Run Bike Run: veel spektakel en een podiumplek voor berggeit Paul Kneppers

Algemeen

Juriena de Vries finishte na 1 uur, 36 minuten en 49 seconden, goed voor een 51ste plek in de einduitslag. De Delftse was wèl de vijfde vrouw die over de meet kwam. (foto: Karl Mesker)

PIJNACKER –Run Bike Run in Pijnacker. Dat is vijf kilometer hardlopen, vervolgens op de fiets twintig kilometer ploeteren door de modder en dan nog 's twee-en-een-halve kilometer hardlopen. Geen wedstrijd voor watjes, dus.

Patrick Tas uit Rijswijk was vorige week zondag tijdens de Run Bike Run de snelste. Hij kwam na 1 uur, 13 minuten en 40 seconden al eerste over de meet. Dertien seconden achter hem volgde Delftenaar Paul Kneppers. Hij was meer dan tevreden met zijn tweede plek. “Het was hartstikke mooi”, blikt hij terug. “Het was minder modderig dan anders. Een paar jaar geleden was ik fout begonnen. Ik ging toen al bij de eerste run met de kopgroep mee. Daardoor zat ik er na twee kilometer al helemaal doorheen.” Die fout wilde hij dit jaar niet maken. Hij liep in zijn eigen tempo en kwam na vijf kilometer hardlopen als vijftiende door. Toen begon de race voor Paul Kneppers pas echt. De Delftenaar verdient z’n brood namelijk met fietsen bij de Spaanse profploeg Caja Rural. En dus fietste hij de ene na de andere tegenstander voorbij, tot hij vlak voor het loopgedeelte zelfs Patrick Tas in het vizier kreeg. “Maar de laatste run viel niet mee. Ik had een hele snelle wissel en we hebben nog een stuk samen gelopen. Op één kilometer voor de finish ging hij in de aanval. Ik dacht er niet eens over na om hem te volgen. Hij ging gewoon te hard, dus het was voor mij zaak om m’n tweede plek te behouden.” 

Kneppers was achteraf heel tevreden over z'n prestatie. Z’n voorbereiding was, zegt hij, namelijk ‘verre van optimaal’. “Ik was voor een maandje terug in Nederland en heb in die tijd fulltime Wiskundeles gegeven op een middelbare school. Dat is lastig te combineren met topsport.” Bovendien: “Vroeger deed ik vaker zulke wedstrijden.” Nu had hij er niet eens een geschikte fiets voor. Daags voor de Run Bike Run had hij een oude mountainbike op de kop getikt. Verbakel Fietsfactor in Pijnacker had het rijwiel vervolgens weer opgekalefaterd. Als Kneppers er het podium mee zou halen, was de reparatie gratis. “Zonder hun hulp had ik het niet gered”.

Pure klimmer
Paul Kneppers is tegenwoordig vooral aan het wielrennen of zich aan het voorbereiden op een nieuw wielerseizoen. Ook de komende weken gaat hij in Spanje weer trainen, trainen en nog eens trainen. De 26-jarige Delftenaar rijdt dit seizoen voor het eerst voor Caja Rural. “Die ploeg heeft een Pro Continental-status, dus we mogen meerijden met de grote rondes”. Caja Rural gaat waarschijnlijk ook aan de Ronde van Spanje meedoen en Kneppers wil daar maar wat graag bij zijn. “Dan moet ik bij de beste negen zien te komen. Ik heb er goede hoop op dat dat gaat lukken. Toen ik vorig jaar voor een andere Spaanse ploeg reed, reed ik tegen ze en ik finishte elke keer voor hun kopman.” 

- Wat voor type wielrenner ben je eigenlijk?
“Een klimmer, een pure klimmer. Daarom ben ik ook naar Spanje gegaan. In Nederland kom je als klimmer niet ver.” 

- Hoe kom je er in het vlakke Nederland eigenlijk achter dat je een klimmer bent?
“In Nederland kom je daar inderdaad niet achter. Tijdens wedstrijden in Limburg viel het wel op dat ik met de voorsten meereed. Op een trainingskamp op Mallorca, met Westland Wil Vooruit, reed ik in de bergen opeens als beste van de ploeg. En tijdens een etappe in de Vogezen reed ik in de kopgroep. Dat was pas m’n tweede jaar als wielrenner. Ik begon namelijk op m’n twintigste met wielrennen. Ik moest dus wel vertrekken uit Nederland. Ik was toen bezig met een studie om Wiskundeleraar te worden. Ik besloot die studie snel af te ronden en naar Spanje te gaan.” 

- Wat ga je de komende tijd nog doen?
“Ik vertrek dit weekend naar Spanje, ik heb daar een huisje vlakbij Malaga.Ik ga kilometers, heel veel kilometers maken. Elke dag ga ik duurtraining doen. In februari ga ik met de Nederlandse selectie meedoen aan de ronde van Cuba. Dat zien we als laatste training, daarna begint namelijk het seizoen in Europa. Ik wil dan aan m’n nieuwe ploeg laten zien wat voor capaciteiten ik heb.” 

- Heb je jezelf nog een doel gesteld?
“Het grote doel is meedoen aan de Vuelta. Voor mij is dat dè mogelijkheid om mezelf bij de Nederlandse ploegen en het Nederlandse publiek in de kijker te rijden. In Spanje ben ik al bekend, maar in Nederland weet niet iedereen precies wie ik ben.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12