Jan Bartels zou het toejuichen als de nieuwe burgemeester de TU Delft en de stad nog sterker met elkaar verbindt. (foto: Jarno Koenen)
Jan Bartels zou het toejuichen als de nieuwe burgemeester de TU Delft en de stad nog sterker met elkaar verbindt. (foto: Jarno Koenen)

Jan Bartels ziet graag een gepassioneerd visionair die het belang van cultuur inziet

Politiek

DELFT – Delft mag volgend jaar een nieuwe burgemeester begroeten. Delft op Zondag gaat komende tijd daarom te rade bij de Delftenaar en belangenbehartigers met de vraag: Waaraan moet de opvolger van Bas Verkerk voldoen?

In die reeks mag ook Jan Bartels, directeur van Theater de Veste, niet ontbreken. Jan Bartels vindt burgemeester Bas Verkerk een betrokken burgemeester. "Met veel kennis van zaken over verschillende dossiers. Hij deed zijn werk wel wat op afstand. Dat hoeft niet altijd erg te zijn, maar in de toekomst zou het goed zijn als dat anders is." Als het aan Jan Bartels ligt, dan is de nieuwe burgemeester een gepassioneerde persoon met visionaire krachten. "Het zou mooi zijn als hij of wij weet waar we naartoe moeten en waar we in 2030 staan als stad. Ik vind het verder belangrijk dat een burgemeester zich uitspreekt over verschillende dossiers." Het huidige en het vorige College van B en W heeft, vindt de theaterdirecteur, de afstand tussen de TU en de rest van de stad verkleind. "Dat gaat al heel goed, daarin zijn stappen gemaakt. Maar het zou mooi zijn als de volgende burgemeester de TU en de stad nog sterker kan verbinden."
-Meerdere Delftenaren geven in deze rubriek aan een gepassioneerd burgemeester te willen. Waarom?
Bartels: "Het is tegenwoordig best moeilijk mensen mee te nemen in je visie. Mensen haken snel af of blijven meer in hun eigen idee zitten. Als je niet uitkijkt kan je zo snel in een gespleten samenleving komen. Het vraagt overtuigingskracht en passie om mensen mee te nemen in je ideeën. Dat zie je ook in het theater. Als een cabaretier er goed in staat, kan die een hele zaal meekrijgen. Als het echt uit je tenen komt, je hebt een visie, brengt dit met bevlogenheid en met passie, dan krijg je een bepaalde overtuigingskracht die ervoor zorgt dat mensen met je meegaan. Verder lijkt het me natuurlijk goed als de nieuwe burgemeester het belang van cultuur inziet. Zo komen we verder."
-Hoe komen we verder met cultuur?
"Cultuur is een verbinder voor mensen, cultuur kan een spiegel voorhouden, of iets uitleggen. Er zijn veel elementen aan cultuur die iets bijdragen aan individuele ontwikkeling en de ontwikkeling van de stad. Als een burgemeester op die manier cultuur gebruikt in zijn visie, dan hebben we daar allemaal iets aan."