Bij DAS begint een kampioenschap na winst in de Final Four stiekem te leven

Amy van Blitterswijk en haar coach Gertjan van der Linden.

DELFT – Aan de opwaartse spiraal waar de basketbalsters van Woonbron DAS al een paar jaar in rond tollen, lijkt geen einde te komen. Vorig weekend wonnen de dames de Final Four, een klein toernooi tussen de bovenste vier ploegen van de ranglijst in de Eredivisie.

Wie had namelijk in 2004, toen DAS net was gepromoveerd naar de Eredivisie, verwacht dat de Delftse basketbalsters ruim vier jaar later tot de top van het Nederlandse damesbasketbal zouden behoren? En dat ze die top van de basketbalsport, vorig weekend, ook nog eens het nakijken gaven? “Dit was boven verwachting van iedereen”, zegt guard Amy van Blitterswijk. “Dit was ook boven míjn verwachtingen”, gooit ze er nog een schepje bovenop. “Het is geen grote titel, maar het is leuk om een keer te hebben meegemaakt.” 

Ook in de Eredivisie draait DAS bepaald geen onverdienstelijk seizoen. DAS staat op een derde plek. “Een mooie plek”, vindt Van Blitterswijk. “We hopen natuurlijk nog hoger te eindigen.” In de Eredivisie kan echter iedereen van iedereen winnen en ook iedereen kan van iedereen verliezen, benadrukt ze. Het is volgens haar ‘heel anders’ om nu alleen nog maar omhoog te kijken. “Je speelt dan nèt wat professioneler en je bent er nèt wat meer mee bezig”, vindt Van Blitterswijk. “Een verliespartij kunnen we nu echt niet hebben. Terwijl we eerst nog blij waren als we een puntje pakten. Nu moét je blijven winnen, dat speelt heel anders. Je speelt dan ook met meer druk dan wanneer je niets te verliezen hebt.”

Echte teamspirit
Volgens Van Blitterswijk kan haar ploeg nog beter dan dat die tot nu toe heeft laten zien. “We hebben nog niet ons topniveau gehaald”, zegt ze. Waarom ze dan toch zo hoog staan? Daar heeft ze wel een verklaring voor. “Wij hebben een echte teamspirit, ook de mensen op de bank staan tijdens wedstrijden altijd helemaal achter de meiden op het veld. We zijn echt een team en de sfeer is heel erg goed. Als je dat vergelijkt met andere teams…” 

-Liggen jullie elkaar gewoon goed? Of doet jullie trainer veel aan teambuilding?
“Het is, denk ik, een combinatie daarvan. Je kunt niet zo maar zo’n sfeer krijgen, die moet je zelf creëren. De trainer doet aan teambuilding. We zijn toevallig twee weken geleden nog gaan curlen met z’n allen. Maar DAS is daarnaast ook écht een vereniging waar men betrokken is. Elke wedstrijd staan er hele hordes kinderen van de jeugdteams van DAS. Zo’n soort fanclub geeft je een boost.” 

-Leeft een kampioenschap bij jullie in de groep?
“Daar wordt wel over gesproken, zeker na zo’n weekend. Dat denk je: Het kan, we horen bij de laatste twee. We willen in de Play Offs op onze top zijn, want daar gaat het om. Dan maak je de grootste kans om kampioen te worden. Wij hebben het idee dat onze beste wedstrijden nog gaan komen.” 

-Je speelt in de Play Offs relatief veel wedstrijden in korte tijd. Ligt dat jullie?
“De afgelopen periode lag ons dat niet zo. Je merkt dan in zo’n drukke periode dat je ’s avonds doodop bent en dat zie je terug in de wedstrijden. Daar moeten we mee leren omgaan.” 

-Wat mag wat jou betreft in de tweede seizoenshelft helemaal anders?
“Ik hoop dat we de stijgende lijn iets meer voortzetten en kwalitatief betere wedstrijden gaan spelen. Verder niks.” 

-Op zaterdag 10 januari spelen jullie om 19.00 thuis tegen Celeritas-Donar. Wat verwacht je van die wedstrijd?
“We hebben dit seizoen al een keer van ze gewonnen. Ook dit duel moeten we winnen. Maar ja, iedereen kan van iedereen winnen. Het is elke keer weer spannend.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1