Elgar Halbe is toch maar niet in een vriendenteam gaan voetballen

Algemeen

DVV Delft-middenvelder Elgar Halbe twee keer in actie tegen Teylingen. De Sassenheimse tegenstander kreeg met 4-1 klop. Op de foto rechts is Rick den Toom Halbe's belangstellende ploegmaat. (foto's: Roel van Dorsten)

DELFT – Elgar Halbe verruilde Delfia voor DVV Delft. Dat zou je verrassend kunnen noemen, maar eigenlijk ook weer niet. Halbe bracht z'n hele jeugdvoetbaltijd door in de hoogste elftallen van DHC.

Als senior speelde hij zeven seizoenen voor Delfia. En dit seizoen dus bij DVV Delft. "De gasten met wie ik bij Delfia voetbalde, al die vrienden gingen daar in een vriendenteam spelen of weg. Ik zag er niks in om daar te blijven met allemaal jonge jongens. Ik heb nog wel zitten twijfelen. Ik was wel klaar met dat selectievoetbal. ik dacht: lekker één keer in de week trainen, op zondag een balletje trappen, met vrienden, dan is het wel goed. Maar iedereen zei: Doe dat nou niet, dan krijg je weer van die verhalen dat je nog te jong bent om in een vriendenteam te gaan spelen". Dus besloot hij op te stappen bij Delfia. "Ik was er wel klaar mee hoe het daar ging". 

Halbe (net twee weken 26) koos voor DVV Delft. Aan andere mogelijkheden heeft hij niet gedacht. "Bij Delft ken ik al een aantal jongens. Die zeiden steeds: Joh, kom nou naar Delft. Ik kom ook uit de stad, het zijn een beetje dezelfde types die bij Delft rondlopen, ik kan goed met die gasten opschieten, ze kunnen lekker voetballen, ze zijn ook niet vies van feestjes en stappen, ja, dat ligt me wel". Hij komt gelijk met overtuigend bewijsmateriaal: "Zondag gaan we, na de wedstrijd tegen HMSH, met z'n allen naar een strandtent in Bloemendaal". Hij wil er maar mee zeggen: "Ik heb er weer helemaal zin in". 

Halbe speelt, als het aan hem ligt, op het middenveld. "Dat is voor mij de ideale positie, vind ik", zegt de bij DVV Delft nu verdedigende middenvelder. "Daar voetbal ik het lekkerst. Daar gebeurt alles om je heen. Ik wil graag de bal hebben. Ik moet constant bezig zijn. Aan de zijkant wachten tot ik een keer een bal krijg, dat vind ik niks". 

Tijdens het Wout van Overdam-toernooi in Pijnacker, met al die Beloftenteams van profclubs, deed hij mee in het zeg maar Delftse Elftal. Maar niet op z'n geliefde middenveld. "Daar had ik het met Jan van den Akker, die de coach was, over gehad. Hij zat niet zo ruim in z'n verdedigers, hij vroeg of ik achterin wilde spelen. Dat heb ik gedaan, maar het heeft niet m'n voorkeur. Terwijl ik in de jeugd, bij DHC, altijd laatste man heb gespeeld. Sinds ik in de senioren speel, speel ik op het middenveld".
Voordat hij 'ja' zei tegen DVV Delft had hij wèl een gesprek met (ook nieuwe) trainer Pierre van Zinnen. "Ik wilde wel weten wat voor systeem hij ging spelen en zo. In dat gesprek klikte het heel goed". Het seizoen is weliswaar nog pril, maar er blijkt inderdaad niet veel mis te zijn met z'n trainer, vindt Halbe. "Er is tijd voor gein. Er zijn momenten dat dat kan, maar ook dat dat niet kan. De trainer is streng als hij streng moet zijn en hij maakt een geintje als dat kan". Zoals hij het nu bij DVV Delft meemaakt, doet dat Halbe terugdenken aan de goede jaren bij Delfia. Van echt aanpassen of een schokkende overgang is dan ook geen sprake. Hoewel: "Waar ik wèl aan moest wennen, is dat het bij Delft aardig serieus toegaat. De laatste twee, drie jaar bij Delfia was het meer leve de lol, we zien wel, als je verliest: lekker belangrijk, het was tóch wel gezellig in de kleedkamer en de kantine. Bij Delft willen die jongens ook op de trainingen van elkaar winnen". 

Halbe weet nóg wel een verschilpuntje op te noemen. "Er is hier, bij Delft, meer discipline. Dat heb ik wel nodig. Daar heb ik het ook in het gesprek met de trainer over gehad. Ik hou van een geintje, maar ik moet wèl een trainer hebben die er dicht opzit". Hij gaat wéér even terug naar die goede, oude Delfia-tijd. "Toen Alex Scholte trainer was. Dat was een hele goeie trainer. Toen klopte alles. Het voetbal, de spelers, de trainer. Dat maak ik nu ook bij Delft mee". Anders gezegd: "Als Delfia nog was zoals het toen was, dan was ik daar nooit weggegaan. Dan was ik daar lekker blijven voetballen. Bij Delft kom ik nu een hoop dingen tegen zoals die toen bij Delfia waren". 

Waar het dit seizoen op uitdraait met DVV Delft, dat moet de tijd uitwijzen. De voorbereiding op dit seizoen was in elk geval niet fantastisch. "We misten, door vakanties en blessures, te veel spelers. Daardoor ontbreekt het nog aan automatismen. We moeten nog wennen aan het systeem dat we spelen". Maar: "Als de groep compleet is, hebben we een goed elftal".




Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12