Jan Kroon merkt dat veel ouderen in Delft het financieel zwaar hebben, maar hierover zoveel mogelijk zwijgen.
Jan Kroon merkt dat veel ouderen in Delft het financieel zwaar hebben, maar hierover zoveel mogelijk zwijgen.

Ouderen al in zwaar weer, bonden vrezen dat nog zwaarder weer op komst is

Algemeen

DELFT – Ouderen zitten al in de hoek waar de klappen vallen en komend jaar kunnen ze nog een paar extra rechter-directes verwachten. Delftse ouderenbonden organiseren daarom aanstaande donderdag een bijeenkomst over en voor ouderen die onder financiële druk staan.

Die wordt georganiseerd door de SSBO, een samenwerking tussen de ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB. De Gemeente Delft liet onlangs onderzoek doen naar minima in Delft en vatte de bevindingen samen in een rapport. "Hierin is niet expliciet naar ouderen gekeken, maar in de conclusie staat wel dat het in Delft meevalt met het aantal ouderen dat onder de armoedegrens leeft", zegt Jan Kroon, bestuurslid van de ANBO en de SSBO. Hij heeft grote twijfels bij deze wat rooskleurige conclusie. "Er is alleen gekeken in hoeverre oudere Delftenaren hebben aangeklopt bij instanties als schuldhulpverlening. Maar heel veel ouderen durven niet bij zulke instanties aan te kloppen. Zulke armoede komt daardoor niet aan de oppervlakte. Terwijl ik wel degelijk geluiden om me heen hoor over ouderen die het financieel heel moeilijk hebben. Ik kan alleen moeilijk aantonen hoeveel dat er zijn." Zolang zij in stille armoede blijven leven, kan niemand dat. De landelijke KBO heeft wel onderzoek gedaan naar de koopkracht van senioren. Van de geënquêteerden gaf 48 procent aan dat hun koopkracht er afgelopen jaren sterk op is achteruit gegaan, 70 procent zag z'n koopkracht dalen. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan dat ze afgelopen jaren moesten bezuinigen. "Deze percentages zullen ook voor een stad als Delft gelden."
Volgens landelijke prognoses gaan ouderen met alleen een AOW er volgend jaar in koopkracht 0,8 procent op vooruit, maar ouderen met een aanvullend pensioen gaan er zo'n 1,5 tot 2 procent op achteruit. "Daarbij is dus nog niet meegerekend dat in ons gebied de kwijtschelding van de waterschapsbelasting wordt versoberd", merkt Kroon op. "Verder worden de huur- en zorgtoeslagen minder." Ouderen die hebben gespaard voor bijvoorbeeld hun uitvaart en meer dan 20.000 euro op hun rekening hebben, krijgen vanaf 2016 geen huurtoeslag meer. "Want de overheid vindt dat ze dan eerst hun spaargeld moeten aanspreken." De ouderenbonden zien heel wat donkere wolken boven hun leden hangen. "Het einde van de koopkrachtdaling is nog niet in zicht. Steeds meer ouderen komen in financiële problemen."
Groot probleem blijft dat veel ouderen uit schaamte niet de deur platlopen bij instanties die hen wellicht kunnen helpen. Dus blijft het stil rond hun stille armoede. "Wij willen dat ouderen ervoor durven uitkomen, het durven te melden. Daarom organiseren we die bijeenkomst, waar ook een adviseur van de Gemeente Delft en het Interkerkelijk Sociaal Fonds Delft aan meewerken. Niet dat zij meteen financiële hulp kunnen verlenen, maar vaak is bijvoorbeeld wel hulp mogelijk op het gebied van budgetteren. We hopen dat ouderen het melden als ze het financieel moeilijk hebben. Er is altijd wel enige vorm van hulp mogelijk." De informatiebijeenkomst is 26 november van 09.45 uur tot 11.30 uur in De Wipmolen in de Prof. Krausstraat 71b in Delft en is vrij toegankelijk.