Amateurtrainers over het Nederlands Elftal, het Wereldkampioenschap en de Finale

Algemeen

DELFT – Je bent, nog even, een meelijwekkende zielepoot als je niet naar het Wereldkampioenschap Voetbal kijkt en/of daar niet bloedserieus over (mee)praat.

Zelfs wie er nauwelijks enig benul van heeft of een voetbal nou lucht bevat of paardenhaar schaamt zich er niet voor in koddige oranje uitdossing de zich van geen kwaad bewust zijnde hond uit te laten of bij de buurtsuper in de lange, lange rij te staan om het onontbeerlijke kratje bier en de onontkoombare zakken chips af te rekenen. Hoe oneens we het met elkaar van nature ook over van alles en nog wat plegen te zijn, in deze ook nog 's zomerse weken spreiden we een bijna kleffe eens- en vergevingsgezindheid ten toon die ons geloof in het goede van de mens, al is het maar voor even, tóch weer doet toenemen. Er zijn echter ook land- en stadgenoten die dat geschop en gekop in Zuid-Afrika in het algemeen en de prestaties van onze Orange Heroes in het bijzonder met veel meer dan toevallige en opportunistische belangstelling volgen. Zo zijn er de heren trainers van de amateurclubs uit onze regio. Die kijken beroepshalve helemaal anders naar wat die wereldvoetballers op de grasmatten leggen. We vroegen Rob de Lange (DHC), Pierre van Zinnen (DVV Delft), Erwin Stoelinga (SV Wippolder), Martin de Graaf (RKDEO), Joop Hoornweg (SEP), John van der Sluis (Taurus), Peter Wubben (Vitesse Delft) en Peter Huisman (Oliveo) wat ze er zoal van vinden, van dit Wereldkampioenschap Voetbal.

-Nederland heeft het tot de finale geschopt. Ongedacht, ongehoord, ongelooflijk. Maar om nou te zeggen dat het spel van het Nederlands Elftal tot grote opwinding aanleiding heeft gegeven zou zwaar overdreven zijn. Is winnen belangrijker dan aantrekkelijk voetbal laten zien?

Van der Sluis vindt Nederland goed genoeg om Wereldkampioen te worden. Voor de duidelijkheid: we spreken de (meeste) trainers vlak voordat Spanje erin slaagt Duitsland uit de finale te knikkeren. "Ten opzichte van andere landen hebben we voorin heel veel geweld. Ook als er twee, drie spelers niet in vorm zijn, winnen we toch nog van Uruguay. Nee, ik ben het er absoluut niet mee eens dat het spel niet om aan te zien is. Velen zeggen dat de verdediging van Nederland zo zwak is. Het tegendeel is waar. Er zijn maar weinig verdedigingen die het dit WK beter doen dan Nederland". Toch, geeft hij ook toe, valt het spelniveau van Nederland niet echt mee. "Dat komt, denk ik, omdat we nu aan het einde zitten van een heel zwaar seizoen. Er zijn vier, vijf sterspelers die geen bal raken. Het zijn er eigenlijk maar twee of drie die er wel wat van maakten. Dat zijn Forlan, voor mij absoluut de man van het WK; Robben, een medisch wonder dat hij zo fit was, en Sneijder, één van de beste spelers van dit WK".

Pierre van Zinnen vindt het 'overdreven' om te zeggen dat het spel van Nederland niet om aan te zien is. "We hebben het jaren geprobeerd met fantastisch voetbal en daar hebben we nooit wat mee gehaald. Nu spelen we realistischer en is de kans aanwezig dat we een prijs pakken". Dat de winnende coach altijd gelijk heeft, ook dat vindt hij 'overdreven'. Want: "We stellen in Nederland hoge eisen aan de manier van voetballen. Ik weet dat ze beter kunnen en moeten, maar als je op een WK vijf wedstrijden wint is dat een uitzonderlijke prestatie". Maar Van Zinnen had van dit WK wel wat meer verwacht, qua spelniveau. "We willen sprankelend voetbal zien. De spelers hebben echter een zwaar jaar achter de rug. Je ziet dat ze vermoeid zijn. Als je kijkt naar Engeland: die gasten zijn óp. Je weet dat je niet hetzelfde voetbal kan verwachten als wanneer je een fitte groep hebt".


'SPELERS HEBBEN GEEN TIJD OM EEN BALLETJE HOOG TE HOUDEN'

"Nederland speelt degelijk. Een beetje op z'n Duits, dus". Dat zegt Erwin Stoelinga. "We zijn zuinig met het weggeven van kansen en we zorgen dat we vanuit de omschakeling goals maken. Vroeger hielden we de bal langer bij ons, nu spelen we snel over". Vindt ook hij het spel niet om aan te gluren? "Valt wel mee. Je moet natuurlijk ook een tegenstander hebben die wil komen. Tegen Uruguay speelden we weer tegen een ploeg die met twee spitsen en negen man achter de bal speelde. En maar wachten". Voor Stoelinga is dit 'het WK van de omschakeling'. "Het tempo ligt zó ontzettend hoog, spelers hebben geen tijd om een balletje hoog te houden. Er wordt zó snel gekanteld en geknepen en je ziet constant drie man bij de bal. Het voetbal wordt hierdoor wat minder, spelers krijgen geen tijd om een actie te maken en alles wat ze doen moet sprintend gebeuren. Het is niet meer van ik wandel me even vrij, zoals dat in 1974 nog kon. Er zijn geen spelers die individueel het verschil kunnen maken".

Martin de Graaf weet het: "Nederlanders leggen de lat hoog. En het spel van Nederland kan altijd beter. Iedereen doet negatief, omdat Nederland op bepaalde momenten niet goed voetbalt. Maar als je vijf wedstrijden ongeslagen bent en de resultaten uitstekend zijn, dan moet je tevreden zijn. Daar hoor je mij niet negatief over praten. Iedereen denkt dat Nederland alleen maar mooie wedstrijden moet spelen, maar zo werkt dat niet. In elk ander land zijn ze blij als ze de finale halen, maar wij niet. Ik neem er zwaar m'n petje voor af hoe ze de finale hebben gehaald. Je moet het toch maar doen'. Dat neemt niet weg: "Het niveau van dit WK valt me tegen. Je kunt ook zeggen dat Nederland niet je van het is, maar we spelen nog wèl aanvallend, met mensen die iets extra's brengen. Een aantal ploegen, zoals Brazilië, Engeland en Frankrijk, stelden zwaar teleur. Paraguay, Chili en Zuid-Korea hadden nog de intentie om te voetballen, andere ploegen hadden dat niet".

Rob de Lange vindt het 'fantastisch' dat Nederland de finale mag spelen. "Het is alleen maar zeiken dat we geweldig voetbal willen zien, maar je praat wel over het WK. We staan in de finale en we hebben Brazilië uitgeschakeld. Daar mogen we best trots op zijn. Maar het spel kan inderdaad beter, dat is een ding dat zeker is. Dit is, in het algemeen, ook niet het beste WK dat ik gezien heb. De spelers hebben zó verschrikkelijk veel wedstrijden gespeeld, ze kunnen misschien niet meer brengen. Ronaldo is geen schim van wat hij bij Real Madrid en Manchester United was. Ze zijn, denk ik, een beetje voetbalmoe. Toen Matthijsen aan het WK begon, had hij er al 65 wedstrijden opzitten, dat is nogal wat. Ik denk dat het het niveau van het WK ten goede zou komen als spelers vooraf wat langer rust krijgen. Het zijn geen robots".

Peter Huisman weet het wel: "Als we Wereldkampioen worden,zal iedereen zeggen dat de winnende coach gelijk heeft gekregen. Ook als je niet zo mooi speelt. Ik denk wel dat Nederland met de kwaliteit die het heeft mooi moet kunnen voetballen, maar ze doen het anders. En als we zondag Wereldkampioen worden, is er niemand die daarom maalt". Maar ook Huisman geeft het toe: "Het is geen leuk WK om naar te kijken. Bij wedstrijden van Oranje vergoeden de spanning en de entourage nog veel. Maar als je er als voetballiefhebber naar kijkt, is het niet bijzonder. Maar ja, als één van de twee ploegen geen zin heeft om te voetballen, dan wordt het wel moeilijk".

Joop Hoornweg heeft geen klachten over het spel van het Nederlands Elftal. "Ik vind het spel naar behoren. Ze zijn goed georganiseerd, iedereen is zich ervan bewust wat hij op welk moment moet doen". Dat het spel niet om aan te zien is, dat vindt Hoornweg niet. "Het gaat om het resultaat. Daar gaat het altijd om. Maar wij willen altijd méér. Ik vind het een ongelooflijk knappe prestatie dat we de finale hebben gehaald". Ook over het niveau van dit WK in het algemeen is hij positief. "Ik heb mooie goals gezien, goede acties en verrassende dingen. Ik heb ervan genoten".

Ook Peter Wubben laat er geen misverstand over bestaan: "Het spel van Oranje is ondergeschikt aan het resultaat. We zijn naar het WK gegaan om Wereldkampioen te worden. Daar zijn we tot nu toe uiterst succesvol in". Dat neemt niet weg: "Ik vind het niveau van het WK teleurstellend. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat het resultaat alleen bereikt kan worden door alles dicht te timmeren en te hopen dat je uit een kansje een goal maakt. En dat is, denk ik, toch niet waar we met z'n allen naartoe willen".


'HET IS APPELS MET PEREN VERGELIJKEN'

-Zien jullie tijdens dit WK nog dingen waar je als clubtrainer iets mee kunt?

Van der Sluis: "Je hebt er pas wat aan als je ook echt bij de wedstrijden en trainingen bent. Dan zie je beter hoe ze spelen. Naar het Nederlands Elftal kijk ik meer als supporter. Ik heb maar weinig ontdekt waarvan ik zeg: Ja!"

Van Zinnen: "Ik kijk meer als supporter naar het Nederlands Elftal en het WK. Ik kijk wel hoe ploegen tactisch spelen, maar ach, het niveau is niet te vergelijken".

Stoelinga: "Het WK is een heel ander niveau waar je over praat. Laten we eerlijk zijn: het is als amateurploeg al moeilijk om de bal vijftien keer rond te spelen, dan zit je al bijna op Hoofdklasseniveau…"

"Met wat ik op het WK zie kan ik als trainer niet veel", zegt De Graaf. "Het is appels met peren vergelijken. Ik kan niet zeggen: Dit of dat spelsysteem neem ik over. M'n spelers kijken de wedstrijden ook. Ik hoop dat ze er iets van oppikken".

Huisman kan er niet veel mee voor z'n cluppie, met wat hij tijdens dit WK ziet. Hoewel: "Ik probeer nog wel te letten op corners en vrije trappen, zowel aanvallend als verdedigend. Maar om nou te zeggen dat ik nieuwe dingen zie, nee".

-En dan nog die onvermijdelijke, bijna hopeloze vraag: Maakt Nederland kans in die finale?

Van der Sluis: "Het zou me verbazen als Nederland geen Wereldkampioen wordt. Er zijn maar weinig landen die aanvallend zó goed zijn als Nederland. Als je nagaat dat Van Persie de zwakste is…"

Van Zinnen: "Ik denk dat Nederland zeker kans maakt in de finale. Maar ik ben een fan van het Spaanse voetbal, daar kijk ik met heel veel plezier naar".

Stoelinga: "Als we tegen Spanje spelen, weet ik het niet. Ze hebben een heel sterk middenveld, maar ze komen ook moeilijk in de zestien van de tegenstander. Torres heeft hetzelfde virus als Van Persie: ze hebben beiden een beetje netvrees. Tegen Brazilië speelde Nederland de eerste helft op 95 procent, dan ga je de kuikenbak ik. In de tweede helft speelden ze op 105 procent, dan heb je, als je dat ook in de finale doet, een goeie kans om te winnen".

"Ik vind het al grandioos dat we de finale hebben gehaald", zegt De Graaf. "Dat is top. Ik vind Mark van Bommel de grote man bij Nederland, daar zit ik van te genieten. Ik denk dat we zondag zeker een kans maken, ook omdat we zakelijker voetballen".

Huisman: "Het heeft tot nu toe zó meegezeten. Ik geloof dat iedereen vindt dat we een keer Wereldkampioen moeten worden. Maar dat is hierop gebaseerd dat alles tot nu toe de goeie kant opvalt. Als je dat geluk hebt, ga je er bijna vanuit dat het ook gaat lukken".

Ook De Lange ziet wel kansen voor Nederland. "In de finale zijn Van der Wiel en De Jong weer terug. Als Van Persie ook een keer de tandjes laat zien, dan kunnen we het Spanje heel moeilijk maken".

"Ik ben ervan overtuigd dat ze deze keer de Wereldtitel gaan pakken", kent Hoornweg weinig twijfels. "Het is heel erg duidelijk hoe ze het plan maken. Iedereen staat erachter en iedereen begrijpt het".

Ook Wubben is optimistisch. "De laatste veertien officiële wedstrijden zijn gewonnen. De tegenstander lijkt niet uit te maken. We dachten tegen Brazilië ook dat we kansloos waren, dus waarom niet?"

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12