De plannen zijn gesmeed, het nieuwe College kan aan het werk

Algemeen

Ondanks de 30 miljoen euro die de komende vier jaar moet worden bezuinigd, viel er tijdens het ondertekenen van het coalitieakkoord gelukkig ook nog genoeg te lachen. Op de foto, van links naar rechts: Ernst Damen (PvdA), Fleur Nobruis (GroenLinks), Huub

DELFT – Het nieuwe stadsbestuur is het eens geworden over de plannen voor de komende vier jaar. D66, PvdA, GroenLinks, CDA en STIP ondertekenden woensdagmorgen hun Coalitieakkoord.

Nieuwe rondes, nieuwe kansen, ook voor het nieuwe College van B en W. In de periode na de verkiezingen kwamen de vijf coalitiepartijen zo’n drie keer per week bij elkaar om te bespreken wat er in Delft de komende vier jaar moet gebeuren. Hun plannen en ideëen staan vastgelegd in een 19 pagina’s tellend document dat de titel ‘Aan het werk!’ heeft gekregen. 

Formateur Lucas Vokurka van D66 was, zo zei hij woensdag op het Stadhuis, ‘hartstikke blij’ met het coalitieakkoord. “Het was nogal ingewikkeld”, lichtte hij toe. “Delft staat voor forse bezuinigingen, maar daarnaast kiezen we er ook voor om te blijven investeren en ervoor te zorgen dat de stad bereikbaar en levendig blijft.” Volgens Vokurka is er een ‘solide en mooi’ akkoord tot stand gekomen dat Delft ‘nog mooier en steviger maakt dan het nu al is’. “We gaan met dit College aan het werk!”
Het nieuwe stadsbestuur investeert volgens het akkoord de komende vier jaar vooral in Delftenaren. Dit willen ze doen door het opheffen van taalachterstanden, het op peil houden van onderwijs en het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening. Delft maakt ook geld vrij voor projecten en culturele initiatieven die de bereikbaarheid en de economie van de stad versterken of bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de stad. Om de ambities waar te kunnen maken, zet het nieuwe College in op meer cofinanciering. Via bezuinigingen maakt het College bovendien voor structureel nieuw beleid een budget vrij van 1 miljoen euro per jaar. 

Het nieuwe stadsbestuur wil hervormen door de Gemeente ‘een meer regisserende rol te geven’ en ‘meer samenwerking te zoeken met bewoners, bedrijven en instellingen’. Dit is volgens het nieuwe College noodzakelijk om de opgaven en ambities die er liggen te kunnen uitvoeren.

‘Geen kattenpis’
Delft moet de komende vier jaar echter ook zo’n 30 miljoen euro gaan bezuinigen. Dat is, zo lichtte PvdA-fractievoorzitter Ernst Damen de plannen toe, ‘geen kattenpis’. “Daarom moeten we een team vormen en goed samenwerken”, aldus Damen. Vokurka: “We hechten belang aan de rol van de Gemeenteraad. Ik wil hen oproepen om constructief mee te denken en mee te werken. We gaan elkaar nodig hebben om Delft door deze periode heen te helpen. Dit akkoord biedt daar ook ruimte voor.” Om 30 miljoen euro te bezuinigen wil het nieuwe College voor elk beleidsveld mogelijkheden afwegen om te besparen, onder meer door sober beleid, minder regeldruk en uitstel van projecten. De uitwerking van het bezuinigingsprogramma volgt later dit jaar in het bestuursprogramma en vervolgens in de Programmabegroting 2011-2014. 

Over de vraag wat dit College anders gaat doen dan het vorige College, bleven de antwoorden echter wat vaag. De nieuwe coalitiepartijen benadrukten in elk geval dat ze een goede inspraak met bewoners over projecten belangrijk vinden. “Het is de bedoeling dat we mensen in het eerste stadium bij onze plannen gaan betrekken”, zei Fleur Norbruis van GroenLinks hier over. Ook spraken ze over meer open en transparantere bestuursstijl. Over de buurthuizenkwestie en het beleid van Breed Welzijn Delft bleven de antwoorden eveneens wat onduidelijk. “Het is helemaal geen raar moment om eens te kijken hoe de wijkaanpak de afgelopen jaren is gegaan”, zei Ernst Damen. En: “We zullen nog eens goed kijken of dit goed georganiseerd is. Wijkaanpak is maatwerk. De doelen veranderen niet, maar de manieren om deze te bereiken misschien wèl.” 

De nieuwe wethouders zijn afgelopen donderdag voorgedragen aan de Gemeenteraad. Wie het coalitieakkoord eens rustig door wil lezen, kan het bestand vinden op de website www.gemeentedelft.info. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12