Stoelinga doet aangifte tegen voormalig GroenLinks- fractievoorzitter Wim Bot

Algemeen

DELFT – Martin Stoelinga heeft vorig weekend aangifte gedaan tegen Wim Bot, de voormalige fractievoorzitter van GroenLinks.

Bot zou gevoelige informatie hebben gelekt uit de Vertrouwenscommissie die was aangesteld voor de benoeming van burgemeester Bas Verkerk. Stoelinga werd door iemand gewezen op een deel van een door restauranthouder Daga op video vastgelegd gesprek tussen voormalig wethouder Baljé en Bas Verkerk, toen nog kandidaat-burgemeester. Baljé vertelt Verkerk over zijn kansen om burgemeester te worden. Hij geeft in dit gesprek aan deze informatie van Wim Bot te hebben. Ook noemt Baljé in het gesprek met Verkerk de naam van de derde burgemeesterskandidaat. Een doodzonde, meent Martin Stoelinga, die ook deel uitmaakte van de Vertrouwenscommissie en dus, net als de andere leden, heeft moeten zweren dat wat in de commissie werd besproken, tussen vier muren blijft.

“De PvdA is gewoon bang voor een sterke bestuurder”, zegt Baljé op de beelden van Daga. Hij vervolgt: “Nou… Ja, precies. En zeker binnen B en W. Goed, dat zou minder verdeeld liggen. Gisteren, dat zeg ik, van de fractievoorzitter van GroenLinks, Wim Bot, die je gezien hebt in de Vertrouwenscommissie, kreeg ik te horen dat hij verwachtte dat Franssen (Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland, red.) nog iets zou doen. Nou moeten we nog even zorgen dat Jan Franssen geen gekke dingen doet. Jan Franssen moet gewoon nummer één en twee accepteren.”

Ook geen medelijden
Het gaat Stoelinga, zegt hij, niet eens zo om de persoon Wim Bot. Als de voormalig fractievoorzitter van GroenLinks namelijk schuldig wordt bevonden wegens het schenden van het ambtsgeheim, dan heeft Christiaan Baljé óók gelekt, meent Stoelinga. En zo’n uitspraak zou hem weer helpen in de rechterlijke procedures die nog steeds lopen rond de Gondelaffaire. “Ik heb hem al verteld dat ik aangifte wilde gaan doen”, vertelt Stoelinga. “Dat doe ik omdat ik niet anders kan.” Bovendien: “Met mij hebben ze ook nooit medelijden.”

Wim Bot geeft desgevraagd aan dat Stoelinga hem inderdaad informeel iets heeft verteld over een aangifte. Dat de fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft afgelopen zaterdag daadwerkelijk naar het Politiebureau is gegaan wist hij nog niet. “Ik vraag me af waar deze man mee bezig is”, reageert Bot geïrriteerd. “En dat bijna vier jaar na dato.” Bot vindt het ‘merkwaardig’. “Dit slaat nergens op. Ik ontken dat ik vertrouwelijke informatie heb gelekt.” Verder wil hij er niet op ingaan.

De aangifte is de zoveelste nieuwe ontwikkeling in de Gondelaffaire die nu al jaren voortsleept. Volgens Martin Stoelinga komt hij, ondanks alle toestanden, nog wel degelijk aan zijn ‘gewone’ werk als Raadslid toe. “Ik krijg hier de hele dag mensen op bezoek. Ik help iedereen, ik werk me de pestpokke. Vanavond hebben we weer een bespreking over de oude Delfia-bioscoop. Het enige nadeel van alle perikelen rond de Gondelaffaire voor mijn werk als Raadslid is dat m’n kop nooit leeg is.” Stoelinga benadrukt dat de Gondelaffaire nooit zo uit de hand was gelopen als Bas Verkerk en Gemeentesecretaris Hans Camps in 2005 een extern onderzoek naar de werkwijze van Baljé hadden laten uitvoeren. “Dit hebben ze in de media wél beloofd”, aldus Stoelinga. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12