Hemd van het Lijf: Henk de Heer

Algemeen

Henk de Heer (64) is beheerder van de hulppost van Amivedi Delft, een vrijwilligersorganisatie die gevonden en vermiste huisdieren registreert.

1. Waarom wilt u per se voor de deur bij Dierenkliniek Delft Centrum worden gefotografeerd?
Ik krijg altijd de grootste medewerking van dierenarts Jacob Nijhuis en zijn kliniek. Als ik een beroep op ze doe, is dat nooit tevergeefs. Zoals laatst, toen een vrouw zonder geld haar twee zieke kittens wilde laten behandelen. Ik klopte aan bij Nijhuis en hij maakte daar geen probleem van. Alleen spraken we wel af dat ze de kittens van de hand moest doen. Als je dieren wil onderhouden, moet je daar wèl geld voor hebben. Op zo’n moment vind ik de mensen niet belangrijk, de dieren moeten worden geholpen. De vrouw zelf vond het geen probleem, zo lang de kittens maar werden geholpen.

2. Wat doet Amivedi precies?
We registreren vermiste en gevonden huisdieren en dat houden we bij op onze website. Ik ben het ‘steunpunt’ voor Delft, Pijnacker, Nootdorp, Oude Leede, Delfgauw, Den Hoorn en Schipluiden. Dat is een vrij groot rayon om bij te houden. We zijn 24 uur per etmaal bereikbaar en anders kan men een voicemail-bericht achterlaten. Zelf probeer ik een match te maken tussen gevonden en vermiste huisdieren. Zodra ik iets weet, neem ik contact op met de eigenaar en probeer ik het dier weer bij hen terug te krijgen.

3. Lukt dit vaak?
Ik doe dit werk nu zo’n twee maanden en we hebben zo’n vijftien dieren thuisgebracht. Verder zijn er nog zo’n 120 vermiste en 130 gevonden dieren die ik niet samen kan voegen. Bij gevonden dieren is het dikwijls zo dat ze door hun eigenaar op straat zijn gezet.

4. Letten mensen nog goed op hun huisdier?
Het merendeel gelukkig wel. De meldingen die we krijgen zijn van zeer bezorgde mensen, maar er zijn ook mensen die hun dier zo maar op straat zetten. Daar kan ik vaak kwaad om worden. Als je van je dier af wil, breng het dan naar een asiel. Dat kost een paar centen, maar dan weet je zeker dat het goed wordt verzorgd.

5. Wat kun je doen om te voorkomen dat je huisdier er vandoor gaat?
Voorkomen kun je het nooit. Een huisdier kan tijdens een onbewaakt moment wegsluipen. Denk maar aan een krolse kat die op pad gaat. Kwijtgeraakte dieren zijn echter een stuk makkelijker terug te vinden als ze zijn gechipt. Die chip kunnen ze niet verliezen en de vinder kan via die chip aan de adresgegevens van de eigenaar komen.

6. Hoe bent u eigenlijk bij Amivedi verzeild geraakt?
Ik ben er een beetje ingeluisd, haha. Een kennis werkte op de hulppost Dordrecht. Toen hij met vakantie ging, vroeg hij of ik die post voor een maand over wou nemen. Als ik iets voor een dier kan doen, zal ik het niet laten, dus ik stemde daarmee in. Later belde de coördinator me. Of ik de hulppost in Delft wilde doen. Eind september ben ik hier begonnen.

7. Wat doet u verder voor werk?
Ik heb geen vaste baan, maar besteed zeventig procent van mijn tijd aan vrijwilligerswerk. Voor een deel doe ik dat voor dieren. Ik rij bijvoorbeeld op de Dierenambulance in Dordrecht. We rijden bij wijze van spreken nog voor een sprinkhaan. Naderhand gaan we pas kijken wie dat betaalt. Soms zij wij dat zelf, want ik vind nooit dat je een dier niét op moet halen omdat er niemand is die wil betalen.

8. Maakt u veel mee op zo’n Dierenambulance?
Laatst kregen we een melding van een hond met een slagaderlijke bloeding. Het beestje was door een portiekraam gesprongen. Met het verstand op nul zijn we daar naartoe gereden en hebben we ‘m geholpen en gered. Later kregen we een bon van 175 euro, omdat we te hard hadden gereden. Maar ja, doe je dat niet, dan redt zo’n hond het niet. Een slagaderlijke bloeding gaat hard, hoor. In Delft hebben we nog niet veel vreemde meldingen gehad. Ja, wel, laatst belde iemand die haar papegaai kwijt was. ‘Wilt u misschien gaan kijken?’, vroeg die vrouw. Maar ik zou niet weten waar ik moet zoeken, dus daar ga ik niet aan beginnen.

9. Als ik Burgemeester van Delft was, dan…
…zou ik in elk geval proberen om een subsidie vrij te krijgen, zodat verloren en vermiste dieren opgehaald kunnen worden. Het maakt niet uit door wie, áls ze maar worden opgehaald. Nu wordt het in Delft alleen vergoed als het om gewonde dieren gaat.

10. Wat kunnen mensen die een dier vinden of vermissen het beste doen?
Contact met ons opnemen via het telefoonnummer 06 - 17 41 93 80, via het centrale telefoonnummer 0900 - 26 48 334 of het emailadres amivedidelft@live.nl. Zodra je je huisdier kwijt bent: meld het! Daar rekenen we niets voor. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12