Daklozen gaan van de straat naar de pedicure en van de huisarts weer terug naar de straat

James Claar (links) wordt spontaan blij van de behandeling van pedicure Riet Abcouwer (rechts)

DELFT – Delftse daklozen werden afgelopen week vijf dagen lang in de watten gelegd. Stichting PerspeKtief had voor hen een Kerstwellness-verzorgweek georganiseerd en dat vonden de dak- en thuislozen bepaald niet erg.

Ze konden afgelopen week in de dagopvang naar de huisarts, pedicure, de kapper en om te ontspannen was er ook een jongleerworkshop georganiseerd. Als we dinsdagmorgen bij de dagopvang komen kijken, wandelen we tegelijk binnen met twee pedicures die hier vandaag aan de slag gaan. “Dit zijn twee giganten uit Rotterdam”, richt Caroline Wegner van PerspeKtief zich tot alle aanwezigen. “Ze doen dit werk ook bij de nachtopvang in Rotterdam, dus ze zijn wel wat gewend.” Wie hierdoor nog niet is overtuigd, krijgt de volgende worst voorgehouden: “Je kan lekker je voeten laten wassen. En na afloop krijg je nieuwe sokken. Dit kan vandaag en morgen. Nou, is dit Kerst of niet?” Eén van de mannen aan tafel is echter niet van plan om de behandelstoel te gaan liggen. “Ik heb vanmorgen niet gedoucht, dus ik kan het niet aanraden om aan m’n voeten te zitten”, roept hij. “We hebben water”, probeert Carolien nog. “En als je m’n voeten behandelt hebben we meteen eten voor vanmiddag”, reageert de man op zijn beurt.

‘IN NEDERLAND IS EEN VERGETEN GROEP DIE MOEILIJK UIT ZICHZELF NAAR DE OPTICIEN GAAT’ 
Even verderop zit opticien Lenie Hakhaart aan tafel. Ze is er klaar voor. Tegenover haar zit de eerste patiënt van de dag. Het wachten is nu op haar tweelingbroer Leo Hakhaart. Hij heeft het bedrijf ‘De Rijdende Opticien’ opgericht om z’n medemens te helpen. Dat deed hij eerder al in derdewereldlanden. “Maar in Nederland is ook een vergeten groep die moeilijk uit zichzelf naar de opticien gaat”, weet Lenie Hakhaart. Toen PerspeKtief hen benaderde voor de verzorgweek, hoefde de tweeling dus niet lang na te denken. “Ik vind dit zó’n leuk initiatief. En ik had niet verwacht dat het zo groot was opgezet. Alles is heel leuk geregeld.” Wat ook leuk is geregeld, is dat daklozen met oogproblemen niet hoeven te betalen voor een nieuwe bril. “Als ze echt een bril nodig hebben dan kunnen we aanspraak maken op een potje”, zegt Lenie. De Rijdende Opticien doet normaal gesproken veel verpleeg- en verzorgingshuizen aan. “Heel leuk”, vindt Lenie Hakhaart dat. “Mensen zijn heel blij met ons. Ze bedanken ons en soms krijgen we bijvoorbeeld een flesje aftershave cadeau.” 

‘JE GAAT HIER STRAKS ALS EEN ZOUTZAK WEG’
Boven, op de eerste verdieping, is Dion Dijkhuizen bezig met een stoelmassage. “Volgens mij zit alles vast, man”, zegt de dakloze die de behandeling ondergaat. Dion maakt zich daar geen zorgen om. “Je gaat hier straks als een zoutzak weer weg.” Hij draait om de stoel en masseert armen, schouders en de rug. “Zijn er nog meer kandidaten?”, richt hij zich tot Mustapha Boufassil, de coördinator van de Dagopvang aan de Surinamestraat. “Ja, genoeg!”, antwoordt hij. “Je moet vandaag gaan zweten.” Volgens Boufassil is er sowieso veel behoefte aan de wellness-activiteiten. Bezoekers van het dienstencentrum komen niks tekort. “Maar we zijn nu drie jaar open en we zijn vooral primair bezig. Het is gebleken dat er ook behoefte is aan medische verzorging.” Dus krijgen de daklozen dat. De huisarts schrok maandag overigens van wat hij aantrof, merkt Boufassil op. “Hij constateerde al twaalf chronisch zieken.” Donderdag komt hij daarom weer en als het aan Boufassil en de huisarts zelf ligt, komt de dokter ook na de wellnessweek regelmatig terug. “Maar hij moet daar wel eerst toestemming voor krijgen.”

‘ALS MAN ZIJNDE MOET JE JE NAGEL KORT HOUDEN’ 
Terug naar de benedenverdieping. James Claar zit ontspannen in de stoel terwijl pedicure Riet Abcouwer z’n voeten onder handen neemt. “Je verzorgt je voeten goed, complimenten”, is ze lovend over de voeten van James. “Doe je er zelf wat aan?”, vraagt ze. Dat doet James. “Ik schuur ze zo nu en dan en ik knip m’n nagels met regelmaat. Als man zijnde moet je je nagels kort houden.” Dat vindt Riet ‘hartstikke fijn’. James is, vertelt hij vanaf z’n stoel, nog nooit in z’n leven naar een pedicure geweest. “Maar je gezondheid begint bij je voeten”, weet hij. Hij is blij dat Delftse dak- en thuislozen een week lang in de watten worden gelegd. “Ik ga straks ook een oogtest doen. Waarom niet? Ik zou het iedereen aanraden. Daarna laat ik nog een massage doen. Ook dat vind ik helemaal niet erg. Het zijn echt leuke dingen.” Ook de behandeling van Lenie bevalt prima. “Dit doet me goed. Ik ga denk ik ook maar zo’n machine aanschaffen, haha.” Volgens Riet zijn meerdere daklozen blij met hun komst. “Toen we vanmorgen onze spullen uitpakten, stonden ze al op ons te wachten. Dat zegt wel iets...” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1