Even bellen met ...

Geert van Poelgeest van KNNV afdeling Delfland Op de straatnaambordjes van de Kraanvogelstraat, Egelsingel, Karrepad en Otterlaan in Delft staan grote mysterieuze kruisen.

- Zitten jullie achter die strepen op straatnaambordjes?
“Hier in Delft wel, maar de actie is in het land ontstaan. Op de website Streepdoornatuur.nl worden foto’s uit het hele land verzamelend van borden waarbij de woorden die met natuur te maken hebben, zijn doorgehaald.” 

- Waarom?
“Uit frustratie over de plannen van minister Bleker. Hij gaat 75 procent bezuinigen op de natuur. Dat is gigantisch. Veel planten, dieren en hele gebieden verliezen hun beschermde status. Als je zou willen, mag je straks een dassenburcht vernielen. Dat is toch ongelofelijk?” 

- Geen dassen in Delft of omgeving... Wat gaan wij ervan merken?
“De landelijke subsidies voor recreatie in de natuur rond de stad verdwijnen. Dat betekent dat de subsidies voor het Bieslandse Bos en het Balijbos helemaal worden teruggetrokken. Het Abtwoudse Bos is voor de helft van de landelijke subsidies afhankelijk. Zij moeten het met dus met 50 procent minder doen. Het gevolg voor deze gebieden: geen voorlichting, geen onderhoud, geen toezicht.” 

- Het raakt je.
“Ja, het raakt ons allemaal in het hart. Je snapt toch niets van zo’n kaalslag? Ik vind het echt ongelofelijk. Aan de ene kant krijgen we animal cops, en aan de andere kant wordt de natuur afgebroken. Deze keuzes hebben gevolgen voor de zeer lange termijn. De natuur is belangrijk voor schoon water, grondstoffen, voor verscheidenheid, ritme en rust. Weet je, paarden hebben oogkleppen op. Die paardenmentaliteit herken ik bij diverse bestuurders.”
 
- Paardenmentaliteit?
“Er wordt op alle gebieden bezuinigd op de natuur. Ik was bij een Provinciale Staten vergadering en daar zei een van die mannen ‘Wegen zijn goed voor Nederland. Meer wegen betekent minder files. Zo verdienen we meer. En dan kunnen we meer geld aan de natuur geven’. Dat zijn dan onze bestuurders! Weldenkende mensen. Eerst natuur slopen om geld te verdienen en daarna weer natuur opbouwen. Dat geloof je toch niet? Dit is hemelschreiend... Ik voel de tranen gewoon opkomen...” 

- En zoiets kun je veranderen met het zetten van strepen?
“Nee, niet alleen met die strepen. Het is ludiek bedoeld. We vernielen niets en halen het straks weer weg. Van het voorjaar moet de Tweede Kamer een besluit nemen over dit voorstel van Bleker. Dit is een manier om aandacht te trekken en de groene lobby te versterken. Ik wil de lezers van Delft op Zondag dan ook oproepen om naar hun straat te kijken. Woon je bijvoorbeeld in de Visstraat of Hopstraat of aan een pad, steek dan een rol tape onder de arm en maak een groot kruis.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1