Slagwerkdocent en drummer Jeroen Elfferich doet het nu ook met ballonnen

Algemeen

DELFT – "Ik ben iets te eigenzinnig. Ik doe liever m'n eigen ding". Daarom heeft slagwerker/drummer Jeroen Elfferich ervoor gekozen niet drummer in bijvoorbeeld een grote showband te worden.

Hij verdient het dagelijks brood plus het nodige beleg als slagwerkdocent bij De Vrije Akademie en bij Muziekschool Rootz. Daarnaast is hij drummer bij de Delftse cajun- en zydecoband Les Chats Cadiens. En daar weer naast begint hij aardig furore te maken met zijn aparte act Loop the balloon. 

Elfferich (45, "Onze familie is al drie eeuwen Delfts") was ooit leerling van Pierre van Hauwe, op de Muziekschool. "We repeteerden in de Synagoge". Hij studeerde Klassiek slagwerk op het Haagse Conservatorium en Slagwerk lichte muziek aan het Conservatorium in Rotterdam. "Dat was in die tijd vooral jazz. Ik heb nog les gehad van de drummer van Rita Reys". Al toen hij nog nauwelijks klaar was met z'n studie gaf hij les. "Ik werd toen gebeld door een grote showband. Of ik daar drummer wilde worden. Maar ik dacht: elke avond dezelfde muziek spelen, en dan ook nog 's muziek die niet mijn muziek is, nee. Ik vond les geven ook leuker. Ik heb graag contact met kinderen. Ik kon terecht op vier muziekscholen. Dat kon toen nog. En ik kon zo daarnaast de muziek maken die ik zelf leuk vind". 

Elfferich sloeg z'n partijtje mee in heel wat bandjes. Vooral in de jazzsfeer. Maar ook pop- en rockbandjes. "Ik heb bijvoorbeeld bij Mariska Veres gedrumd, toen ze nog jazz zong. Maar ik heb ook klassiek gespeeld. Bij het Delfts Symfonie Orkest, bij Krashna Musica, bij het Nederlands Studenten Kamerorkest". Elfferich speelt ook gitaar en piano. "Ik ben wel een multi-instrumentalist, ja. In m'n eerste bandje was ik de gitarist. Als je muzikaal bent, maakt het niet uit welk instrument je voor je hebt".
 
-Wat is het mooie, het leuke van drummen?
"Ik denk toch wel het oergebeuren. Tja, moeilijke vraag eigenlijk. Ik doe het zó veel. Het is het met je lichaam bezig zijn. Met je handen, je voeten. Het is een compleet verhaal. Dat je andere mensen kan opjutten door een goed ritme te slaan en vast te houden. Daarmee haal je ook het beste uit anderen". 

-Als drummer heb je toch vooral een dienende, ondersteunende rol?
"Bij Les Chats Cadiens zeker. Bij jazz heb je wel meer vrijheid". 

-Ben jij, vind je, een goeie drummer?
"Ik sta op nummer zeven van de Benelux. Ik heb lesboeken geschreven. Ik heb heel goeie recensies over de hele wereld, onder andere in The Modern Drum, het grootste slagwerkblad ter wereld'.

'ER IS GEEN ROCK AND ROLL MEER'
Elfferich praat er op een laconieke en ook ironische manier over, maar hij heeft ontegenzeggelijk z'n stokpaardjes. En die berijdt hij met verve. "Ik kom uit de jaren '80. Toen hadden drummers een belangrijkere rol. Was een drummer meer gelijkwaardig aan de andere muzikanten. Maar een drumsolo is niet meer van deze tijd". Hij weet het: "Ik sta een beetje bekend als een eigenzinnige drummer. Ik heb, bijvoorbeeld, een boek uitgebracht over ritmes in andere maatsoorten. Dat is één van mijn specialiteiten. Maar in Nederland heeft men het niet zo op vernieuwende dingen in de muziek. Dat is jammer voor mij. Kijk, de reden dat ik muziek maak, is dat ik iets wil toevoegen dat er nog niet is. Ik vind dat bijna alle popmuziek uitgekristalliseerd is. Alles klinkt zo'n beetje hetzelfde. Ik ben nog uit de tijd van anders dan anders. 

Waarom zou ik spelen wat anderen ook spelen? Pop- en rockmuziek, die zijn ontstaan uit een soort rebellie. Maar het is nu eigenlijk klassieke muziek geworden. De mensen willen vermaakt worden, niet afgeschrikt. Er is geen rock and roll meer".
Elfferich begint intussen al aardig furore te maken met een act met een loop station en met ballonnen. 'Loop the balloon' is dan ook niet toevallig de titel van zijn act. Dat vereist enige uitleg. Bijvoorbeeld over wat een loop station dan wel is. We kunnen het heel ingewikkeld maken, maar we kiezen voor simpel. En daarmee ook voor sample. "Het is eigenlijk een soort opname-apparaatje. Je neemt iets op en daar overheen kan je weer wat opnemen. Enzovoort en enzovoort. Op een gegeven moment heb je een hele band, terwijl er toch maar één persoon staat. De meeste van mijn leerlingen kennen het van cabaretier Najib Amhali. In het buitenland is het een hele grote scene, ze noemen zich daar ook loopartiesten. In Nederland wordt het meer als een geinig apparaatje gezien. Ik gebruik het tijdens m'n drumlessen. Ik heb 's tegen een leerling gezegd: Volgens mij zou ik met ballonnen een heel bandje kunnen opnemen. Ik heb er, thuis in m'n studio, vier YouTube-filmpjes van gemaakt en op internet gezet. Daar kwamen al snel reacties op. Eén was er van ene Rick Walker. Hij nodigde me uit voor het Live Looping Festival in Santa Cruz, in Amerika. Daar komen loopartiesten uit meer dan veertig landen. Dat zijn in het algemeen wel een beetje de artistiekerige types. Ik ben heel benieuwd wat ze van mijn ballonnenact vinden. Daar zit ook humor in. Maar hij wil me er per se bij hebben". Elfferich gaat er vijf dagen heen, hij treedt er op twee avonden op. "Heel spannend. Ik ben nog nooit in Amerika geweest". 

Hij pakt wat ballonnen. Blaast ze geroutineerd op. Laat ze af en toe ook een beetje leeglopen. Bewerkt ze met z'n handen. Ritmisch, uiteraard. Verrassend. Apart ook. Hij praat door een ballon, als het ware. Hij heeft een act van zo'n dertig minuten. Daarmee vermaakte hij al publieken tijdens de Mooi Weer Spelen, op popfestivals, tijdens (straat)theaterfestivals, op Lowlands. "Dit weekend ben ik op Mysteryland". 

Wie het ziet, vermaakt zich, weet hij. "Het is leuk om te kijken naar hoe ik dat doe. De mensen vinden het leuk en grappig. En superknap. Er zijn ook mensen die zeggen: Moet je ook voor kinderen doen, het is supereducatief". Lichtelijk verbaasd: "Ik maak al dertig jaar muziek, ik heb al tal van projecten gedaan, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt". Hij vermoedt: "Gewoon omdat het nog niet eerder gedaan is".
Wie het met eigen ogen wil zien en met eigen oren wil horen, kan op 25 september a.s. terecht in De Koornbeurs. Dan is Elfferich met zijn Loop the balloon van de partij tijdens PopKoorn. (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12