Afbeelding

Maarten Nielsen Gerlach maakt met zijn creativiteit de werkelijkheid een stukje mooier

Algemeen

Editie: Week 21, Jaargang 21 |

De gecombineerde creaties van Maarten Nielsen Gerlach maken de toch al fraaie werkelijkheid nog een beetje mooier…

DELFT – Iedereen kan een foto maken, maar slechts een enkeling mag zich fotograaf noemen. Maarten Nielsen Gerlach behoort overduidelijk tot die tweede categorie. De 53-jarige Delftenaar laat vanaf 7 juni in het voormalige Hotel Central aan de Wijnhaven zijn expositie ‘Inspired by China’ zien. Een serie foto’s en samengestelde beelden door de ogen van een ‘zoeker’. ‘Ik kan nergens meer normaal rondlopen. Of ik nou in Delft ben, Venetië of China, overal zoek ik automatisch naar details’.

Dat levert een serie schitterende werken op, die ook nog eens elk anderhalve bij anderhalve meter groot zijn. Maarten: “Ze knallen echt van de muur af, ja. Dat vind ik het mooie aan detailfotografie. Ik ben heel blij en trots dat ik op die locatie mag exposeren. Een prachtige plek, enorm groot ook. Ik ben daar terecht gekomen dankzij Björnd Makelaars en op de opening doet Vincent van De Sjees de catering voor mij. Leuk toch, dat je als Delftenaren onder elkaar samenwerkt om dit soort dingen tot stand te brengen?”

Laagdrempelig

“Ik probeer met mijn expositie de invloed van het Westen op China te laten zien. Ik heb op mijn reis er naartoe ervaren hoe verwesterd dat land al is. Niet te geloven! Natuurlijk zal je het oude China nog op veel plaatsen op het platteland tegenkomen, maar in een stad als Beijing is het een en al modern; niks herinnert daar aan de communistische staat die China is.”
Het was een Luilekkerland voor Maarten, die in zijn leven en werk altijd net buiten de gebaande paden wandelt. “Ik heb een hekel aan stramienen, doe het liefst mijn eigen ding. Ook als mensen me bepaalde adviezen geven, ga ik toch eerst uit van mijn eigen denkbeelden. Dat geeft me vaak de meeste voldoening, maar soms hadden die anderen ook wel een beetje gelijk. Zo sta ik ook in de kunstbeleving op zich. Ik vind dat kunst veel laagdrempeliger zou moeten zijn; voor veel meer mensen toegankelijk. Daar hoop ik met mijn expositie een steentje aan bij te dragen.”
Wat Delft en de kunst betreft heeft Maarten wel een paar wensen. “We zijn de stad van Vermeer, maar nergens hangt een schilderij van hem. Dat vind ik zo jammer. En als je ziet wat er aan musea wegvalt: Nusantara, het Legermuseum, Serpo, ga maar door. Dat zou niet moeten kunnen.”
Met zijn ‘Inspired by China’ maakt Maarten Nielsen Gerlach het verlies een beetje goed. Voor de liefhebbers van (gecombineerde) fotokunst een absolute aanrader! (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12