Hemd van het Lijf: Saskia Bolten

Algemeen

In mei heeft het College van B en W er twee van de vier jaar opzitten. De komende weken maken Burgemeester en Wethouders een tussenbalans op. Deze week deel 4, met wethouder Saskia Bolten.

1. Waarom wilde je per se in de Bomenwijk gefotografeerd worden?
Er gebeurt veel in de Bomenwijk, zoals renovatie, sloop en nieuwbouw. Ik heb zelf tien jaar in zo’n zelfde buurt in Utrecht gewoond en ik weet dus hoe dit ingrijpt in je dagelijkse leven. Aan het eind van de rit zijn er betere woningen, voldoende voorzieningen en zal de leefomgeving prettig zijn. In de tussentijd heb je overlast van dichtgetimmerde panden, geblokkeerde wegen, bouwlawaai, wegverhuisde buren en wisselwoningen waar je niet alles bij de hand hebt zoals thuis. Als projectwethouder voor de Bomenwijk wil ik er veel aan doen om vooral ook goede dingen te laten gebeuren in deze periode. Het is tenslotte een proces van jaren.

2. Wat is het leukste aan het wethouderschap?
Ik kom veel solidariteit tegen in de stad. Al zeventig organisaties hebben het ‘Pact tegen de armoede’ ondertekend en ik zie ook dat ze er daadwerkelijk wat mee doen. Ik ben ook erg blij met de steun van de Gemeenteraad voor het anti-armoedebeleid. Daardoor kunnen meer werkende mensen met een laag inkomen (tot 130 procent van het minimum) bijzondere bijstand krijgen voor de aanschaf van noodzakelijke producten.

3. Wat is je de laatste twee jaar meegevallen en wat juist niet?
Het enthousiasme voor de stad bij veel van onze ambtenaren, de creativiteit waarmee oplossingen voor problemen bedacht worden en de inzet van burgers voor leuke of belangrijke activiteiten. Tegengevallen zijn de enorme schulden waarmee veel Delftenaren kampen. En dat we als Gemeente zo weinig te zeggen hebben over oneerlijke reclames als: nu lenen en straks betalen.

4. Als wethouder lijkt het er soms op, wat je ook doet, dat je het nooit goed doet. Wat doet dat met je?
Gelukkig is dat niet zo. Als je mensen helpt om hun problemen op te lossen, zijn ze daar blij mee en kunnen ze weer verder.

5. Wat is het beste dat je tot nu hebt bereikt?
De Gemeente kan financieel een stootje hebben. En het inzicht in onze financiële situatie is flink verbeterd.

6. En wat kan beter?
De trein gaat onder de grond en Delft draagt het risico voor de aanleg van een tunnel met twee sporen. Ik zou het plezierig vinden als we met de Minister van Verkeer en Waterstaat goede afspraken kunnen maken over de verdeling van de risico’s als er meteen vier sporen komen.

7. Wat is het allermoeilijkste dossier in je portefeuille en waarom?
Als je de cijfers moet geloven kunnen negenduizend autochtone en nog eens duizend allochtone Delftenaren niet lezen en schrijven. De meeste van hen durven daar niet voor uit te komen. Ze verzinnen smoesjes, zo van ‘ik heb mijn bril vergeten’, ‘ik vul dit thuis wel in’ of ‘ik lees nooit, ik kijk liever televisie’. Deze mensen kunnen niet volwaardig meedraaien in de maatschappij, thuis en op het werk. Ik zou hen nog beter duidelijk willen maken dat zij niet de enigen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven en dat er speciale cursussen zijn voor volwassenen waardoor ze het alsnog kunnen leren.

8.Als je de burgemeester van Delft zou zijn, dan…
… zou ik in Delft de eerste vrouw zijn in die functie.

9. Welk dossier ga je binnen twee jaar absoluut tot een goed einde brengen en waarom denk je dat?
De financiële winkel van Delft. Het wordt een gastvrije plek, waar iedereen met financiële vragen of problemen terecht kan. Ook voor een kop koffie en een praatje. De financiële winkel biedt een extra steuntje in de rug, in de breedste zin van het woord.

10. En is in 2010 de Voedselbank in Delft niet meer nodig?
Naastenliefde en charitas zijn van alle tijden en zullen nooit helemaal verdwijnen. Ik hoop alleen niet dat mensen daar afhankelijk van worden omdat wij als Gemeente tekort zouden schieten. (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12