Delftse Reddings Brigade kijkt terug op een rustig jaar. Gelukkig maar...

Algemeen

Ad Laene: “We hebben gelukkig weinig met echte reddingen te maken.” (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – De Delftse Reddings Brigade heeft wederom een rustig jaar gehad. Ze hoefden - zoals gebruikelijk - niet één keer in actie te komen om drenkelingen te redden.

Overigens doet de Delftse Reddings Brigade, al doet de naam wellicht anders vermoeden, meer dan alleen mensen redden. Lesgeven is één van die andere activiteiten. “We leren mensen, kinderen en ouderen elementair zwemmen”, vertelt Ad Laene, de voorzitter van de Delftse Reddings Brigade. Zo kunnen de leerlingen hun A-, B- of C-diploma halen. “Daarna gaan we ze leren hoe je drenkelingen kunt redden.” 

Daarnaast doet de Reddings Brigade veel dingen waarbij het accent op bewaking ligt. Ze houden bijvoorbeeld van juni tot medio september elk weekend toezicht op de strandstrook in de Delftse Hout. Bovendien begeleiden ze elk jaar de intocht van Sinterklaas. Dit weekend zijn ze aanwezig bij een boottocht van oude boten, die van Leidschendam naar Delft varen. Soms vragen andere reddingsbridages de hulp van hun Delftse collega’s. 

Gelukkig, vertelt Ad Laene, hoeven de leden van zijn vereniging maar zelden echt iemand te redden. “Toevallig was er bij de vorige intocht van Sinterklaas één jongetje in het water gevallen, die konden we bij z’n kraag grijpen en het water uit helpen. Verder hebben we gelukkig geen echte reddingen hoeven doen.” Toch is er in de zomer elk weekend een ploeg van vijf tot zes leden van de reddingsbrigade die toezicht houdt op de strandstrook en met een boot op het water water vaart. Ze krijgen echter vooral te maken met Delftse Hout-bezoekers die snijwonden hebben van scherpe stenen of glas. “Die verzorgen ze dan. We hebben daar een complete EHBO-uitrusting met een defibrillator.” 

Ook Laene heeft deze zomer een keer toezicht gehouden in de Delftse Hout en ook toen gebeurde er weinig spannends. “Het was slecht weer, dus dan zitten we meer bij ons onderkomen te hangen. Door dat slechte weer èn het zwemverbod was het erg rustig, dus dan duurt de dag lang.” Als het slecht weer is gaat de Delftse Reddings Brigade wel eens eerder naar huis. “Het moet natuurlijk wel een beetje interessant zijn. Het is dat we zeggen van: Als er nog maar tien of elf mensen zijn gaan we weg, maar als de vooruitzichten zeggen dat het slecht blijft, dan is er een kans dat we weggaan.” 

De 64-jarige voorzitter verbaasde zich het afgelopen jaar over het aantal mensen dat lak heeft aan het zwemverbod in de Delftse Hout. Overal stonden borden met teksten dat zwemmen werd afgeraden, er werd veel over gepubliceerd in de media en toch namen velen een ‘verfrissende’ duik in het water van de Delftse Hout. Laene: “Het water was helemaal groen, dus die mensen kwamen er als de Hulk uit. Dan denk ik: Wat bezielt je? Maar je houdt ze niet tegen. Als ze ondanks alle adviezen toch het water in willen, moeten ze het zelf weten.” 

De Delftse Reddingsbridage heeft zo’n 450 leden van wie een flink aantal zich vrijwillig inzet voor de vereniging. Daar is de voorzitter maar wat blij mee. Want, weet hij, zonder die vrijwilligers redt zijn vereniging het niet. “Dag in, dag uit zetten ze zich in voor de Delftse Reddingsbrigade. Er zijn leden zie lesgeven en in verschillende commissies zitten. Ik ben er gewoon trots op dat we anno 2010 zó veel vrijwilligers hebben die zich voor ons inzetten.” (JN)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12