Even bellen met...

Alwin Snel van de Jongerenraad Delft De Jongerenraad Delft organiseerde tijdens Lichtjesavond een ‘Silent Night.’ Tijdens dit feestje werd aan Delftse jongeren gevraagd wat ze in hun stad willen veranderen. De wensen werden op Kerstballen geschreven en in een Kerstboom gehangen. De Jongerenraad leverde de boom vervolgens af bij wethouder Lucas Vokurka. Een leuke inspirerende Kerstdecoratie voor in z'n werkkamer…

- Wat hield de ‘Silent Night’ precies in?
“Er stond een tent op de Burgwal, daar draaiden twee dj’s tegelijk op hetzelfde moment. Bij binnenkomst kregen bezoekers een koptelefoon en stemden ze af op hun favoriete dj. Terwijl de jongeren in de 'silent disco' dansten, gingen we in discussie met hen. We stelden vragen als: Voel jij je veilig op straat als je uitgaat ’s avonds? Ben je tevreden over het openbaar vervoer? En zijn er genoeg culturele evenementen voor jongeren? Eigenlijk kwamen alle politieke onderwerpen voorbij. De wensen die uit de discussie voortkwamen, belandden in de Kerstboom.” 

- Dat lijkt me lastig discussiëren met een koptelefoon op…
“Er waren speciale MC’s (MC is jongerentaal voor spreker, LT) die de vragen stelden. De bezoekers hoorden die op hun koptelefoon. Ze schreven hun ideeën en wensen op papieren Kerstballen en die hingen ze in de Kerstboom voor de tent. Daarnaast gingen vrijwilligers van de Jongerenraad ook één op één in gesprek met bezoekers, die daarvoor even hun koptelefoon afzetten.”

- Hangen er verrassende wensen in de boom? De meeste jongeren willen toch vooral plezier en dus meer uitgaansgelegenheden?
“De wensen varieerden van extra fietsenstallingen bij studentenvereniging Virgiel tot de oproep om meer met elkaar te praten. Een originele wens is om elke Delftenaar een baksteen van het toekomstige stationsplein te laten beschilderen. Natuurlijk heb je de altijd terugkomende wens van gezellige dansavonden in hippe clubs. Deze wensen lijken oppervlakkig, maar zijn dat niet. Het is een schreeuw om een plek waar ze zich thuis kunnen voelen, waar ze even kunnen ontsnappen aan de thuissituatie of waar ze eindelijk eens hun vrienden kunnen ontmoeten. Ook zie je ondernemende types ertussen die bang zijn dat er door de bezuinigingen te weinig subsidie overblijft om iets te organiseren. Daar kunnen wij ook iets mee. Wij kunnen ze bijvoorbeeld laten zien waar ze het geld wèl vandaan kunnen halen. Er is veel talent in Delft. Mijn persoonlijke queeste wordt nu om dat eruit te halen.”

- Hoe reageerde de wethouder op zijn Kerstdecoratie?
“Hij vond het een aangename verrassing, op een goed moment. Het was voor hem een teken om vaker te vragen naar feedback van de Delftse jongeren. Bij de Gemeente wordt dit meer gewaardeerd dan we denken. De mensen in de bus en tram keken me wel een tikkeltje raar aan toen ik met Kerstboom en al instapte.”

- Gaat hij ook echt iets met de wensen doen?
“Deze wensen zijn een goed vooruitzicht voor het nieuwe jaar, om jongeren in 2011 nog meer mee te laten denken. De speerpunten nemen we mee in projecten. Daarnaast heeft de wethouder een lunchafspraak met ons gemaakt, om de samenwerking op het gebied van jongerenparticipatie kracht bij te zetten.”


- Denk je dat de boom nog op de werkkamer van de wethouder staat?
“Daar twijfel ik niet aan. Stiekem denk ik dat de wethouder het ook wel een goed excuus vond om de Kerstsfeer binnen te halen. En anders zijn secretaresse wel.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1