Reinier de Graaf Gasthuis is gelukkig met gulle gift van gesponsorde zangmarathon

Algemeen

Aad Meuleman (links) mag in de familiekamer, die mede tot stand kwam door particuliere donaties, de 5000 euro van zijn zangmarathon doneren aan dokter Monique Bos.

DELFT – Aad Meuleman en Irma van der Kraaij van de Stichting Har(d)t voor KWF waren dinsdag voor het eerst sinds lange tijd weer op de afdeling oncologie van het Reinier de Graaf Gasthuis. Dit keer kwamen ze hier met een leuke reden. Aad Meuleman heeft onlangs namelijk een 13 uur durende zangmarathon gehouden. In Café Royal betaalde het publiek om de Delftse policitus te horen zingen en dit leverde in totaal 5000 euro op voor het gekozen goede doel: de afdeling oncologie van het Reinier de Graaf Gasthuis.

Daar, in de familiekamer op de afdeling waar mensen met kanker worden behandeld, werden Meuleman en Van der Kraaij ontvangen door dokter Monique Bos, een ‘oude bekende’ van beiden die op de afdeling werkt. 

Zij liet weten erg blij te zijn met de gulle gift uit eigen stad. “Ik vind het heel wat, zo’n zangmarathon van 13 uur”, zei dokter Bos. Meuleman, die ooit zijn vrouw aan kanker verloor, legt haar graag uit waarom hij een zangmarathon hield. “In maart van dit jaar organiseerden we een groot concert voor KWF Kankerbestrijding. Dat kende zó’n lange voorbereidingstijd”, weet Meuleman nog. Na het concert zou de Stichting Har(d)t voor KWF ophouden te bestaan. “Maar we kregen zóveel reacties van mensen die ook direct of indirect met kanker geconfronteerd zijn, dat we besloten de stichting te handhaven en één keer per jaar een actie te doen.” Dat werd dit jaar dus een zangmarathon. Verschillende artiesten, waaronder de van The Voice Of Holland bekende Shary-An Nivillac, hielpen mee. Irma van der Kraaij stond soms versteld van de bereidheid om mee te werken, zeker ook bij het publiek. “Je zag mensen die in Café Royal gewoon iets wilden drinken 50 euro in de pot doen. Heel leuk, die saamhorigheid.” Al die gulle giften bij elkaar leverden de afdeling oncologie dus 5000 euro op. 

Dat geld kunnen ze daar goed gebruiken. “Mensen worden steeds ouder. Sinds twee jaar is kanker doodsoorzaak nummer 1”, zei Bos. Het bedrag van de zangmarathon wordt echter niet ingezet om dit te veranderen. “We gaan mensen in de organisatie vragen hierover mee te denken.” Ze heeft zelf wel wat ideeën. “De zorg moet zich verder ontwikkelen. We willen het geld graag aan de patiënten besteden, zodat ze bijvoorbeeld toegang kunnen krijgen tot hun dossier.” Dat is, merkte Bos op, ‘heel belangrijk’. “Patiënten vinden het fijn als ze inzage krijgen in hun gegevens en bijvoorbeeld een brief over hen kunnen lezen die we aan de huisarts hebben gestuurd”, aldus Bos. 

Aad Meuleman is blij dat het bij elkaar gezongen geld goed terechtkomt. “De sfeer hier heeft me altijd aangesproken en de professionele zorg en de gedrevenheid van het personeel is me altijd bijgebleven. Artsen weten vaak niet wat een impact zij hebben op de patiënt. Zij zijn voor hen, maar ook de familie, zó belangrijk. Ik heb hier, toen ik hier met mijn vrouw kwam, nooit chagrijnige personeelsleden gezien.” Dokters zijn echter ook druk. “We kunnen hier niet zeggen: We doen het even drie maanden rustig aan”, aldus Bos. Dus verontschuldigt de dokter zich niet veel later en verlaat ze de familiekamer. De vele patiënten, die te maken hebben gekregen met doodsoorzaak nummer 1, wachten op haar… (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12