Afbeelding

55-Plussers in Voorhof en Buitenhof zijn uitgenodigd voor Fitheidstest en Beweegprogramma

Algemeen

DELFT - Bij ruim 2500 Delftse 55-plussers in de wijken Voorhof en Buitenhof plofte de afgelopen week een bijzondere uitnodiging op de deurmat: Een invitatie voor iedereen binnen de leeftijdsgroep van 55 tot 70 jaar die meer wil gaan bewegen.

Zij kunnen op zaterdag 26 november om 10 uur in Sporthal Kerkpolder meedoen aan een fitheidstest. De test duurt ongeveer anderhalf uur. Daarna krijgt iedereen een individueel beweegadvies. Er wordt hen meteen een kennismakingsprogramma van twaalf bewegingslessen aangeboden. Sportvereniging Full Speed is daarvoor de gastheer. 

De test maakt deel uit van het programma 'Beweeg Mee' en is ook gericht op allochtone vrouwen en mannen. "Die doen helaas nauwelijks aan sport- en beweegactiviteiten mee", zegt Ina van der Sar van Sportservice Zuid-Holland, dat dit project samen met de Gemeente Delft en DIVA Delft organiseert. "Hoog tijd dus om daar eens iets aan te gaan doen." 

De fitheidstest op 26 november is een soort nulmeting voor het beweegprogramma dat daarna volgt. Van der Sar: "We meten de oog/handcoördinatie, lenigheid, reactiesnelheid en het uithoudingsvermogen. Daarnaast is er een testarts die advies geeft aan mensen die nog twijfelen of ze hier wel aan mee kunnen doen. Ook bloeddruk, lengte en gewicht wordt gemeten." 

DIVA-beweegconsulente José Meijerink over het project: "Heel belangrijk, vooral voor mensen die op geen enkele manier iets aan bewegen doen. Ze krijgen nu op latere leeftijd van hun huisarts of fysiotherapeut vaak het advies om (meer) te gaan bewegen. Iemand met een sportverleden zoekt z’n oude club op, maar deze doelgroep en de vele allochtonen hier in de wijk hebben die contacten natuurlijk niet. Voor hen is deze test. Zij moeten gaan denken: Dáár wil ik naar toe, want eigenlijk wil ik al langer gaan bewegen en dit lijkt me leuk.” 

Tijdens zo'n test kom je vaak bekenden tegen of je neemt zelf iemand mee. Dat werkt volgens Meijerink positief. “Want mensen vinden het leuker om ergens samen op af te stappen. De drempel is laag. Dat geldt ook voor de vervolglessen. Daar komen geen mensen die een marathon hebben gelopen of goed kunnen volleyballen. We beginnen bij de basis. Saai? Welnee. De coördinatieoefeningen of een partijtje easy tennis zijn al heel intensief voor deze doelgroep. De groepen zijn gemengd. Uit eerdere ervaringen blijkt dat mensen het hartstikke leuk en gezellig vinden. Ze vinden dat ze dit eerder hadden moeten doen en worden blij van het sociale contact. Het even iets drinken na afloop en letterlijk aan hun lichaam voelen dat sporten en bewegen helemaal niet vervelend is." 

‘Beweeg Mee' is financieel mogelijk door subsidie van de Gemeen­te Delft. Aan de deelnemers wordt een kleine financiële bijdrage gevraagd. Voor de fitheidstest is dat 3 euro 50, elke les van het twaalf lessen omvattende bewegingsintro­duc­tie­program­ma kost ook 3 euro 50. Ina van der Sar is voor vragen over het beweegprogramma te bereiken op 0174 - 244 940 of per e-mail: ivandersar@sportservicezuidholland.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12