Portretschilder Kerdy van Vuuren gaat schilderen met as van overledenen

Algemeen

Kerdy van Vuuren, met op de achtergrond enkele eigen werken in haar favoriete stijl: Die van de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – De één vindt het macaber, de ander vindt het juist mooi: De Delftse portretschilder Kerdy van Vuuren gaat schilderen met as van overledenen. Door de nabestaanden op deze manier een tastbare herinnering aan de nabestaanden te geven, hoopt ze hen te helpen met het verwerkingsproces.

“Anderhalf jaar geleden overleed mijn schoonzus”, begint Van Vuuren haar verhaal. “Toen ik tijdens haar uitvaart een afscheidsrede hield, keek ik naar haar mooie witte kist. Ze was altijd gek op Rubens’ engelen. Ik dacht toen: Wat had dat mooi geweest als er zulke engelen op die kist waren geschilderd.” 

Een zoektocht naar meer informatie leerde haar dat er nauwelijks schilders zijn die zich met uitvaarten en alles daar omheen bezig houden. “Terwijl mensen steeds vaker een persoonlijk tintje aan een uitvaart willen geven”, weet Van Vuuren. “Maar lang niet alle schilders staan te trappelen om dit te gaan doen.” 

Zelf heeft ze er geen moeite mee. Ze is, zegt ze, nuchter, en zo denkt ze ook over de dood. Ze heeft tal van ideeën over hoe de manieren waarop zij kan helpen om de uitvaart een persoonlijker tintje te geven. “Ik wil portretten gaan schilderen met as van een overleden dierbare”, vertelt ze. “Ik maak dan een portret van die persoon en laat een klein hoekje open. Dit laatste stukje kan dan in het bijzijn van de familie af worden geschilderd. De verf die ik voor dat laatste stukje gebruik vermeng ik met een klein beetje as van de overledene.” 

Daar houden haar ideeën nog niet op. “Ik wil ook kisten gaan beschilderen”, vervolgt Van Vuuren. “Zowel voor volwassenen als voor kinderen. Of een kind nou in een houten kistje ligt, of in een beschilderd houten kistje, dat ziet er toch veel liever uit?” Ook urnen kunnen op een persoonlijke manier worden beschilderd en zelfs de as van een overleden huisdier kan in een schilderij van dit dier worden verwerkt.
“Ik denk dat het een mooie gedachte is om een portret van een dierbare met was as erin aan de muur te hangen”, zegt Van Vuuren. “Dan wordt het een tastbaar aandenken aan die persoon. Ik denk dat dit voor sommige mensen een grote troost kan zijn.” 

Van Vuuren loopt al langer met dit idee rond en besprak het al met de mensen in haar omgeving. “Negentig procent van de mensen is eerst stil, en zegt dan: ‘Wat mooi!’. Anderen vinden het macaber, of zeggen van: ‘Jeetje, je gaat toch niet met dode mensen werken!?’.” Zelf ziet ze dat anders. “Ieder mens is uniek en iedere dode is uniek, dat wil ik doorgeven in mijn schilderijen.” 

De wens van de nabestaande staat voorop, benadrukt de Delftse portretschilder. Met hen zal zij dan ook uitvoerig spreken voordat zij haar kwasten tevoorschijn haalt. Van Vuuren: “Als ik hen kan helpen bij het verwerkingsproces, dan is dat een mooi doel, vind ik.” Het schilderen zelf kan in het huis van de overledene of gewoon in haar eigen atelier. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op haar website www.kerdy.nl. Hier staat vanaf dit weekend meer informatie over het schilderen met as van overledenen. Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken voor een gesprek. Dit kan via het telefoonnummer 015 - 257 09 16. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12