Martin de Graaf plakt nu al een jaar vast aan z'n eerste seizoen bij RKDEO

Algemeen

Voetbal is, óók op derdeklas-niveau, een bloedserieuze zaak. RKDEO-trainer Martin de Graaf, hij zit in het midden, is net zo van de ernst van de zaak doordrongen als assistent-trainer Fred Schilperoort (rechts) en elftalleider John de Hollander (metzonn

PIJNACKER-NOOTDORP - Martin de Graaf is nog maar nauwelijks halverwege z'n eerste seizoen als trainer van RKDEO of hij weet al dat hij daar ook volgend seizoen onder de pannen is.

Hij is er dus vroeg bij. En heel blij mee. "Ze hebben me gevraagd om het contract te verlengen. Ik heb het bij RKDEO uitstekend naar m'n zin, het is een heel leuke vereniging om voor te werken".

-Jij werkt het liefst bij wat je een dorpsclub kan noemen?
"Als je kijkt naar mijn historie als trainer: ik heb getraind bij Honselersdijk, bij Verburch en bij Den Hoorn. Dat zijn allemaal vergelijkbare verenigingen, met een dorpscultuur. Daar kies ik bewust voor. Ik heb een lijstje met clubs waar ik zou willen trainen. Dan moet je natuurlijk wèl het geluk hebben dat zo'n club vrijkomt op het moment dat het jou uitkomt".

De Graaf omschrijft RKDEO als "een goed georganiseerde vereniging met een mooie accommodatie en met onwijs veel jeugd, waar heel veel is uit te halen. Als ze erin slagen de jeugd de komende seizoenen te laten instromen en als ze zich verder ontwikkelen qua opleiden, qua gediplomeerde jeugdtrainers, qua gestructureerd trainen, dan ziet de toekomst van RKDEO er goed uit". Wat hij ook als een pluspunt ziet: "In principe voetballen hier alleen maar jongens uit het dorp. De vereniging is wèl erg gegroeid, door de vele nieuwbouw hier". Niettemin: "RKDEO is een nette vereniging, met een heleboel goeie dingen, maar ook met dingen die verbeterd kunnen worden".

-En sportief?
"Ik heb een spelersgroep die een moeilijk seizoen achter de rug heeft. Dat is logisch als je degradeert. Als de resultaten slecht zijn, ga je met minder plezier naar de trainingen en de wedstrijden. Mijn eerste taak was dus om het plezier weer terug te brengen. En ik wilde met een grotere selectie werken dan mijn voorganger, want dat vind ik lekker werken. Daarnaast moest er een goeie doorstroming van de jeugd komen. Het is wel een beetje boetseren, zoeken naar de juiste samenstelling. Daar blijf je mee bezig, omdat je elke week wel geconfronteerd wordt met spelers die geblesseerd zijn of die een weekendje weg zijn. En jeugdspelers presteren dan wel goed, ze krijgen ook onvermijdelijk een terugslag. Het is belangrijk dat je ze dan niet laat vallen. Dat je ervoor zorgt dat de volgende stap die ze maken twee keer zo groot is".

-Hoe breng je het plezier terug bij een spelersgroep die een seizoen lang weinig reden tot lachen had?
"Door veel te lachen. En door op de juiste momenten serieus te zijn. Je moet er ook voor zorgen dat er een goed begeleidingsteam is. En ook belangrijk is dat je open en eerlijk met elkaar communiceert. Als je tegen de groep zegt dat je linksaf gaat en aan de bar dat je rechtsaf gaat, dan gaat het fout. Je moet duidelijk maken dat er spelregels zijn èn je moet je daar ook aan houden. Doe je dat niet, dan word je daar in de loop van het seizoen op afgerekend".

-En voetbaltechnisch gezien?
"We moeten minder goals tegen krijgen. En proberen zo weinig mogelijk de lange bal te spelen. Ja, er moet meer voetbal in komen. RKDEO speelde 4-4-2. En dus veel de lange bal. RKDEO heeft ook het hele seizoen achter de feiten aan gelopen. Dan voetbal je niet makkelijk, heb je gezeur".-

-Lukt het een beetje?
"In het begin zie je veel progressie. Ik heb de indruk dat dat nu wat stagneert. We zijn nog heel wisselvallig, ook omdat we bijna nooit in dezelfde formatie kunnen spelen. Gelukkig speelt ons tweede reserve eerste klas, dat is voor een derdeklasser een goed niveau. Maar omdat we vaak in de opstelling moeten schuiven, gaat dat nog wel 's ten koste van het voetbal dat we zouden willen brengen".

'Waar ik nu ook mee bezig ben, is talentvolle jeugd op belangrijke posities in het elftal neer te zetten. Maar dan zie je dat ze heel goeie wedstrijden kunnen spelen, maar ook dat ze nog fouten maken. Als ik naar mijn selectie kijk, dan zou ik er dolgraag één of twee linksbenige spelers bij willen hebben. En inschuivende verdedigers. Maar ach, zo heeft elke trainer wel een verlanglijstje. RKDEO, en dat vind ik prima, gaat geen spelers halen en betalen, men probeert het met eigen jongens te bereiken".

RKDEO verloor afgelopen zondag met 2-3 van het behoorlijk ongenaakbare Full Speed. De eerste plaats kunnen de Nootdorpers menselijkerwijs gesproken wel vergeten. Achter Full Speed zijn er heel wat ploegen die elkaar nauwelijks iets ontlopen. De Graaf is van mening dat hij met RKDEO toch wel bij de eerste drie moet kunnen eindigen.

-Als RKDEO niet promoveert, is dit dan voor jou een verloren seizoen?
"Dan zal ik wel teleurgesteld zijn, ja. Kijk, ik zou heel èrg teleurgesteld zijn als we geen prijs pakken. Er promoveren er twee, er zijn drie periodetitels, als we daar niet bij zitten, ja, dan ben ik héél teleurgesteld".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12