Afbeelding

Stadsprins Mark de 1ste gaat blazend door Kabbelgat

Algemeen

KABBELGAT – Kabbelgat heeft sinds vorig weekend een nieuwe Stadsprins: Z.D.H. Stadsprins Mark de 1ste, Kabbelaar de 40ste. Hij gaat komend carnavalsseizoen 'Blazend door Kabbelgat'.

Z.D.H. Stadsprins Mark de 1ste, Kabbelaar de 40ste luistert in het dagelijks leven naar de naam Mark Boomkens. De 35-jarige Delftenaar genoot vorige week van het Prinsenbal van de Stichting Delftse Carnavals Viering. "Ik was aanvankelijk best zenuwachtig", blikt Boomkens terug. "Maar nadat bekend werd gemaakt dat ik de nieuwe Stadsprins ben, barstte een feestje los en werd het nog erg gezellig."
De nieuwe stadsprins kreeg veel positieve reacties. "Niemand had verwacht dat ik de nieuwe stadsprins zou worden. Ik ben relatief jong, ik denk dat dit wel goed is voor carnaval in Delft. Meestal zijn stadsprinsen 50 jaar of ouder."
Toen hem werd gevraagd of hij stadsprins wilde worden, moest hij in eerste instantie hard lachen. "Wil ik dit wel echt, vroeg ik mezelf af. Maar ik dacht al gauw: Ik ga het doen. Het lijkt me leuk om carnaval vanaf deze kant mee te maken. Verder kan ik zo reclame maken voor mijn bedrijf MTR-Verhuur en de dierenwinkel Animal House in Delfgauw, waarvan ik mede-eigenaar ben. Ik ben best druk ja. In de vrije uurtjes werk ik nog als vrachtwagenchauffeur. Ik ben altijd bezig of onderweg." Zijn vriendin Manon vindt dit niet erg. "Ze is aan m'n leven gewend, ze vindt het goed."
Komende maanden is hij vooral druk om carnaval te promoten. Zijn motto is 'Blazend door Kabbelgat', het thema is 'Carnaval voor iedereen'. "Het motto is een stille hint richting mijn bedrijf, vanwege de luchtkussens die ik verhuur." Zijn idee dat carnaval voor iedereen is, komt voort uit het feit dat hij als klein jongetje al carnaval vierde. "Toen ging ik met m'n ouders en de hele familie dweilen door de stad. Carnaval is mijn lust en m'n leven. Het is een leuk en gezellig feest. Het mooiste eraan vind ik dat je vier dagen kan doen en laten wat je wilt. Een soort minivakantie aan het begin van het jaar." Dit jaar zal het carnavalvieren met de nodige plichtplegingen gepaard gaan. "Dat zal dus anders worden, maar ik ga er zeker van genieten."
Ook de nieuw Stadsprins beseft dat carnaval in Delft moeilijke tijden doormaakt. "Ik hoop dat carnaval in Delft altijd blijft bestaan, maar daar moet iedereen hard aan werken." Door jongeren er meer bij te betrekken kan het tij worden gekeerd. "Je kunt beginnen met, net als in het Zuiden, de kinderen vrij te geven van school, dan kunnen ze meedoen. Het zal even duren, maar uiteindelijk groeien heel veel Delftenaren dan weer met carnaval op. Net als ik dat deed."