Ook Jan Schoonhoven (links) en Jules Deelder (rechts) zetten de blik op oneindig tijdens Museumnacht.
Ook Jan Schoonhoven (links) en Jules Deelder (rechts) zetten de blik op oneindig tijdens Museumnacht.

Schoonhoven en jazz, Museumnacht op 6 november

cultuur

Jan Schoonhoven heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. Onopvallende details uit het Delftse straatbeeld waren voor hem in veel van zijn werken een bron van inspiratie.

Jan Schoonhoven was naast één van Nederlands meest toonaangevende kunstenaars van de 20ste eeuw ook fervent bezoeker van de door zijn vrouw georganiseerde jazz-avonden. Daarom staat Museum Prinsenhof tijdens Museumnacht, op vrijdag 6 november, in het teken van Schoonhoven en jazz.

Vrij toegankelijk
De tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven is deze nacht vrij toegankelijk, met uitzondering van de lichtcabine. In zaal 4 zullen de jonge talentvolle jazzmuzikanten Ben van Gelder en Reinier Baas de avond aftrappen. In de Van der Mandelezaal - alleen binnendoor bereikbaar - sluit Jules Deelder de avond af en kun je onder het genot van een Loopuyt Gin Tonic luisteren naar zijn favoriete plaatjes. Tip: Winkeltje Kouwenhoven is open tot 00.00 uur.

Schoonhoven en licht
Museum Prinsenhof aan het Sint Agathaplein staat in het teken van de wereldberoemde Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. Jan Schoonhoven is vooral bekend geworden met zijn abstracte witte reliëfs – dus niet-vlak werk - van karton, krantenpapier en verf. Hij gebruikte geometrische vormen, bijvoorbeeld een rechthoek, en herhaalde deze steeds. Door de hoogteverschillen lijkt het object te veranderen als het licht er anders op staat. Zo ziet het werk er 's ochtends anders uit dan 's avonds. Jan Schoonhoven 'speelde' met licht en wordt daarom ook wel de Vermeer van de 20ste eeuw genoemd.

Kinderen
Tijdens de museumnacht op vrijdag 6 november kunnen kinderen ook spelen met licht. In zaal 10 kunnen ze onder begeleiding een lichtobject maken van karton. Dus laat je inspireren door Jan Schoonhoven. Zie voor nog veel meer informatie de websites www.prinsenhof-delft.nl en www.museumnachtdelft.nl.