Delft heeft nu een havenkantoor, maar er komt misschien nog veel meer

Algemeen

DELFT – In het oude pand van de Sociale Dienst, aan de Hooikade, opende wethouder Ronald Vuijk afgelopen woensdag het Nautisch Centrum geopend. Dit havenkantoor moet een centraal punt in de stad worden waar allerlei organisaties zijn gevestigd die iets met water te maken hebben.

Na de aanleg van de passantenhaven is de opening van het havenkantoor een nieuwe stap die aangeeft dat Delft veel meer uit de mogelijkheden van haar vaarwater wil halen. Als iemand ervan overtuigd is dat er meer met het water in de stad kan en moet worden gedaan, dan is het Henriëtte Welle Donker wel. De voorzitster van het Regionaal Samenwerkingsverband Water - Stad - Land heeft zich de laatste tijd terdege bezig gehouden met de komst van het Nautisch Centrum. Ze is dan ook maar wat blij met het resultaat van al die inspanningen. “We kunnen de bezoekers van de stad nu een veilige haven bieden van waaruit ze de prachtige oude binnenstad van Delft kunnen bezoeken”, zegt Welle Donker. “De VOC-schepen meerden hier op deze plek al aan.” 

Dat is ook niet zo vreemd, want vanaf de Schie kunnen boten en schepen alle kanten uit. “In het Nautisch Centrum kunnen we kennis en ervaringen delen. Samenwerken heeft voor de organisaties die hier voortaan gehuisvest zijn de nodige voordelen. Bovendien hebben we nu eindelijk een voorziening waar we watersporters gastvrij kunnen ontvangen en waar men elkaar kan ontmoeten.” 

Thijs Kleijn studeerde onlangs aan de TU Delft af met een compleet ontwerp voor een jachthaven aan de Hooikade, die in zijn scriptie de naam ‘Meerhaven’ heeft gekregen. Zijn plan werd niet alleen beloond met een 8,5 als eindbeoordeling, ook de Gemeente Delft heeft wel oren naar de plannen van de 26-jarige student. Afgelopen week kreeg Kleijn namens de Gemeente een brief waarin hij wordt uitgenodigd om zijn plannen te komen bespreken. “Nog voordat de komst van het Nautisch Centrum in gang werd gezet, had ik voor mijn afstudeerproject al het idee dat er in Delft een havenkantoor moest komen”, zegt Kleijn. De passantenhaven kan volgens hem veel sfeervoller en karaktervoller worden gemaakt. “Er moet dan wel meer beschutting komen”, geeft hij aan. “En er moet horeca komen. Je hebt in Delft momenteel niet één plek aan de Schie waar je gezellig wat kunt drinken.” 

Kleijn is benieuwd in hoeverre de Gemeente wat met zijn ambitieuze plannen wil doen. De komst van het Nautisch Centrum vindt hij in elk geval ‘een stap in de goede richting’. Het zou volgens hem overigens beter zijn als de Gemeente een totale visie omarmt voor het hele gebied rond de Kolk. “Nu is het nog een beetje hap-snap”, vindt Kleijn. “Een steigertje hier, een steigertje daar. In mijn plan moeten hier bijvoorbeeld ook waterevenementen gaan plaatsvinden, net als in Amsterdam. Dán zet je zo’n jachthaven echt op de kaart.” 

Sjors Besteman, die namens de Provincie Zuid-Holland bij de opening aanwezig was, heeft met grote interesse kennis genomen van de plannen van Kleijn. “Ik was onder de indruk van het idee”, zegt Besteman. Hij sluit niet uit dat er wat met de plannen wordt gedaan. “Waarom niet?”, reageert hij. “Maar of het ook precies zoals het in de scriptie beschreven plan wordt uitgevoerd, dat is een tweede. Je kunt overwegen zoiets in fases te realiseren. De uitvoering kost de Gemeente Delft veel geld, maar zoals Kleijn de plannen presenteert, dat is indrukwekkend.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12