Er moet nog aardig wat gebeuren, wil de wijk Vrijenban 'ouderenproof' zijn

Algemeen

Verkleed als leden van de tv-serie Meneer de Uil vertellen de ouderen die aan het project OuderenProof hebben meegewerkt over hun bevindingen van wat er allemaal beter kan in de wijk Vrijenban.

DELFT – In de wijk Vrijenban valt nog heel wat te verbeteren. Lokale ouderen deden mee aan het project OuderenProof en dat leverde een mooi rapport op. De kritiek die de ouderen daarin spuien, zijn soms niet mis.

Wethouder Dick Rensen nam het rapport, dat maar liefst 131 aanbevelingen bevat, afgelopen dinsdagmiddag in de Bieslandhof in ontvangst. 

Bij alle 55-plussers in de wijk Vrijenban viel vorig jaar rond deze tijd een brief van de Gemeente Delft op de deurmat of in de brievenbus. ‘Is uw wijk OuderenProof?’, dat was de hamvraag. Na de startbijeenkomst vormde een groep ouderen een werkgroep. ‘Wij gaan samen, door het opstellen van haalbare plannen, de wijk beter geschikt maken voor bewoners van 55+’, was het doel van de Werkgroep. Verkleed als de dieren uit de Fabeltjeskrant vertelden ze dinsdagmiddag in Het Trefpunt in de Bieslandhof over hun bevindingen. 

Na een soms wat rommelig verlopend toneelstukje, waarin terloops de ‘problemen’ in de wijk aan de kaak werden gesteld, richtte mevrouw De Uil zich tot de aandachtig luisterende Dick Rensen. “Dick zal heus wel doen wat in het boek (het rapport, red.) staat, want hij wil vast niet met een scheur in zijn broek door het dierenbos lopen”, zegt ze. Daarna gingen de maskers voor even af en werd het rapport overhandigd. “Ik ben een trouw fan van meneer De Uil en de andere dieren in het dierenbos”, reageerde Rensen. “Maar een bedreiging uit het dierenbos heb ik nooit eerder meegemaakt.” 

Wat betreft het rapport viel het hem op dat de ouderen wat kritischer zijn dan hun OuderenProof-voorgangers in de wijk Voorhof en Buitenhof. “Het rapport heeft ook een strenge toonzetting”, vond hij. Bladerend door het papierwerk had hij al wat opmerkingen en aanbevelingen gezien waar de Gemeente wel wat mee kan. Hij benadrukte wèl dat niet alle wensen van de ene op de andere dag kunnen worden vervuld. “Maar het kan zinnig zijn om over een aantal dingen door te praten”, bleef hij voorzichtig.

Mooie plannen
Nico Jouwe, die het geheel aan elkaar praatte, maakte met de microfoon een rondje door de zaal om meer reacties over het rapport op te wekken. Met name de reactie van André was interessant. André werkte in de wijk Buitenhof aan het project mee. Nu is hij 'een waakhond’ die erop moet toezien dat er ook wat met het rapport en de bijbehorende aanbevelingen gebeurt. Wat dat betreft had hij goed nieuws voor de ouderen in Vrijenban. “Wij hadden maar 59 aanbevelingen”, zegt hij. “Maar daarvan is 98 procent nu wel gerealiseerd. We hebben veel moeten overleggen en onze punten verduidelijkt. Toen alles goed op poten stond, is het adequaat opgepakt.” Jouwe vond het ‘veelbelovend’ klinken. 

Een vertegenwoordiger van woningcorporatie Vidomes was vooral getroffen door het enthousiasme van de deelnemers. Ook zag hij wel wat overeenkomsten met de rapporten over de wijken Voorhof en Buitenhof. Een vertegenwoordiger van GGZ Delfland stipte het belang van goed luisteren naar de bevindingen van de 55-plussers aan. “Hij kan ook niet anders, anders loopt ie straks met een scheur in z’n broek”, begon mevrouw De Uil weer. Jouwe bleef liever bij de kern. “Jullie hebben veel aanbevelingen opgesteld”, leidde hij zijn vraag in. “Is er dan zo veel mis in jullie wijk?” Nee, aldus mevrouw de Uil, die nog steeds haar echte identiteit niet had onthuld. “Het is niet dat hier van alles mis is, maar het zou beter kunnen.” 

Jouwe vond het een wel erg diplomatiek antwoord. Hij ging op zoek naar meer reacties uit de zaal. “Een fantastisch rapport dat veel mogelijkheden biedt voor verbetering van de wijk”, was Jeanet van der Burg, directeur van Ouderenwerk Delft, enthousiast. Ze zei er alle vertrouwen in te hebben dat men iets met de bevindingen van de ouderen gaat doen. Dat zou dan in de komende drie jaar moeten gebeuren. Zo veel tijd is er namelijk uitgetrokken voor het uitvoeren van al die mooie plannen. Nico Jouwe kwam nog even terug bij wethouder Dick Rensen, die intussen wat langer het rapport had kunnen inkijken. Als de aanbevelingen goed zijn, dan kunnen we er wat mee. Als ze niet veel voorstellen, dan kan de Gemeente er weinig mee, zo was de kern van zijn reactie. Later, nadat hij de twaalf 'waakhonden' had geïnstalleerd, werd hij al wat concreter. “Wij van de Gemeente gaan enorm ons best doen om zo veel mogelijk van de plannen voor deze wijk te realiseren.” 

Wat is OuderenProof?
Ouderenproof is een project dat tot doel heeft om zo veel mogelijk ouderen bij het toekomstige ouderenbeleid in Delft te betrekken. Het project is begin 2006 op initiatief van de Gemeente Delft, Ouderenwerk Delft, Stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen en de Provincie Zuid-Holland gestart. Daarnaast heeft een groot aantal partijen, zoals Pieter van Foreest, de Woningcorporaties, GGZ Delfland, Kwadraad en Mee, zich gecommitteerd om de aanbevelingen uit OuderenProof zo veel mogelijk uit te voeren.  (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12