De aanwezigen maakten van heel veel kleine lintjes één groot lint. Een levend standbeeld van Reinier de Graaf legde tot ieders verbazing plots de laatste knoop in het lint. (foto: Koos Bommelé)
De aanwezigen maakten van heel veel kleine lintjes één groot lint. Een levend standbeeld van Reinier de Graaf legde tot ieders verbazing plots de laatste knoop in het lint. (foto: Koos Bommelé)

Ziekenhuis na veel bloed, zweet en tekeningen officieel open

Algemeen

DELFT – Het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis is al twee maanden volop in gebruik, maar is donderdag officieel geopend. Dat moment mocht best gevierd worden. En dat werd het.

Door: Jesper Neeleman

De bouw van het nieuwe ziekenhuis was namelijk een proces van lange adem. Eerst werden jarenlang plannen gesmeed. Toen Reinier de Graaf in 2008 dacht te kunnen beginnen, veranderde de overheid de spelregels. Voortaan hielp het rijk niet meer bij het financieren van de bouw van ziekenhuizen.
Het oudste ziekenhuis zat niet bij de pakken neer. Het maakte nieuwe plannen en vond nieuwe financiers. Ondertussen moest het ook nog eens 17 miljoen euro in de oudbouw investeren. "Dus toen het nieuwe ziekenhuis in gebruik werd genomen dachten alle medewerkers: Nu is het echt, en ook nog zo mooi", blikt Jaap van den Heuvel, directeur van het ziekenhuis, terug.
De verhuizing verliep uitstekend. En toen werkte en verbleef iedereen van de ene op de andere dag opeens in een gloednieuw ziekenhuis. "Dat gaat heel erg goed, maar er gaan ook dingen niet goed", bekent Van den Heuvel. Iedereen is het er wel over eens dat het ziekenhuis er qua uitstraling en sfeer flink op vooruit is gegaan. De directeur roemt het ontwerp van de architect, waar hij in de tekenfase nog sceptisch over was. "Maar als ik nu zie hoe het is geworden… Meesterlijk, fantastisch mooi." Reinier de Graaf zet nog meer in op gastvrijheid en ook dit pakt op alle fronten goed uit. Op de afdelingen wordt gewerkt met de nieuwste en modernste apparatuur en technieken. Als klap op de vuurpijl deed Stichting Phoenix, gelieerd aan DSW Zorgverzekeraar, het ziekenhuis donderdag een kostbare operatierobot cadeau. "Daar zijn we heel blij mee, de artsen staan te popelen om 'm te gebruiken."
Zoals gezegd verliep de eerste twee maanden niet alles perfect. Grootste probleem is wel dat het Pharmafilter nauwelijks gebruikt kan worden omdat de riolering richting het filter niet goed is aangelegd. Afval moet daarom weer 'gewoon' door mensen van de kamers worden gehaald, wat voor extra logistieke druk zorgt. Aan de oplossing wordt momenteel gewerkt. Het nieuwe ziekenhuis is bovendien een stuk kleiner dan de vorige twee gebouwen bij elkaar. "Wachtkamers zitten regelmatig vol, dat moeten we nog beter leren plannen. Iedereen is daar volop mee bezig en ons personeel blijft gelukkig gemotiveerd."
Los van deze kinderziekten is iedereen vooral erg blij dat het nieuwe ziekenhuis er is. Want wie recent nog in de oudbouw is geweest, weet dat het hier – oneerbiedig gezegd – gewoon een ouwe rommel was. "We waren hard aan nieuwbouw toe", zegt Van den Heuvel. Het nieuwe gebouw brengt Reinier de Graaf een grote stap dichterbij de ambitie om het beste ziekenhuis van Nederland te worden. "Het belangrijkste aan het feit dat we hebben uitgesproken de beste te willen worden, is wel dat iedereen elke dag denkt: hoe kan hetgeen dat ik doe nóg beter", zegt Van den Heuvel. "Ook bij ons gaan dingen mis, maar belangrijk is hoe je hiermee omgaat, dat je ervan leert en goede oplossingen zoekt."