Wethouder Ronald van der Meij (links), een kaart van RijswijkBuiten (centraal) en projectdirecteur Jan Brugman (rechts).
Wethouder Ronald van der Meij (links), een kaart van RijswijkBuiten (centraal) en projectdirecteur Jan Brugman (rechts).

Waarom in RijswijkBuiten wel lukt wat in andere wijken zo stroef gaat

advertenties

RIJSWIJK – Wat bijna nergens lukt, lukt in RijswijkBuiten wel: woningen bouwen en verkopen. Al bijna vierhonderd woningen zijn opgeleverd, honderden andere wordt aan gewerkt. Waarom lukt het in Rijswijk wèl?

Je hoeft geen oude opa te zijn om je het kassengebied van Sion nog voor de geest te kunnen halen. Van de tuinbouw van weleer is weinig meer over. Hier en daar staat nog wat glas overeind, maar ook dit is een aflopende zaak. Verder wordt vooral gebouwd. Met steen en hout. Kranige mannen zijn bezig op daken en tussen betonnen geraamtes. Aan de - vanuit Delft gezien – linkerkant van de Prinses Beatrixlaan is al een echte wijk verrezen, inclusief basisschool en kinderopvang. De verkoop van de eerste woningen van project 't Haantje, aan de andere kant van de weg, begint volgend weekend.
Het gaat hard in RijswijkBuiten. En dan te bedenken dat minister Stef Blok de eerste paal op 3 april 2013 sloeg. Waarom het zo'n succes is? "Dat komt door de goede prijs kwaliteit-verhouding. Die moet kloppen", legt de Rijswijkse wethouder Ronald van der Meij uit. "Ik wil overigens niet zeggen dat die bij andere woningbouwprojecten níet klopt, maar als die niet klopt dan prikt de consument daar doorheen. De consument is kritischer dan in de Vinex-tijd, toen aan de hand van een tekening honderden woningen per keer werden verkocht. Woningzoekenden zijn kritischer, mondiger, kijken goed naar wat wordt aangeboden en wat hiervoor wordt gevraagd." Ook in Rijswijk Buiten worden woningen niet met honderden stuks tegelijk verkocht. "Dat willen we ook niet. We willen een kwalitatief goed product, daar hoort luisteren naar de consument bij. We moeten nog steeds hard werken om woningen te verkopen, dat gaat tot en met het helpen bij de financiering aan toe." Daarnaast, voegt Jan Brugman, projectdirecteur Rijswijk Buiten eraan toe, helpt het dat Rijswijk zelf beschikt over alle bouwgrond. "Daardoor kunnen we flexibel zijn en flexibel handelen."
Verder had Rijswijk jarenlang een eenzijdige bevolkingssamenstelling – met veel ouderen – en een eenzijdig woningbestand, met veel gestapelde bouw. Toen er plots veel eengezinswoningen op de markt kwamen, ging voor een groep Rijswijkse woningzoekenden een langgekoesterde wens in vervulling. Eén derde van de woningen is verkocht aan Rijswijkers, één derde aan Hagenaars en één derde door andere regiogenoten, waaronder veel Delftenaren.
Rijswijk wist gewiekst aan alle grond te komen. De buurgemeente van Delft trok hiervoor in 2006 de stoute schoenen aan en zorgde dat de wet voorkeursrecht gemeente voor dit gebied zou gelden. "Dat houdt in dat eigenaren van grond deze eerst moeten aanbieden aan de gemeente", legt Van der Meij uit. "Dat is een heel goed en historisch besluit geweest." Zodoende wist Rijswijk voor bijna 200 miljoen euro een flinke lap grond te bemachtigen. "Voor Rijswijk een heleboel geld", geeft Brugman aan. Maar het plan pakte goed uit. De crisis kreeg Rijswijk en de woningbouw niet klein. "Er zijn al 400 woningen gerealiseerd en dat aantal gaat volgend jaar al richting de duizend", zegt Van der Meij. "We kunnen wel spreken van een behoorlijk succes, daar waar andere gemeentes met woningbouwprojecten worstelen."
RijswijkBuiten heeft geen gasnet, maar maakt voor de verwarming gebruik van warmte-koude-opslag en zonnepanelen. Wie daarbij verstandig met energie omgaat, kan zo een energierekening van nul euro krijgen. "In het begin was dat het toefje slagroom op de pudding, maar momenteel kunnen we aantonen dat het echt zo werkt", zegt de wethouder. Voor enkele banken zijn deze lagere lasten reden om makkelijker een hypotheek te kunnen verstrekken.
Dat is positief voor de kopers en de verkopers. Er is nog een lange weg te gaan voor het hele gebied is ontwikkeld. Want bij Rijswijk Buiten spreken we niet over de bouw van een nieuwbouwwijk, benadrukt Ronald van der Meij, maar over 'gebiedsontwikkeling'. De ontwikkeling gaat nog tot en met 2023 door. Dan moeten beide kanten van de Beatrixlaan bebouwd zijn, tot aan de Vliet en het Wilhelminapark. Voorzieningen als winkels en indoor sportfaciliteiten wil Rijswijk creëren aan de overkant van het water langs 't Haantje, aan de kant van DSM. Als alles klaar is, is Rijswijk zo'n 10.000 inwoners rijker. Wie daar één van wil worden, kan binnenkort een woning in het project 't Haantje bemachtigen. De start verkoop hiervan is gepland op 7 november en omvat zeer diverse woningen, van statige herenhuizen en rijwoningen tot appartementen. Iedereen is hiervoor van 11.00 uur tot 13.00 uur welkom bij het Informatiecentrum RijswijkBuiten.