Standhouders en klanten willen door met weekmarkt op Ypenburg, ook al loopt het nog niet storm

Algemeen

YPENBURG - De bescheiden weekmarkt van Ypenburg is begin dit jaar verkast naar een nieuwe plek bij het winkelcentrum. Verantwoordelijk wethouder Henk Kool wil de markt binnenkort evalueren. Delft op Zondag deed alvast een rondje op de markt en hoorde kritische, maar vooral positieve geluiden.

De oude stek was veel beter. Daar zijn de ondernemers en klanten van de vrijdagse markt het roerend over eens. Het aanbod was beter en voor de ondernemers viel er meer te verdienen. Op deze zonnige vrijdagochtend is de weekmarkt Ypenburg compleet: er staan tien kramen in een hoek naast de trambaan. Je kunt er terecht voor vis, noten, kaas, loempia's, groente, aardappels en bloemen. Alles vers. Ondanks het lekkere weer is het niet echt druk. “Je kunt er hier geen peil op trekken” zegt Jacqueline, die twee klanten voor haar notenkraam heeft staan.“Normaal is het: hoe mooier het weer, hoe drukker de markt. Maar hier op Ypenburg weet je nooit wat voor dag het wordt.” Het loopt hier in elk geval nooit storm, weet ze, maar toch vindt Jacqueline de weekmarkt onmisbaar voor een wijk als Ypenburg. “Mensen kennen elkaar nauwelijks in zo'n nieuwbouwwijk, maar hier op de markt komen ze elkaar tegen. Zo maken ze nog eens een praatje met de buurman. Dat is ook belangrijk.” 

Dat sociale aspect was ook één van de redenen waarom de markt destijds werd gestart. Bij de feestelijke opening, in mei 2006, had de vrijdagse markt 54 standplaatsen op de parkeerplaats van het winkelcentrum. Maar het is nooit het succes geworden waarop men hoopte. Net als het winkelcentrum kreeg ook de weekmarkt te weinig klanten. Daarbij kwam de stroeve samenwerking tussen de winkeliers en de standhouders. Het leek erop dat de winkeliers de markt liever kwijt dan rijk waren. “We zijn er ook eigenlijk te snel gekomen” legt Floris, van de Kaaswagen, uit. “Normaal komt er pas een markt als een winkelcentrum een jaar of vijf bestaat. Nu stonden we er al na anderhalf jaar, de winkeliers hadden nauwelijks kans gehad om een eigen klantenkring op te bouwen. En ja, dan gaan ze zo'n markt zien als een lastige concurrent die ook nog eens de hele parkeerplaats in beslag neemt.”

Meer klanten
De verkoper van 'de echte Haagsche Kaas' heeft ook op de nieuwe stek voldoende klandizie. Dat geldt ook voor Cor van Vishandel Simonis. Zijn kraam met verse en gebakken vis staat strategisch op de hoek van de markt. “De handel gaat goed, het is best druk. Niet zoals op de parkeerplaats. Maar het is best te doen.” Toch zou de markt wat hem betreft gerust wat uitgebreid mogen worden. “Een bakker erbij, misschien wat kleding. Een groter aanbod trekt ook weer meer klanten.” 

Moeder en dochter Van Vliet hebben hun tassen vol met groente en fruit geladen. Ze komen wekelijks op de markt. Ze vinden het reuze gezellig, maar er mogen inderdaad wel wat stands bij. “Nu koop je toch wat je hebben moet en ben je weer weg. Als het wat groter is, kan je lekker een beetje shoppen, dat is toch gezellig.”
De uitbaatster van Aardappelkraam Van 't Hof heeft nog de meeste moeite met de huidige locatie. “De oude plek was veel beter. Mensen kwamen eraan met het karretje van de supermarkt en dat laadden ze bij ons nog even bij. Maar hier in dat hoekje is de loop er gewoon uit. Op andere markten verdien ik in een halve dag waar ik hier een hele dag voor sta te kleumen.” Toch blijft ze, net als haar medestandhouders, positief gestemd. “Ach, als ze het bij mij niet halen dan gaan ze wel naar mijn man, die staat op zaterdag in Rijswijk.” 

Ten slotte treffen we Marian. Dat is niet toevallig, want ze is vaste klant en elke vrijdag te vinden op de weekmarkt. Marian zou niet zonder de markt kunnen. Ze verwoordt wat ze daar op die hoek aan de Vuursteen allemaal lijken te voelen: “Natuurlijk, het kan altijd beter ... maar de weekmarkt moet gewoon blijven, die hoort bij Ypenburg.” (IK)




Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12