Fairtrade-producten moeten liefdadigheid overbodig maken

Algemeen

Vorig jaar won de COOP aan de Hof van Delftlaan de Fairtrade Award. Welke supermarkt de prijs dit jaar ontvangt, wordt dinsdag bekend.

DELFT – Het is komende week Fairtrade Week in Delft. Dus gaat de Fairtrade Gemeente Delft de aandacht vestigen op eerlijke handel.

Ria van Oostveen (57) is een vrijwilliger van de Delftse werkgroep van de Fairtrade Gemeente. Hun doel is dat de Gemeente Delft zich officieel een Fairtrade Gemeente mag noemen. “Een eretitel”, aldus Ria van Oostveen. Maar voor het zo ver is, moet de stad wèl aan een zestal criteria voldoen. “En aan die criteria voldoen we nog lang niet”, weet Van Oostveen. Daar moet in de eerste week van november weer aan worden gewerkt. “We willen in 2010 namelijk de titel behaald hebben” 

- Is dat mogelijk?
“Het is misschien wat opportunistisch, maar we moeten onszelf een doel stellen. Als je weet wat de criteria zijn, dan heb je ook concrete doelen. We weten precies waar we aan moeten voldoen en hoeveel werk er nog ligt. Dat is heel veel werk, ja. We hebben een aantal kledingwinkels geïnventariseerd. Een aantal daarvan verkoopt al Fairtrade-producten, dat is fijn. Voor supermarkten ligt dat wat moeilijk, maar ook daar zien we steeds meer aanbod. Als de Plusmarkt aan de Bikolaan nog één Fairtrade-product in de schappen erbij krijgt, voldoen ze namelijk al aan de criteria. Dat is stimulerend.” 

- Wat hebben jullie tot nu toe bereikt?
“Dat winkels bewuster zijn geworden. Het wordt echter nog een hele klus om ook het bedrijfsleven en de sportverenigingen bewust te maken van het belang van Fairtrade-producten. Zij willen vooral zo veel mogelijk kosten besparen.”

- Wat merken de mensen in de stad komende week van de Fairtrade Week?
“Er rijdt een Fairtrade SRV-wagen door Nederland. Die komt op dinsdag 3 november naar Delft. Die wagen is een soort rijdende tentoonstelling en er rijdt een bananenboer uit St. Lucia mee. Verder gaan we voor de derde keer een Fairtrade Award uitreiken aan de Delftse supermarkt die het grootste aanbod aan Fairtrade-producten heeft. Ik verwacht dat er in de media nog over de Fairtrade Week wordt bericht. Voor ons zelf is het een actieweek.”

- Waarom is er een Fairtrade Week nodig?
“Het is vaak lastig om mensen tot het kopen van eerlijke producten aan te zetten, omdat mensen vooral op de centen letten. Maar wij zijn een rijk land. En een kopje eerlijke koffie kost misschien één cent per kop meer. Dat is peanuts voor ons, dat prijsverschil merk je niet eens. Kleding is wèl vaak iets duurder, omdat er geen kinderarbeid aan te pas komt. Als mensen iets meer betalen geven we de mensen in de derde wereld een menswaardig leven. Het is belangrijk dat we onze verantwoording nemen voor mensen aan de andere kant van de wereld. Je kan natuurlijk geld geven aan goede doelen, maar als je structureel producten die van eerlijke handel komen koopt, dan is die liefdadigheid niet nodig.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12