Een rozentuin in Kerkpolder, een bankje bij de halte Regiotaxi en de Binnenwatersloot als nieuwe prachtige entree van de stad

Algemeen

Delftenaren, maar ook niet-Delftenaren zoals de heer Naves uit Zoetermeer gaven donderdag hun mening over Delft:“Parkeren wordt in Delft steeds lastiger.”

DELFT - De Gemeente Delft wil van haar burgers weten hoe zij over de stad denken en hoe zij vinden dat de stad er in 2030 uit moet zien. Via de zogenaamde ‘Ik-praat-mee-zuil’ kan iedere Delftenaar zijn of haar mening bekendmaken. Dat kon deze week voor de eerste keer.

Het is donderdagmorgen, even voor twaalven. Het is Marktdag in Delft. Op de hoek van de Brabantse Turfmarkt met de Jacob Gerritstraat staat een kleine partytent. Onder een afdakje hangt een monitor, daarnaast een ouderwetse bakkelieten telefoon. Door drukke locaties te kiezen en een laagdrempelig medium in te zetten, wil de Gemeente zoveel mogelijk mensen betrekken bij de ontwikkeling van de nieuwe stadsvisie. “Het gaat erom dat we mensen bereiken die normaal gesproken niet naar inspraakavonden gaan, maar van wie je toch wilt weten hoe ze over bepaalde dingen denken”, zegt Ina Tilma van Adviesbureau De Beuk. Volgens haar is de zuil, mét telefoon en monitor, een goede manier om mensen aan het praten te krijgen. “Je ziet dat de mensen het als laagdrempelig ervaren. Ze praten makkelijk doordat ze een telefoon in handen hebben en de camera zie je niet. We bereiken op deze manier veel meer mensen.” 

Mevrouw Wenneker heeft zojuist opgehangen. Haar boodschap is duidelijk: “Ik wil graag een rozentuin in Delft-Zuid, in het Kerkpoldergebied. Een plek waar je even tot rust kan komen. Dat is goed voor de vele ouderen die er wonen.” Of haar idee gehonoreerd zal gaan worden weet ze niet. “Misschien is het wel een erg luxe idee, dat zou kunnen. Het zal wel niet de eerste prioriteit hebben.” Mevrouw Steenbergen doet ook mee en spreekt iets in. Bovendien wordt haar boodschap op video opgenomen. “Ik vind het schandalig dat de halte van de Regiotaxi verplaatst is van de oude bibliotheek naar een plaats bij de bioscoop”, zegt ze fel. “Terwijl het nergens stond vermeld. Ja, zondag, toen stond er iets over in de krant. Maar er staat helemaal geen wachthokje bij. Het is een schande dat ze de ouderen in de winter zó laten zitten. Met de Regiotaxi op zich gaat het best wel goed nu, nu de bankjes nog.” Over bankjes gesproken, ook die op de Brabantse Turfmarkt voorziet ze van deskundig commentaar. “Die zijn kuis verrot. Daar kan toch geen mens meer op zitten? Zet voor een paar honderd euro een paar nieuwe bankjes neer. Dat is toch niet zo moeilijk?”

Entree van de stad
De aanbevelingen van mevrouw Wenneker en Steenbergen zijn herkenbaar voor Gerdien Goudappel van de Gemeente Delft. “Het klopt: veel mensen zeggen iets dat direct uit het hart komt en dat met hun woonomgeving te maken heeft. Er zijn er ook die klagen. Dan moet de ergernis er even uit, anderen nemen alleen een folder mee. Maar je ziet ook mensen die écht een klemmend beroep doen om serieus genomen te worden.” 

Architect Lars Hartnack ventileert zijn mening over de Binnenwatersloot. “Dat moet straks de nieuwe entree van de stad worden. En het moet een goede entree worden, want als je nu uit het Station komt, is de Barbarasteeg het voorbeeld hoe het niet moet. Nu zie ik ook dat er op de Binnenwatersloot een belwinkel is gekomen. Zulke winkels horen daar niet. De Coffee Company zou er moeten komen, en een eetcafé. En café De Klomp en de restaurants die er nu zitten, moeten er natuurlijk blijven.” Het betoog van Lars maakt indruk. Hem wordt gevraagd of hij interesse heeft één van de drie debatten over de Stadsvisie 2030 bij te wonen. 

Rond 12.00 uur hebben zo’n 45 mensen hun mening gegeven in de “Ik-praat-mee-zuil. De komende weken zullen nog meer Delftenaren naar hun mening worden gevraagd. De zuil staat op 14 november van 14.00 tot 20.00 uur bij de C1000 op het Bastiaansplein en op 15 november van 09.00 tot 15.30 uur aan de zuidzijde van de Markt. Bewoners van Voorhof en Buitenhof zijn op 2 december aan de beurt als de zuil van 09.00 tot 15.30 uur bij de ingang van de Hovenpassage aan de Martinus Nijhofflaan staat. Op donderdag 4 december keert de zuil van 09.00 tot 15.30 uur weer terug naar de hoek Brabantse Turfmarkt/Jacob Gerritstraat. Delftenaren kunnen ook meedoen aan de Stadsvisie 2030 door één van de georganiseerde debatten bij te wonen. Meer informatie is te vinden op www.delft.info/stadsvisie. (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12