Even bellen met... Chris Laumans

Algemeen

De TU-student doet samen met twee medestudenten mee aan het SBS6-programma 'Het Beste Idee van Nederland'. Met hun hogerendementspan hebben ze het al tot de halve finale geschopt.

- Wat hebben jullie bedacht?
“Een pan die bedoeld is om te koken op een gasfornuis. Als je op een gasfornuis kookt, gaat veel warme lucht naar de omgeving. Die lucht vangen wij op in de buitenwand van de pan. Daardoor is er een betere warmteoverdracht en kun je beter koken. Je kunt er 20 procent sneller mee koken en zo dus energie besparen.”

- Waarom is dit Het Beste Idee van Nederland?
“Koken is iets dat iedereen doet, dus er is een hele grote markt voor. Verder bestaat er nog niet zoiets als onze pan.”

- Sommige juryleden vonden jullie pan onveilig. Wat vind je van die kritiek?
“Dat waren we gewoon niet met ze eens. We zijn maanden met zo’n idee bezig, we denken er veel over na. We waren boos dat de jury na een indruk van één minuut dacht dat het onveilig is, terwijl we er zó veel experimenten mee hebben uitgevoerd. Toen we het prototype gingen testen, waren we zelfs verbaasd over hoe goed de resultaten waren. Door die kritiek werden we overigens wel met onze neus op de feiten gedrukt. Europese veiligheidseisen schrijven voor dat de gasvlam van het fornuis altijd zichtbaar moet zijn, zodat je kunt zien dat het gas nog brandt. Dat hebben we opgelost door een pan met een glazen buitenkant te ontwerpen.”

- Nu is jullie pan veilig?
“Helemaal, ja.”

- Gebruiken jullie ‘m zelf ook?
“We hebben nu alleen nog een prototype, daar hebben we vooral experimenten mee gedaan. We hebben er wèl al liters thee mee gezet voor de hele faculteit.”

- Hoe ver gaan jullie komen, denk je?
“We zijn nu door naar de halve finale. Er zijn nog maar 20 ideeën over van 6412. Ik denk dat we een grote kans hebben om de finale te halen. Tijdens bijeenkomsten met de andere ontwerpers krijgen we altijd het gevoel dat ze ons als de grootste concurrent zien, dat geeft ons vertrouwen dat we ver gaan komen. Voor wie het wil zien: de halve finale waarin ons idee aan bod komt wordt op zaterdag 21 november om 21.30 uur op SBS6 uitgezonden.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12