Hemd van het Lijf: Aad Wessling

Algemeen

Aad Wessling (69) heeft in zijn bijna 35-jarige loopbaan al meer dan 5000 stellen in de echt verbonden. Eerst 25 jaar als Ambtenaar van de Burgerlijke Stand en sinds 9 jaar als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

1. Waarom wilde u graag voor het Stadhuis gefotografeerd worden?
Tsja, het is natuurlijk niet zo’n origineel plekje, maar op het Stadhuis vindt het grootste gedeelte van mijn werk plaats. En het is natuurlijk een prachtig Stadhuis, met hier op de voorzijde een schitterend gedicht van Joost van den Vondel.

2. Hoe wordt iemand Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand?
In principe kan iedereen dit worden. Hier hoef je geen speciale opleiding voor te volgen. Natuurlijk worden de sollicitanten wel intern getest om te kijken of ze geschikt zijn voor het vak. En zo nodig worden ze gecoacht. Om Ambtenaar van de Burgerlijke Stand te worden is wel een opleiding nodig. Je moet dan bijvoorbeeld veel van de wetgeving weten.

3. Wat houdt het werk precies in?
In feite het begeleiden van de ceremonie waarin stellen elkaar het ja-woord geven. Met de aankomend echtparen maak ik afspraken voor een voorbereidend gesprek. Tijdens dit gesprek bespreek ik alle wensen. En wat mij betreft is er veel mogelijk. Als het maar wettelijk is toegestaan. Ik houd zelf van een ongedwongen en vrolijke sfeer. Niet stijf of formeel. Alleen tijdens het ja-woord wil ik geen grapjes. Daar is het een te serieus moment voor.

4. Wat vindt u zo leuk aan het werk?
Eigenlijk alles: de contacten, het gesprek vooraf, de plechtigheid. Tijdens het voorbereidend gesprek zijn mensen vaak erg open. Ze vertellen me alles, soms zelfs meer dan ik zou willen. En verder vind ik het iedere keer weer heel mooi om te zien dat twee mensen van elkaar houden en met elkaar verder willen. Al zijn er ook wel verdrietige momenten. Pas had ik een ceremonie waar de moeder van de bruid een week voor het huwelijk was overleden. Daar besteed ik dan natuurlijk aandacht aan en dat was heel verdrietig.

5. Wat is het meest bijzondere huwelijk dat u heeft gesloten?
Dat is voor mij het huwelijk van mijn zoon dat ik vijf jaar geleden in Deventer heb gesloten. Verder heb ik een keer een ceremonie begeleid waarin het thema Willem van Oranje was. Iedereen, dus ook ik, was gekleed in die stijl. Dat was erg leuk.

6. En wat is de meest bijzondere locatie waar u een huwelijk heeft gesloten?
De Watertoren in Delft. Maar de meeste huwelijken vinden gewoon op het Stadhuis plaats.

7. Merkt u nog bepaalde trends in wensen?
Niet echt. Ik vraag wat de mensen willen en daar werk ik natuurlijk aan mee. Het is hun dag, zij bepalen. Ik zie wel een verschuiving in leeftijd. Vroeger had ik nog wel eens echtparen van 18 of 19 jaar. Dat komt nu nauwelijks meer voor.

8. Wat vindt u ervan dat er zo veel huwelijken stranden?
Daar houd ik me niet zo mee bezig. Ik geef garantie tot het overhandigen van de trouwboekjes.

9. Wat doet u nog meer, behalve huwelijken voltrekken?
Ik zing al zo’n 40 jaar in een Russisch koor, het Don Kozakkenkoor. Dit vind ik ontzettend leuk. We treden veel op, ook in het buitenland. Onlangs heb ik nog in Engeland opgetreden. Verder pas ik veel op mijn kleinzoon van vier. Daar geniet ik echt van. Al merk ik tijdens het stoeien echt wel dat ik bijna 70 ben.

10. Als u burgemeester van Delft was dan …
… wil ik beginnen met te zeggen dat ik veel respect heb voor de burgermeester, wie het ook is. Maar als ik burgemeester zou zijn, dan zou ik pleiten voor een betere doorstroming van het verkeer in Delft, zonder al te veel wegopbrekingen. Misschien is invoering van een groene golf iets in Delft? (MdB)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12