De medewerkers van het Nationaal MS Fonds staan te popelen om in de Wippolder met de collectebus langs te gaan.
De medewerkers van het Nationaal MS Fonds staan te popelen om in de Wippolder met de collectebus langs te gaan.

Medewerkers MS Fonds collecteren in Wippolder

Algemeen

DELFT – De medewerkers van het Nationaal MS Fonds komen op woensdag 25 november met de collectebus langs de deuren in de Wippolder. Op die manier leveren zij ook financieel een bijdrage aan het belangrijke werk van het nationaal opererende fonds.

"Ons werk rust op drie pijlers", legt Pamela Zaat, verantwoordelijk voor de landelijke collecte uit. "We richten ons vooral op de mens met MS. We proberen bij te dragen aan de kwaliteit van leven van mensen die de diagnose Multiple Sclerose hebben gekregen. Dat doen we op de eerste plaats door mensen te coachen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het Can Do weekend, een weekend waarin we met patiënten en eventuele partners op ontdekkingsreis gaan en proberen te achterhalen wat mensen nog wel kunnen. Verder verrichten we innovatief onderzoek. Met die onderzoeken hebben we bijzondere resultaten behaald. Zo bestond heel lang het idee dat kinderen geen MS konden krijgen. Ons onderzoek leidde ertoe dat die stelling onderuit ging. We toonden aan dat twintig kinderen onder de 16 jaar jaar de diagnose MS in Nederland hadden gekregen. In 2010 deden we een arbeidsonderzoek waaruit naar voren kwam dat heel veel mensen met MS geen betaald werk meer hebben. De laatste pijler is voorlichting, vooral aan mensen die net de diagnose hebben gekregen."
Om het werk van het Nationaal Fonds MS te kunnen bekostigen organiseert zij een grote nationale collecteweek. Boegbeeld van de collecte is dit jaar Nadine (24), een jonge vrouw, die de diagnose op haar 12de kreeg.

Miljoen
"Ons fonds krijgt veel steun van donateurs, maar de collecte is onze grootste bron van inkomsten. Vorig jaar leverde dat landelijk 962.000 euro op. Stilletjes hopen we dit jaar het miljoen aan te kunnen tikken. We gaan ons daar met zijn allen voor inzetten. Op ons kantoor werken tien mensen die elk jaar de collectanten in een stad ondersteunen. Dit jaar is dat Delft geworden. Waarom Delft? Omdat Delft een hele leuke stad is, maar het is er wel moeilijk om aan voldoende collectanten te komen. Onze coördinator in Delft, Sharmila Dijksman zien we jaarlijks samen met haar man, die aan MS lijdt, op de Nationale MS Dag. Samen hebben we besloten haar te gaan helpen. Op 25 november zullen we tussen 13.00 uur en 17.00 uur in de Wippolder met onze bussen langsgaan in de hoop dat de bewoners gul geven.
Kijk voor meer informatie op de website www.nationaalmsfonds.nl.