Even Bellen Met...

Algemeen

Adri van Wietingen Zorgradio RAZO Delft maakt vrijdag 4 november live-radio in de hal van het Reinier de Graaf Gasthuis. Het is dan de Nationale Dag van de Huisomroep.

- Ehm... de nationale dag van de wat...?
“Huisomroep. Het is een dag om de ziekenomroepen in Nederland in het zonnetje te zetten. Deze jaarlijkse dag bestaat nu zo’n negen jaar en is opgezet door de Delftse ziekenomroep. Andere omroepen die meedoen zijn bijvoorbeeld: Radio Delta uit Oostburg en de Purmerender Radio Omroep.”  

- Zijn die ziekenhuisomroepen nog wel van deze tijd?
“Natuurlijk, er liggen altijd mensen in het ziekenhuis om op te fleuren. Daarbij is de RAZO bezig zich te vernieuwen. We willen ook in de nazorg iets gaan betekenen, door via internet het radiosignaal uit te zenden en door informatieve items op onze websites te plaatsen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan interviews met artsen over bepaalde ziektes.”  

- Wat gaat er vrijdag in het Delftse ziekenhuis gebeuren?
“In de hal van het B-gebouw komt een mobiele studio. Van 09.00 uur tot 17.00 uur zenden we live uit. Mensen kunnen dan uiteraard verzoekjes aanvragen voor zichzelf of anderen. Daar worden onze vrijwilligers altijd erg vrolijk van. Patiënten en bezoekers van de poliklinieken ontvangen die dag een door een Westlands bedrijf gesponsorde presentie... Ik verklap nog niet wat. En er zijn interviews met verschillende artsen en bekende Nederlanders, zoals Frans Bauer.”  

- Komt Frans Bauer langs?
“Helaas gaat dat telefonisch. Ik heb dus wel mooi zijn mobiele nummer. En die van Danny de Munk en Koos Alberts. Alle drie wilden ze direct meewerken. Ze hebben wel iets met de zorg. Danny de Munk is natuurlijk ook het gezicht van De Zonnebloem. En Frans kent de weg in het Reinier de Graaf Gasthuis. Hij komt regelmatig bij een KNO-arts hier. Maar er is nog veel meer te doen. Zo is er ‘pimp my pak’, waarbij kinderen twee saaie witte zusterjassen mogen opleuken. Ook is er een Wensenwolk, want het thema dit jaar is ‘in de wolken’. Voorbijgangers schrijven op post-its wanneer zij voor het laatst in de wolken waren...”  

- Wanneer was je zelf voor het laatst in de wolken?
“Oh jee, daar moet ik even over nadenken. Nou, eigenlijk elke maandag. Dan stap ik op de weegschaal en zie ik dat ik weer ben afgevallen. Natuurlijk ben ik ook op 4 november in de wolken, als er bijzondere verzoekjes worden aangevraagd bijvoorbeeld. Ik herinner me van de vorige keer een zuster die voor een patiënt het nummer ‘we’ll meet again’ van Vera Lynn aanvroeg. Ze vertelde dat hij vroeger vanuit Nederlands-Indië liefdesbrieven aan zijn vriendinnetje in Nederland stuurde. Bovenaan elke brief schreef hij ‘we’ll meet again’. De man heeft met tranen in zijn ogen liggen luisteren naar zijn verzoekje. Ik kijk nu al uit naar de ontmoetingen en verhalen van dit jaar. ” (LT)   

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12