De Provincie Zuid-Holland hoopt dat komende jaren veel nieuwe woningen worden gerealiseerd in stedelijk gebied, zoals recent is gebeurd met de bouw van de nieuwe woontoren ‘Boven de Hoven’. (foto: Jesper Neeleman)
De Provincie Zuid-Holland hoopt dat komende jaren veel nieuwe woningen worden gerealiseerd in stedelijk gebied, zoals recent is gebeurd met de bouw van de nieuwe woontoren ‘Boven de Hoven’. (foto: Jesper Neeleman)

Zuid-Holland wil tekort van 90.000 woningen met gemeentes oplossen

Politiek

DELFT – In Zuid-Holland is al een tekort aan woningen en dat tekort wordt komende jaren alleen maar groter. Onlangs maakte de provincie bekend dat Zuid-Holland in 2030 een 'groot tekort' van 90.000 woningen heeft.

Dat is het geval, als de huidige plannen van gemeenten, ontwikkelaars en woningcorporaties niet veranderen. Dus luidde Zuid-Holland vorige week de noodklok. De provincie gaat nu samen met de gemeentes 'actief op zoek' om tot oplossingen te komen. Navraag bij de provincie leert dat niet bekend is hoeveel van die 90.000 woningen in Delft zouden moeten komen. "De opgave is bekend op het niveau van Zuid-Holland", laat André Lammerse namens de provincie weten. "In Haaglanden gaat het om ongeveer 19.000 woningen." Delft zou, stelt Lammerse, goed moeten inspelen op de vraag. "Niet alleen op de vraag van morgen, maar juist op de middellange termijn. Dat kan door het aanpassen van plannen, door bijvoorbeeld ontwerpen meer stedelijk te maken." Daarnaast is het goed rekening te houden met de betaalbaarheid van woningen. "Want er is vooral vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen voor huishoudens met één inkomen." Dat Delft nu wordt verzocht meer woningen te bouwen, is wel wat frappant als je bedenkt dat Delft vooral door iets te ambitieuze woningbouwprojecten in financieel zwaar weer is gekomen en onder financieel toezicht van de provincie staat. De provincie vindt het goed dat juist in de Spoorzone wordt gebouwd. "We proberen te stimuleren dat juist op dit soort infrastructurele en OV-knooppunten wordt gebouwd." Waar Delft precies nog zou moeten bouwen, weet men ook bij de provincie niet. "We zitten aan het begin van het proces", zegt Lammerse. Bovendien betekent meer woningen niet per se meer nieuwbouw. "Je kunt bijvoorbeeld ook leegstaande kantoren transformeren tot woningen. We willen graag met gemeentes kijken hoe we het probleem van een tekort aan woningen samen kunnen oppakken en waar wij kunnen helpen. Het is niet dat wij even de portemonnee trekken. Maar we helpen in de zoektocht met gemeentes, ontwikkelaars en andere partijen graag naar het zoeken van oplossingen."
-Wat heeft het voor gevolgen als die 90.000 woningen er niet komen?
Lammerse: "Het gevolg is dat mensen wegtrekken uit Zuid-Holland, langer moeten wachten op een woning of 'op kamers' gaan. Het leidt er ook toe dat mensen hun toevlucht moeten zoeken in woningen waar ze eigenlijk niet willen wonen. Dit alles leidt tot een provincie waar het minder aantrekkelijk wordt om je te vestigen. Dat kan weer leiden tot problemen op de arbeidsmarkt. Want een provincie die geen aantrekkelijke woonmarkt heeft, wordt minder aantrekkelijk voor bedrijven om zich te vestigen of er uit te breiden."
-In hoeverre is de vluchtelingenstroom hier debet aan?
"Je ziet dat veel jonge gezinnen tegenwoordig juist naar de steden trekken, terwijl de stedelijke bebouwing niet verder uitbreidt. Deze trend is al langer aan de gang en is eerder gesignaleerd. We zien dat de vraag toeneemt en dat gemeentes er niet in slagen dit om te buigen. Zolang er vluchtelingen blijven komen wordt de vraag naar betaalbare woningen er in elk geval niet minder om. Maar het is zeker niet zo dat het aantal van een tekort van 90.000 woningen er 'opeens' is vanwege vluchtelingen."