Het Mulderpand wordt na acht jaar leegstand het eerste klimaatneutrale pand van Delft

Algemeen

Mark Wit, Lian Merkx van de Gemeente Delft en Pascal van Putten van VP Instruments zijn blij met de aankoop van ‘het Mulderpand’.

DELFT – Na acht jaar leegstand krijgt het voormalige pand van de Lidl, op de hoek van de Hugo de Grootstraat en het Westeinde, een nieuwe bestemming. Vanaf deze zomer wordt er begonnen met de realisatie van het eerste klimaatneutrale pand van Delft.

Het pand kent een roerige geschiedenis. Het was jarenlang in het bezit van de vorig jaar overleden Jan Mulder. Tot 2001 bood de ruimte huisvesting aan een Lidl-supermarkt. De super moest in dat jaar sluiten vanwege een bestemmingsplan uit 1954, tot groot ongenoegen van Mulder. De oud-verzetsman hing daarom op vellen papier voor het raam met daarop het aantal maanden van leegstand ‘dankzij B & W Delft’. Volgens wethouder Lian Merkx zat de vork echter iets anders aan de steel. “Wij hebben daar heel veel vragen over gehad. Maar we konden niks doen.” 

Verschillende partijen toonden hun interesse in het pand, maar steeds besloot Mulder op het laatste moment om zijn ruimte niet van de hand te doen. “En we kunnen niemand dwingen om z’n pand te verkopen, dat is maar goed ook. Het lag in elk geval niet aan ons dat het leeg stond”, aldus Merkx. 

Er kwam beweging in de zaak toen Mulder vorig jaar op 93-jarige leeftijd kwam te overlijden. Het Delftse bedrijf VP Instruments had al langer interesse in het pand. Na het overlijden van Mulder toonde VP Instruments-directeur Pascal van Putten nogmaals zijn interesse en de familie Mulder stond open voor een verkoop. De twee partijen kwamen eruit en in mei van dit jaar gaat het renovatieproject van start. “Het is een karakteristiek pand, waarvan er in Delft niet veel meer zijn”, licht Van Putten de aankoop toe. “Het heeft een goede uitstraling, het is er binnen heel licht en open. We kunnen ook op een bedrijventerrein gaan zitten, maar het spreekt me meer aan om met het bedrijf tussen de woningen te zitten. Dat kán ook met onze bedrijfsvoering.”
Van Putten is blij met de nieuwe aankoop, net als de Gemeente Delft. Merkx spreekt zelfs over 'een jubelstemming’ bij de Gemeente, nadat bekend werd dat ‘het Mulderpand’ een nieuwe bestemming kreeg. Via de Kamer van Koophandel vernam de Gemeente over het duurzame project van een klimaatneutraal pand, dat VP Instruments voor ogen heeft. Merkx: “We vinden dit een heel interessant project waar we veel van kunnen leren. We hopen dat ook andere bedrijven nu denken: Dat kunnen en willen wij ook.” Naast de Gemeente heeft ook de TU Delft zich al aangesloten bij de club van partners die meedenken over dit project. 

Het is dan ook niet zo maar een project. Het pand wordt ruimschoots voorzien van zonnepanelen en het krijgt daarnaast een kleine warmtekrachtcentrale. Dat moet ertoe leiden dat het pand meer energie opwekt dan het verbruikt, waarmee het dus klimaatneutraal is. Verder worden de muren en het glas goed geïsoleerd en het wordt er mogelijk om warmte op te slaan. Het moet een ‘themagebouw’ worden, met meer bedrijven die – net als VP Instruments – het begrip duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. 

De buurt is er volgens Van Putten, die er een rondgang maakte, in elk geval positief over. “Ze zijn blij dat het pand een nieuwe bestemming krijgt. We willen ze er ook graag bij betrekken. Toen ik met buurtbewoners sprak bleek ook dat ze er open voor staan om bijvoorbeeld ook zonnepanelen te plaatsen.” 

Voordat het eerste klimaatneutrale pand van Delft een feit is, moet er nog wel heel wat gebeuren. Binnen, in de grote centrale ruimte, druppelt het water gestaag naar beneden. De algen en het mos op de vloer gedijen er prima. Her en der in de ruimte staan boten, caravans en campers opgesteld. Van Putten en De Wit verwachten dat over een kleine anderhalf jaar de grootste verbouwingen achter de rug zijn en dat er dan een basis moet staan voor het klimaatneutrale pand. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12