Een dag in de cel voor een fiets waar toch echt voor is betaald

Algemeen

Henk de Vlieg moet alles met de voet doen nu de Politie zijn fiets, waarbij hij benadrukt dat het ook écht zíjn fiets was, in beslag heeft genomen.

DELFT – Henk de Vlieg moet het voorlopig zonder vervoersmiddel doen. Vorige week dinsdag werd hij door Politie gearresteerd omdat de fiets waar hij op reed gestolen zou hebben. Hij bracht vervolgens bijna de hele dag in een cel en de verhoorkamer door en moest zijn fiets inleveren.

Die zogenaamde diefstal klopt volgens de 49-jarige Delftenaar, ondanks het opengebroken Axa-slot, geen hout van. “Die fiets heb ik gekocht van mijn ex-vriendin”, vertelt De Vlieg aan Delft op Zondag. “Nota bene van de centen van de erfenis van mijn vader. Dat slot is ooit door mijn ex opengebroken, nadat ze haar laatste fietssleutel was kwijtgeraakt. Ik had zelf alweer een nieuw slot gekocht.” Toch zat hij van elf uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds vast op het politiebureau. De agenten geloofden namelijk steeds minder van zijn verhaal. 

Door een tekenbeet liep Henk de Vlieg ooit de ziekte van Lyme op. Door die ziekte werkt zijn geheugen niet zoals het zou moeten werken en heeft hij last van geheugenverlies. Hij legde op het Politiebureau dan ook verschillende verklaringen af, wat voor de agenten nog meer reden was om hem niet te geloven. “Ik kan niks onthouden”, legt hij nog eens uit. “Ik kan niet eens m’n moeders verjaardag onthouden.” 

Ook op het Politiebureau vertelde hij over zijn ziekte, maar zonder veel succes. De Politie was in de computer inmiddels op zijn verleden gestuit. Daar zagen ze dat hij ooit aan de drugs verslaafd was en bovendien in het verleden vaker met de Politie in aanraking was geweest. Dit bevorderde zijn geloofwaardigheid niet. “Ik heb al eens wat dingen uitgehaald met betrekking tot geweld”, vertelt hij zonder blikken of blozen. “Daardoor kregen ze een andere indruk van me.” Toen er op een gegeven moment vier agenten voor hem stonden die vroegen naar de fietsendiefstal, werd hij het zat. “Ik werd helemaal onzeker en raakte in de war”, vertelt hij ruim een week later. “Opeens was het vier tegen één. Ik heb toen maar gezegd dat ik die fiets had gestolen. Ik wilde naar m’n dochtertje. Vlak voor ik werd aangehouden was ik op weg naar haar omdat ze ziek was.” 

Zijn moeder, die is aangeschoven om haar zoon bij het vertellen van zijn verhaal bij te staan, bevestigt dat de fiets waarop hij werd aangehouden wel degelijk door haar zoon is gekocht van zijn ex-vriendin. Ze is inmiddels al naar het Politiebureau gegaan om ook daar haar verhaal te doen. “Maar daar zegt men dat uit het serienummer blijkt dat de fiets ooit in Rotterdam is gestolen”, vertelt ze. Onmogelijk, zo weten moeder en zoon. Die fiets heeft ze namelijk gewoon bij een Delftse rijwielhandel gekocht. “Ze heeft ze ‘m echt niet gestolen, ze zit elke zondag in de kerk”, weet De Vlieg. 

Op het bureau hoorde zijn moeder daags na de arrestatie dat de Politie nog niet wist of de ‘diefstal’ verdere gevolgen heeft voor haar zoon. De Vlieg voelt zich er in elk geval heel rot bij. “Ik voel me ook heel machteloos, ze geloofden me gewoon niet. Was ik nou maar gewoon doorgefietst toen die agent op het Bastiaansplein naar me riep…” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12