WAT ik ZEGGEN wil

vaste rubrieken

Armoede
DELFT - 'Toenemende armoede baart weldoeners zorgen' en 'Sparen voor boodschappenpakket bij Plus', zomaar twee artikelen in de krant Delft op Zondag van vorig weekend. Triest dat het steeds moeilijker wordt voor veel mensen om rond te kunnen komen, dat ze steeds verder in de min komen te staan en ze dientengevolge bij de Voedselbank moeten aankloppen voor wat simpele levensbehoeften. Steeds meer wordt bezuinigd en de arme, onmondige burger wordt verder uitgeknepen. Als medeburger kun je niet veel doen, maar je kunt wel wát doen. De handen ineen slaan. Als we nou eens allemaal Pluszegels gaan sparen voor gratis boodschappen. Dus of je nou anders nooit spaart of te weinig zegels hebt of dit keer je pakket niet houdt, maar je zegels of het pakket aan de voedselbank doneert? Of wellicht heb je na dat ene boodschappenpakket nog wat zegels over? Spaar mee en help je medemens. Wellicht kan iemand uit voedselbankkringen dit op zich nemen en de boel coördineren.

Janneke Outmans, Pijnacker
Geen noviteit
DELFT - De altijd onderhoudende historische bijdragen van Gerrit Verhoeven in Delft op Zondag zijn trefzeker en vaak verrassend. De laatste bijdrage, 'Willem van Oranje was niet de eerste Vader des Vaderlands', bevat echter een 'ontdekking' die geen echte noviteit is. De historicus Anton van der Lem heeft in zijn publicatie 'De Opstand in de Nederlanden' (1995, herdruk 2014) uitvoerig aangegeven dat de uitdrukking 'pater patriae' of Vader des Vaderlands voor 16de-eeuwers een klassieke gemeenplaats was, gebruikt voor bijna iedere vorst die enige jaren aan de regering was. In 1558, toen koning Filips II nog maar drie jaar regeerde, kwam onder zijn portret in een van de beroemde Goudse glasramen te staan 'pater patriae'. De benaming van Willem van Oranje staat dan ook in deze humanistische traditie. Misschien had een Oranjedeskundige van Museum Prinsenhof Verhoeven hierop kunnen wijzen. Helaas heeft Delft en het museum deze deskundigheid in 2014 wegbezuinigd.

Peter Hofland, Delft
Randstadrail
DELFT - Een tijd geleden sprak een meneer mij aan met het volgende idee. Zijn idee, zodat ik niet ga pronken met andermans veren. Met de recente verbouwing van het kruispunt Westvest-Zuidwal in gedachte, werd het voorstel gedaan om rails en bovenleiding aan te leggen tot aan winkelgebied De Veste, zodat dit makkelijker bereikbaar wordt vanuit Nootdorp en Leidschenveen. Zo wordt De Veste economisch interessanter, leek die meneer, en mij ook. Maar ja, met het gevoerde prestigebeleid van het Delfts gemeentebestuur zijn nu de eurocentjes op en het is het is dus zeer de vraag of dit idee uitgevoerd kan worden. Immers, zo'n eindpunt aan de Nieuwe Plantage - waar ik nota bene 38 jaar mocht wonen - slaat natuurlijk nergens op. Enfin, verantwoordelijken, zie maar of het wellicht toch nu al uitvoerbaar is. Sterkte!

Otto Lopes Cardozo, Delft