Wim van Zinnen gunt z'n broer Pierre best de drie punten, maar zondag even niet

Algemeen

DELFT – Wim van Zinnen loopt al een jaar of twintig mee als trainer. Hij raakt niet zo snel meer in de war. Oók niet als hij tegen z'n broer Pierre moet spelen. Die met zijn Full Speed nog geen punt verspeelde.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze broederstrijd een duel is tussen twee ijskonijnen. Vanzelfsprekend naaien ze elkaar vrolijk op. Sport mag dan verbroederen, er zijn grenzen. "We sturen elkaar sms'jes. We mailen elkaar". Ze hebben toch al meer dan regelmatig contact, aldus Wim van Zinnen. "Elke zondagochtend sturen we elkaar vóór de wedstrijd sms'jes. Dan gunnen we elkaar natuurlijk de drie punten. Na de wedstrijd nemen we de uitslagen en zo door. Op maandagochtend spreken we elkaar ook. En doordeweeks. We zijn gewoon broertjes die heel goed met elkaar omgaan". 

-Ben je nu een beetje jaloers op je broer, nu hij zonder één punt verlies bovenaan staat?
"Nee, natúúrlijk niet. Hij is een broer van wie ik heel veel hou. Trouwens, ik heb die fase ook wel meegemaakt. Dat ik bovenaan stond. Was hij ook niet jaloers".
Wim van Zinnen laat zich zondag graag door zijn broer verrassen. "Ik heb Full Speed nog niet zien spelen. En ik heb ze ook niet laten bekijken. We zijn ook niet in de gelegenheid geweest om te gaan kijken. Ik heb Pierre vorig seizoen zien spelen met Full Speed. Ze hebben er wat nieuwe mensen bij. En ik heb wat informatie van John de Letter over Full Speed. Ach, ik ken de werkwijze van Pierre. We zien wel hoe ze spelen. Dat wij niks te verliezen hebben, dat vind ik te makkelijk. Ook in deze wedstrijd zijn drie punten te verdienen. We gaan niet van tevoren tevreden zijn met een puntje. Ik denk dat we drie punten moeten kunnen halen". 

Wim van Zinnen is nieuw in het DHL-theater. Tot nu toe, zegt hij, is hij tevreden over hoe het gaat. "Het belangrijkste is dat ik het gevoel heb dat ze een beetje het plezier terug gevonden hebben. Dat was er vorig jaar niet. Ze hebben het maar net gered, dan is het natuurlijk minder leuk. Nu is het plezier terug. Oók bij mij. Als je halverwege het seizoen stopt - en dat heb ik dus zelf aangegeven, dat ik bij 's-Gravenzande wilde stoppen - dan is dat niet leuk. Nou effe niet, dacht ik toen. Maar dan gaat het al gauw weer kriebelen. En ja, of je dan met je nieuwe vereniging de goeie keus hebt gemaakt, dat weet je ook niet. Je kent de vereniging dan vooral van horen zeggen, maar je moet zelf in de keuken kunnen kijken". 

Het is hem bij DHL allemaal best meegevallen. Realistisch: "Dat heeft natuurlijk ook te maken met hoe het vorig seizoen ging. We hebben nu elf punten uit zeven wedstrijden. Dat is een beetje wat we ook ingeschat hadden. Dat we niet bij de bovenste zouden staan, maar net daaronder. En dan hopen op een periode. We hebben, moet ik ook wel zeggen, ook een beetje geluk gehad met onze start. Dat we wonnen van ploegen die nu onderaan staan. En ook nog 's met flinke cijfers. Die ploegen wilden toen nog voetballen, gaven nog ruimte weg. Nu spelen die wel anders". 

Van Zinnen verkeert intussen in de wel prettige situatie dat hij redelijk ruim in z'n aanvallers zit. Dat is dus wekelijks kiezen geblazen. En spelers teleurstellen. Hoewel: "Ik heb vier, vijf mensen voor drie posities. Maar een Mark van Dijk heeft door blessures nog niet één competitiewedstrijd vanaf het begin in de basis gestaan". 

-Is dat lastig, om jongens die niet spelen tevreden te houden?
"Het is allemaal wat makkelijker te verkopen als je blijft scoren. Dan is het voor die gasten ook makkelijker te accepteren. Maar zit je in een fase dat je moeilijk scoort, dan gaan die jongens zich weren. Nee, voor mij is dat niet moeilijk meer. Daar maak ik me na twintig jaar trainen niet meer druk om. Maar ze mogen het er best mee oneens zijn dat ik ze niet opstel". Het is, geeft hij ook toe, ook hierom bij DHL wat minder tricky: "Er zijn hier veel jongens die al jaren bij de club spelen. Die dus, als ze in het tweede komen, daar ook heel veel jongens kennen. Bovendien: als ze bij DHL afvallen, is dat vaak tijdelijk. Dan accepteren ze een plekje in het tweede wel'. 

-Heb je al een beetje je stempel kunnen drukken op het voetbal van DHL?
"Dat denk ik wel. Ik heb wel een aantal accenten kunnen aanbrengen. Maar dat doe ik wèl in overleg met de groep. We praten over de speelwijze. Die gasten moeten zich daar wel in kunnen vinden. Je kan als trainer wel ideeën hebben, maar zij moeten het uitvoeren. De ene keer praat ik individueel met spelers, de andere keer per linie. Nee, ik heb niet bepaalde spelers met wie ik dat specifiek doe. Ik doe het met iedereen". 

-Wat komt er nog niet uit wat je wel graag terug zou zien?
"Als je kijkt naar onze manier van spelen, dan vind ik dat we, als we tegen twee spitsen spelen, achterin met de vrije man een meter of vijf voor de laatste linie moeten spelen. Dan heb je het dus over nuanceverschillen. Maar voelt de groep zich er beter bij als de vrije man ertussen speelt, dan doen we het op die manier. Ik geef dus wel aan wat mijn voorkeur heeft, maar ik vraag ook wat de spelers ervan vinden". 

-Wat vind je van het niveau van de tegenstanders tot nu toe?
"Je kan een tegenstander pas goed beoordelen als je die vier, vijf keer hebt zien spelen. Anders heb je het over momentopnames. In de wedstrijd tegen ons maakte RKDEO een goeie indruk. Maar wij speelden toen wèl één van onze mindere wedstrijden". 

-Is het bij jou ook twee keer per week trainen of anders niet spelen?
"Aan het begin van het seizoen heb ik gezegd; Het enige wat je van mij moet, is twee keer willen trainen. Geef je aan dat ze twee keer móeten trainen, dan moet je ook consequent zijn en dat kan niet op dit niveau. Aan de andere kant: het moet natuurlijk niet tè vaak voorkomen dat ze geen twee keer trainen. Ik moet het wel aan de groep kunnen verkopen". 

-Leuk, al die derby's?
"Erg leuk. Vooral omdat je al wat langer meeloopt in het voetbalwereldje. Je komt zó veel bekenden tegen, voor en na de wedstrijd. Dat is toch veel leuker dan als je naar VFC of VOC moet, waar je niemand kent?"

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12