelt tijdens de rondleiding enthousiast over de vele voordelen van wonen in Pieters Kamerhuis. (foto: Jesper Neeleman)

Oude dame Delfshove is nu weer jong, snel en vernieuwend

Algemeen

DELFT – De tijd dat ouderen hun oude dag in verzorgingshuizen konden slijten, is voorbij. De overheid heeft besloten dat 'we' zo lang mogelijk thuis moeten wonen. Dat heeft niet ieders voorkeur. Voor deze groep – en anderen - kan Pieter Kamerhuis een oplossing bieden.

Door: Jesper Neeleman

Vorige week werd in het voormalige woonzorgcentrum Delfshove Pieters Kamerhuis officieel geopend. De opening trok veel bekende en minder bekende Delftenaren, betrokkenen en bestuurders. En natuurlijk waren ook de doelgroepen aanwezig. Groepèn, want Pieters Kamerhuis is er dus niet alleen voor ouderen. Ook enkele cliënten van Ipse de Bruggen en een heel enkele student gaan in Pieters Kamerhuis wonen. Kinderen van kinderdagverblijven kunnen er activiteiten ondernemen en de kapsalon en pedicure mogen door de hele buurt worden bezocht. "Het is de bedoeling dat al die groepen zich hier thuis gaan voelen en dit beschouwen als een plek waar je lekker kunt leven", zegt Martin van de Ruit, directeur Thuis van Pieter van Foreest. Jumbo zorgt ervoor dat hier voortaan ruim tweehonderd levensmiddelen kunnen worden gekocht. Wat er niet is, kan worden besteld.
"Mooi dat we onze oude dame Delfshove zo'n mooi nieuw leven kunnen inblazen", zegt Diny de Bresser van de Raad van Bestuur van Pieter van Foreest. Ze merkt op dat al veel is gezegd en geschreven over de veranderende ouderenzorg. "Hier is nu een oud verzorgingshuis waar allerlei soorten mensen met elkaar gaan wonen en leven. Als ik al die enthousiaste gezichten zie, heb ik er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken." Volgens wethouder Raimond de Prez komt de kracht van Delft in dit nieuwe concept wel naar boven. "Delft is net een dorp, maar dan een beetje groot", zei De Prez. "De samenwerking met Jumbo is op het schoolplein geregeld. Delft is klein genoeg om nog iets met elkaar te organiseren. Want ook Pieters Kamerhuis is voor en door Delftenaren georganiseerd." Nadat De Prez iedereen veel woonplezier wenste, werden enkele genodigden op het podium geroepen om op een grote rode knop te drukken en Pieters Kamerhuis officieel te openen. Na vier keer drukken en drie keer lachen knalde de confetti alle kanten op en konden de handen op elkaar. En kon het borrelen beginnen.

Enthousiasme
Roel Kappetijn borrelt vooral van enthousiasme. We mogen aansluiten bij een rondleiding die hij twee dames van Ipse, de Bruggen en de voorzitter van de cliëntenraad van Pieter van Foreest geeft. Kappetijn is 'Pieters Kamerheer', een gastheer die hier voortaan iedereen dagelijks van dienst is. De rondleiding begint bij Pieters Atelier en Pieters Salon, waar de pedicure en de kapsters zijn gehuisvest. Net als Kappetijn over de salon vertelt, komen twee dames aangelopen. "Dat zijn de kapsters, die knippen en scheren", zegt Kappetijn. "En zemen doen we ook", zegt één kapster, voordat ze de kamerheer over z'n gladgeschoren hoofd wrijft. We vervolgen onze weg naar de koffiecorner. Vroeger stond hier een grote en logge receptie, nu is het open en licht. Links van de koffiecorner staat een biljart, rechts een fraai zoutwater-aquarium. Kappetijn vertelt over de gemixte vorm van inwoners, tegenwoordig. "Er woont hier bijvoorbeeld ook een student, die organiseert een inloopuurtje voor bewoners met technische vragen. Zij heeft al zeventien keer iemand met een telefoon geholpen en al twaalf keer iemand met een laptop. Hij krijgt ook weleens vragen over videorecorders, maar die zijn er al tweeduizend jaar niet meer, dus daar doen we niks mee." Verder worden voortaan ook yogalessen en bewegingstechnieken gegeven. "Het is voor ouderen heel belangrijk in beweging te blijven", weet de kamerheer.
De kamers zijn verbouwd, voortaan iets groter en voorzien van een keukentje. Als we kijken is de verbouwing nog in volle gang. Muren zijn al mooi gestuukt, maar uit het plafond bungelen nog draadjes. De acht kamers die al klaar zijn, zien er weer strak uit. Ze zijn al bewoond, zonder dat Pieter van Foreest hiervoor reclame heeft hoeven maken. In 2016 wordt het aantal kamers in Pieters Kamerhuis uitgebreid. De afdeling waar nu het Hospice zit, blijft echter onveranderd. "Je moet het zo zien", vervolgt Kappetijn, "dit wordt één groot huis waar iedereen woont en leeft en rekening houdt met elkaar. En als je dat goed begeleidt gaat het eigenlijk vanzelf." Zo snijdt het mes in Pieters Kamerhuis aan twee kanten. "Want we houden een gebouw in leven en voorkomen dat ouderen vereenzamen."