Tien vragen aan Dries van den Akker

Algemeen

Onlangs verscheen van de hand van Dries van den Akker s.j. (65) het boek Heiligen in de Maria van Jessekerk. Daarin beschrijft hij alle heiligen die in de kerk aan de Burgwal terug te vinden zijn.

1. Waarom wilde u in uw werkkamer gefotografeerd worden?
“Omdat dit de gezamenlijke ruimte is waar mijn huisgenoten en ik aan het werk zijn. Hier staan onze boeken, computers en onze andere spullen.”

2. Hoe bent u op het idee gekomen om dit boek te schrijven?
“De Maria van Jessekerk ziet er, zeker na de renovatie van tien jaar geleden, prachtig uit. Een kerk in Den Bosch heeft een keer een boekje uitgegeven met afbeeldingen van alle heiligen die er te vinden waren. Dat inspireerde mij. Verder is het zo dat de Nieuwe Kerk en de Oude Kerk in alle toeristengidsen terug te vinden zijn, maar de Maria van Jessekerk niet. Dat is jammer, want er is veel moois te zien. Er zijn namelijk beelden van 131 heiligen terug te vinden.”

3. Waar is uw fascinatie voor deze beelden ontstaan?
“Ik ben van jongs af aan al geïnteresseerd in mooie plaatjes en gebouwen. Ik heb overwogen om Kunstgeschiedenis te gaan studeren, maar na mijn middelbare schoolperiode op het Stanislascollege besloot ik Jezuïet te worden. Verder ben ik geïnteresseerd in verhalen van heiligen en hun namen. Op mijn website http://heiligen-3s.nl/ kun je bijvoorbeeld de betekenis van je naam vinden. Bij het maken van het boek kwamen al mijn interesses bijeen, namelijk heiligen, afbeeldingen en verhalen.”

4. Aan welke heilige uit de Maria van Jessekerk kleeft voor u het mooiste verhaal?
“Dat is het verhaal van de Heilige Christoffel, patroon van de reiziger. Hij was een soldaat die de machtigste koning wilde dienen. Daarvoor moest hij tot Christus bidden, maar dat kon hij niet. Hij kon het doen door te vasten, ook dat lukte niet. Ten slotte moest hij mensen de rivier helpen overzetten en dat kon hij wel. Uiteindelijk heeft hij Christus in zwaar weer over de rivier geholpen. De les is dat het geloof geen dingen van je vraagt die je niet kan, maar dat je datgene dat je wel kan in dienst moet stellen van de naastenliefde.”

5. Hoe bent u aan alle informatie gekomen?
“Dat is iets waar ik al jaren mee bezig ben. Ik ben docent geweest en in 1976 ben ik voor mijn leerlingen uit gaan zoeken waar hun namen vandaan kwamen. Inmiddels heb ik dus een aardige verzameling opgebouwd. De informatie is, zeker sinds de uitvinding van het internet, steeds beter te vinden.”

6. Is er veel interesse in uw werk?
“De maatschappij heeft steeds meer belangstelling in dit soort zaken. Dat is ook wel te zien aan het feit dat mijn website al meer dan 35.000 keer is bekeken. Na de ontzuiling was er het idee dat het geloof betuttelend was en zette men zich er massaal tegen af. Inmiddels is men meer op zoek naar betekenis en een cultuur om de haastige wereld heen. Het geloof kan hierin voorzien.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“Daar heb ik eigenlijk nooit zo over nagedacht. Ik zou het parkeerbeleid eens aanpakken. Ik vind het bijna onethisch hoeveel geld hieraan verdiend wordt.”

8. Zijn er heiligen die een band met Delft hebben?
“Die zijn er zeker. Ten eerste was er Hippolytus, die tot aan de reformatie patroonheilige van de Oude Kerk was. Dat kwam doordat de stad Delft tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten de verkeerde kant gekozen had, waardoor de stadsrechten ontnomen werden. Die rechten werden later, op de naamdag van Hippolytus teruggegeven. Tot aan de reformatie was de Heilige Ursula de patroonheilige van de Nieuwe Kerk, nu de Katholieke gemeenschap van Delft. Dat is ze, omdat haar relieken in Keulen naast die van Hippolytus te vinden waren. Ten slotte is er nog Geertruyt van Oosten, een Delftse die niet officieel zalig verklaard is, maar wel als zodanig wordt gezien. Zij woonde aan het Bagijnhof en aan de voet van de Oude Kerk is een beeld van haar.”

9. Waarom zouden inwoners van Delft dit boek moeten kopen?
“Omdat je voor maar 12 euro op een stil moment mijmerend op de bank naar de schitterende foto’s van Stef Breukel kunt kijken. Het is een prachtig boek geworden en het is verkrijgbaar bij de Maria van Jessekerk.”

10. Heeft u nog een Kerstwens voor de Delftenaren?
“Ik hoop dat zij de echte waarden van het Christelijk geloof kunnen voelen, want dan kan ik ze een Zalig Kerstfeest wensen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12